ÖN SÖZ:

Dünya çok geniştir. Bu geniş yer yüzünün şimal kutupları ve cenup yarım küreleri arasında istiva hattı ile kutuplar aralarını kap- layan memleketlerin her birinin kendine göre güzellikleri var. Şüphesiz dünyanın öyle bölgelerinde yaşayan insanlar mesutturlar, yer yü zünün her tarafında yaşayan her millet yurdunu sever;

Yurt duygusunu Afrikanın büyük çöllerinde yaşayan vahşi zenciler bile pek iyi duyarlar. Dünyanın mutedil memleketlerinde ya şayan insanları ise daha medenî insanlardan oldukları itibarla bilhassa yurtlarını “cennet” diye tavsif ederler.

Evet, tabiatın insanlara verdiği o güzellikler hakikaten cen net denilmeğe değer yerlerdir. İngiliz. Fıransız Alman Amarikalı ve ilh. her milletin yurt sevgisini çocuklarına aşılamak, bunu gözle gördükten başka yazılarla yazıp ağzile de daima tekrarlatmak üzere yalnız vatanı öğen— birer sabah duası bile vardır.

Her milletin yurdu kendine göre sevgilidir: Fakat bizim yurdumuz dünyadaki her milletin yurdundan çok daha“Cennete” benzer ve biz onu daha çok severiz.

Ortaasyadan sonra, ilk ve ana yurdumuz olan ve üç tarafını denizler kaplayan sevgili Anadolumuzla yurdumuzun, Avrupanın bir ucunu teşkil eden parçasile birlikte Türkiyemizin bu geniş ve cennet vatanın her yerini gezmek ne yazıkki mümkün olmaz, veya güçtür.

Mümkün olsaydı, bir Türk için bu, en büyük saadetlerden sayılır. Yurdu sevmek ise ancak onu tanımakla olur. Bu gayeye varmak için de büsbütün çare yok değildir Bize yurdu en büyük memleketlerinden en ufak köşe ve bucaklarına kadar tanıttıracak eserler Halkevlerimizin bu uğurda çalışma ve yayınlan ve sair vasıtalarile bu emel biraz ol sun tahakkuk etmiş olur.

Çoğumuz yurdumuzun bir çok yerlerini maalesef iyice tanıma yız. Bildiğimiz, yalnız, Coğrafya kitaplarında okuduğumuz mahdut denecek bilgilerden ibarettir. Daha geniş ölçüde, daha büyüklerini de okumak ve derinleşmek şüphesiz daha faydalıdır. Bir şehri mülhaka tına ve mülhakatını şehre tanıtmak ve nihayet bütün yurdu iyice ta nımış olmakla bütün ülkeyi gezmiş, dolaşmış olmak kadar kiymetli bir şey olur. Ve böylece yurdun her tarafını tek tek tanımakla da istatistik bilgiler için de iyi bir esas teşkil eder.

Halkevlernin bu uğurdaki çalışmalarından, bize memleketi tanıttıracak ve öğretecek bazı eserler verdiğini ştkıanla anmakla bera ber, onları misal olarak şuracıkta saymadan geçemeyeceğim! Bozkır haznesi, Ankaradan Nevşehire (Ankaradan Halkevinin); Çepniler, Ba^ likesirde, Köy kitabı. Balikesir coğrafyası; Bursa hanları, hamamları Diyarbakıra bir bakış; Cumhurluk devrinde (Eîaziz ili) yer adları (İsparta) köy gezileri (Kayseri) kütahyada Cumhuriyetin on yılı, Akşehir kitabeleri ve tetkikat (Muğla), Artık ili (Mardin) ve ...ilhisimlerinden de anlaşılıyor ki bunlar yurdı tanıtmağa yar dım edecek değerli eserler olmakla beraber, pek az şeylerdir; ve bi ze bazı bilgiler vermekle kalıyor. Bizim maksadımız ise, şu kitapta Gaziantep Vilâyeti hakkında tarihî ve coğrafî elden geldiği kadar etraflıca malûmat vermeğe çalışmaktır Herhangi bir eserin Um ve mükemmel olduğu hiç bir vakit iddia olunamaz. Bu kitap da Gaziantebin ne tamam bir coğrafyası, ne de mükemmel bir tarihini teş kil etmez. Bununla beraber vilâyetimiz için, bazı noksanlıklzrile be raber ilk defa yazılmış olmak ve yukarıda anlattığımız maksatlara uygun bir hareket yapmış olmak gibi bir hizmet ifa edebilirse ne mutlu.

Yazan: Cemil GÜÇYETMEZ