Kültür denince bu, kısaca: bir memleketin harsinin ifadesi olmakla genel olarak medeniyetin temeli olan en geniş mânâda bir mevzudur. İlim, sanat, içtimaî, ahlâkî mevzular hep bu konuya dahildir. Gaziantep Kültür dergisinden önce, sayın üstad Şakir Sabri Yener’in idaresinde yayınlanmış olan Gaziyurdumuzun biricik dergi ve bir bilgi hâzinesi olan Başpınar dergisi de bu ümniyeyi gerçekleştirmeğe çalışmıştır. Orada bilhassa şehrimizin kültürünü ilgilendiren her konuda yazılar görürüz.

Gaziantep Kültür dergisi de kültürel yayın çalışmalarına devam ederken bilhassa folklorik kanunlara önem vermiştir. Dergi, her münevverin bu uğurda çalışmasını teşvik etmek ve sağlamak üzere Başpınar dergisinde çalışmış olan folkloristlerin yazılarını gençliğe arzetmeyi faydalı bulmaktadır.

Bir milletin tarihini öğrenmekte folklorunun hizmeti çok büyüktür. Bilindiği gibi, folklor sahası çok geniştir; sonu gelmiyen yâni ebedi bir hazinedir. Onun için, ne herhangi kültürel alanda verilen eserler, ne de Başpınar dergisinde çıkan folklorik yazılarla iş bitmiş değildir. Bunu araştırmak, bulmak için çalışmalara devam etmek gerektir, bunu da münevverlerimizden ve gençliğimizden bekler ve umarız.

Yukarıda işaret ettiğim Başpınar dergisinde dil ve folklar hareketinde ilk çığırı açan ve kültürlü hemşehrilerimizi bu yolda çalışmağa teşvik eden sayın üstad Ömer Asım Aksoy olmuştur. Bu uğurdaki çalışmalardan bir önemlisini de sayın Hasan Çekli vermiştir. Bu zatın “Folklor kılavuzu” adile yayımladığı broşürde folklor maddeleri güzel bir tasnifle sıralanmıştır. Bu da folklorik konuları araştırmağa ve işlemeğe devam etmek için kıymetli bir eser ve esas teşkil eder.

Son söz olarak tekrarlıyalım ki edebiyat, sanat ve folklor üzerinde her münevver vatandaşın biraz daha gayret sarfederek kültürümüzün genişlemesine ve yayılmasına çalışması candan temennimizdir.

Cemil GÜÇYETMEZ