Yurda her yönüyle önderlik etmiş olan, Kurtuluş Savaşı'nın kahramanları bu gün, kurtuluşumuzun perçinleşmesini sağlayacak, tamamlayacak olan sanat, endüstri dallarında da büyük uğraşılara girişmiştir. Gazi şehrin kahraman evlâtları atalarına yakışır bir şekilde sanat savaşını yürütmekte, Büyük Atatürk,ün yol göstericiliğinden “Sanatı olmayan Milletler, hayat damarlarından birisi kopmuş sayılır” düsturundan yararlanarak, memleketin yeni hayat damarları kazanmasına çalışmaktadır.

Bu sayımızda sizlere hergün bir yenilik peşinde koşan Gaziantepli bir sanatkârımızı ve yaptıklarını tanıtmağa çalışacağız. Oto sanayi Çarşısı, Bakbak Sokak No: 1 – A’da teri ve emeğini katık yaparak yaşamağa çalışan Haşim Bakbak 1933 yılında Gaziantep’te dünya ya gelmiştir. Ortaokulu tamamlayamadan okuldan ayrılan Bakbak Haşim, tornacı Mustafa özbakırcı’nın yanına çırak olarak girmiş, 14 yıllık bir çalışmadan sonra ustasına ortak olmuştur. 1953’de askerlik görevini tamamlayarak evlenmiştir. Evli üç çocuk babasıdır. 956 yılında bir atölye açarak içindeki yenilikler peşinde koşma ateşini söndürmeğe çalışmıştır.

Avrupa memleketlerindeki yenilikleri yerinde incelemek, tecrübe va görgüsünü artırmak isteyen Bakbak Haşim, 17 bin kilometre yol katederek İtalya’da Torino, Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve İsviçredeki çeşitli ağır sanayi ile uğraşan fabrikalara parasız işçi olarak girmiş, bizzat çalışarak bilgisini artırmıştır.

SÜTUNLU MATKAP

Haşim Bakbak sanat merdivenlerini ağır, fakat müsbet bir şekilde çıkmasını bilmiştir. Merdivenin ilk basamağını SÜTUNLU MATKAP teşkil etmiştir. SÜTUNLU MATKAP Tezgahını seri olarak imal eden Haşim Bakbak, bir anda piyasaya sayısız sürüm yapmıştır.

HİDROLİK CARASKAL

Oto tamircilerinin ip atarak motor indirip bindirdiklerini gören Haşim Bakbak arkadaşlarını bu dertten kurtarmak makine gücünden insanların daha çok faydalanmalarını sağlamak amacıyla bu sefer de çok kullanışlı olan HİDROLİK CARASKAL yapmıştır. Bir kaç ay yorucu çalışmadan sonra seri halde imal edilen hidrolik caraskal tamirciler tarafından kapışılmağa başlanmıştır. Ünü il sınırlarını aşan Haşim Bakbak’ın yaptıkları bütün yurtta aranmağa ve devamlı siparişler yapılmağa başlanmıştır.

AVRUPA MALINDAN KULLANIŞLI ARASÖZLER

Haşim Bakbak’ın değerli buluşlarından birisi yerli arasöz olmuştur. Avrupa’da yapılanlardan daha kullanışlı ve sağlam olan arasöz yapımını kendi ağzından dinliyelim:

“Gaziantep Belediyesinin bir arasöz yaptırma ilanını okuyunca işe girişmek için birkaç gün düşündüm karar verdim. Çünkü Türkiye’de arasözleri yabancı firmalar yapıyordu. Bu yüzden milyonlarca liralık dövizimiz yurt dışına akıyordu. İhaleyi aldım pompa için dolaşdığım şehir ve kasaba kalmadı. Yapan firmalardan istedim, bana “Bir daha böyle işlere burnunu sokma ihale için aldığın fiatın üzerine 45 bin lira daha koy sana bir arasöz verelim,, diyorlardı. Pasaport çıkarttım. Halep, Şam, bütün Arap memleketlerini dolaştım yok. Bulamayınca Almanya’nın Frankfurt şehrine gittim. Modeli ile beraber döndüm. Bundan sonra yaptığım arasözlerln methi etrefa yayıldı. İç Doğu ve Güney Anadolu’daki birçok belediyeye arasöz yaptım.

OTOMATİK MERDİVEN

Arasözlerin kullanılışındaki kollaylığı artırmak, mal ve can kurtarmada kolaylık sağlamak amacıyla bir de Otomatik Merdiveni ilave ettim. Bir anda merdiven otomatik olarak istenilen seviyeye çıkıyor, merdiven aynı zamanda 4-5 kişiyi birden taşıyor.

100 TONLUK PRESLER

Bakbak Haşim’in son armağanı 100 tonluk preslerdir. Bunlar da hazırlanarak seri halde imal edilmeğe başlanmıştır.

Durmak, dinlenmek nedir bilmeyen, sanat aşkıyla tutuşup yanan Haşim Bak bak yeni yeni buluşlar yapmak için gecesini gündüzüne katarak çalışmaktadır. Gaziantep’in buluşlariyle öğündüğü Haşim Bakbak’ın yeni buluşlarının gecikmeyeceğini ümit ederken alın teri ve göz nurunun gün ışığına çıkmasında bir nebze yararlı olursak kendimizi mutlu sayacağız.

Burhan Cahit GÜVENÇ

(Gaziantep’te bugün)