Mahmut Oğuz Göğüşün çıkardığı Gaziantep’i Tanıtıyoruz dergisinin son yayınlanan 13 Ağustos1964 tarihli sayısında, rahmetli İbrahim Konuralp’ın isminin yeni yapılan bir okula verilmesi kararı şiddetle tenkit ediliyor. İbrahim Hilmi Konuralp’ın, Gaziantep Millî Eğitim hayatına getirdiği faydalı yenilik inkâr ediliyor. Gaziantepli büyükler dururken Cumhuriyet Okulu’nun tamamına bu isim verilmemeli idi deniyor.

Gaziantep hakkında araştırmalar yaptığını bildiğimiz M. Oğuz Göğüş’ün yüzlerce Gaziantepli'nin gönüllerine yerleşmiş olan İbrahim Hilmi Konuralp’tan habersiz oluşuna çok şaştık doğrusu.

Gaziantepli okumuşlar her vesile ile İbrahim Hilmi Konuralpı anmışlardır. Mesela: Cemil Alevli Gençlere Başarı yolu isimli kitabında değerli öğretmen İbrahim Hilmi hakkında aynen şöyle diyor: (Gaziantep’te ilk defa batı anlamında ilim zihniyetini, batı görüşühü getiren ve bu bölgede batı zihniyetinin yerleşmesine öncülük eden ilk öğretmenin Sayın İbahim Konuralp olduğunu tahmin ediyorum.) Aynı eserde İbrahim Hilmi bey’in Gaziantep’teki davranışı uzun uzun anlatılıyor. Oğuz Göğüş’ün okumasını tavsiye ederim.

Sayın Şakir Sabri Yener’in (Gazianteplilerin Maarife Hizmetleri) isimli kitabının 51’nci sayfasından birlikte okuyalım: “Altı senelik Nümune rüştisi müdürü meşhur riyaziyeci İbrahim Hilmi Konuralp ki bu zatta Antep maarifinde bir inkılap yapmış ve Nümune rüştisine verdiği sağlam bilgilerle kurulan temel sayesinde bir çok büyük adamların yetişmesine sebep olan bir maariçidir.”

Birinci cihan harbinden evvel, Gaziantepte ilk defa ilim zihniyetini getirenlerden, millet olma şuurunu ilk defa bizlere aşılıyanlardan biri olan büyük öğretmen İbrahim Hilmi Konuralp’ın hatırası önünde hürmetle eğilirim,

Gaziantepli büyüklerin isimlerinin yeni yapılan okulların çoğuna verilmesine, bu şehirde itiraz eden çıkmaz. Fakat Cumhuriyet Okulunun bahçesine yapılan yeni dershanelere İbrahim Hilmi Konuralp isminin verilmesini de çok görmek, büyük bir haksızlık olur kanaatindeyim.

M. Oğuz Göğüş’ün yazısını üzüntü ile okurken, hatıralarım canlandı. Yıl Rumî 1327. Ben, rüştüye okulunda öğrenciyim. Başöğretmenimiz İbrahim Hilmi bey. Bir emir geliyor: Başöğretmenimiz Halebe gidiyor. Bütün öğrenciler bu ayrılığa dayanamıyor ve iki hafta okula gelmiyorlar. Öğrenci velilere harekete geçivor. Emir geri alınıyor, Halepten dönen başöğretmeni yüzlerce Antepli karşılıyor. Kendini halka sevdirmesini ve halka yol göstermesini bilen büyük İnsan İbrahim Hilmi Konuralp’a tanrıdan rahmet dilerim.

Mustafa GÜZELHAN

Azizim M. Oğuz Göğüş;

Gaziantebi Tanıtıyoruz dergisinin Cilt 2 sayı 8 nüshasında İbrahim Konuralp hakkındaki yazınızdan çok üzüntü duydum. Nasıl bir etki altında kalarak bu satırları yazmışsınız, anlıyamadım. Daha başlıkta, İbrahim Konuralp kimdir ve memlekette kaç kişi bu zatı tanır? diyorsunuz. Azizim bu şehirde ellibeş sene eveli yaşamış olanlar İbrahim Konuralp’ın kim olduğunu pekiyi tanır. Siz bu zatın kim olduğunu tanımak merakına düştünüzse onu iyi bilenlerden zamanını yaşamış olanlardan sorup anlamalı idiniz, bilmiyenlerden değil.

Siz, bu şehirde elli beş sene evvel maarif hayatını biliyor musunuz? Ermeni cemaatının bir çok özel okullarını Türk okulları ile mukayese etmek imkanını bulabildiniz mi? Bunları bilemezsiniz tabii, işte azizim bugün gördüğünüz modern eğitimin bu şehirde ilk temelnin atan, ilk tohumlarını saçan bu zat olmuştur. Hemde yaptıklarını halka candan sevdirecek, sarı mmektebin saln halinde binasını bölmelerle ayırarak sınıflar haline getiren, bina önüne ahşap koridoru yaptıran bu zattır. Okulun bu günkü geniş teneffüs ve oyun sahasının arpa tarlası halinde olduğunu bilirmisiniz? Burayı okula teneffüs mahalli şekline getiren bu zattır. Yalnız kendi okulu ile değil, bütün ilk mektep hocalariyle temas ederek onlara yeni usuller öğreten bu jzattır. Benim sözlerime inanmazsanız size o günleri iyi bilen Ahmet Muhlis Tüzün, Tevfik Karslıgil, Haşan Ocak, Fazlı Danışment, Eczacı Cemil Barlas, Hayri Altınöz, eczacı Asef Erkılıç, eczacı Bekir Aksoy, Rıza Cenani, Mustafa Ahi, diş tabibi Cemil Karslıgil, emekli öğretmen Şakir Sabri Yener, Hayri Öner, Abdürrahman İpekçi, Ali Nadi Ünler, Cemil Alevli, Ömer Ersoy, Hanifi Koçum, Cemil Cahit Güzelbey ve ifâh.

Bir gün arkadaşımız Şakır Sabrı Yener, bir kitabında İbrahim Konuralp hakkında şöyle demişti: (Bu şehrin maarifi adına heykeli dikilecek adamdır). Gayreti, çalışkanlığı, ahlak ve karekteri, bilgi ve fazileti de ayrı bir mesele, uzun sözün kısası; tam manasiyle kâmil ve hakikî bir insan. Bu hususta gerek Millî eğitim ida resi, gerekse vilayet idare mec isi büyük k dirşinas'ık göstermiştir. Tebrik etmek lazımdır. Yalnız siz bu zatı küçümseyen yazınızla büyük bir günah işlemiş oldunuz. Töbe etmeniz lâzımdır.

Osman AKSOY