Asrımızın iyi seçilmiş kitap koleksiyonu, hakikî bir Üniversite tahsili değerindedir.

CARLYLE

Gaziantep, kendi tarihi boyunca bir sınır şehri olagelmiştir. Bu hususiyetinin icap ettirdiği siyasi ve kültürel, bazı vazifeler, vardır ki Antep bunları hakkıyla başarmış bulunuyor. Kalesine çarpan her müstevliye celâdetini şiddetle göstermiş, benliğine sinmek isteyen sinsi kültür dalgalarına da ırkî karakterinin bütün hassasiyetiyle karşı koymuştur. Sanki bir kültür mevkı-i müstahkemi olmuştur. Evliya Çelebi’nin (Küçük Buhara) diye vasıflandırdığı bu şehir mahalli birçok şair, edip yetiştirdiği gibi içlerinde memleket çapında değeri olan Aynî, Mütercim Âsım, Münif Paşa, Mehmet Münip gibi âlimler de vardır.

Geçmişte olduğu kadar, bugün de bir irfan yurdu olan Gaziantep 70 bin nüfusuyla büyük bir okuyucu kitlesine sahip bulunuyor. Fakat maalesef ihtiyacı karşılayacak umumî kütüphaneler yoktur. Halen baş vurduğumuz yegâne hazine halkevi kütüphanesidir.

Bu kütüphane pek zengin değilse de, mevcut kitaplar oldukça muntazam bir tasnife tâbi tutulmuştur. Milli Eğitim Bakanlığının bibliyografyasında kabul edilen aşarî usul üzere kitaplar 10 sınıfa ayrılmıştır:

I- Umumî eserler: Bibliyografya, kütüphane katalogları, kütüphanecilik, okuma ve çalışma usûlleri, umumî ansiklopediler, makaleler, dergiler, yıllıklar, takvimler, ilim cemiyetleri, gazeteler, seri halinde basılan kitaplar...

II- Felsefe: Felsefi meslekler, metafizik, garip ilimler, psikoloji, mantık, ahlak..

III- Din: İslâm dini, Hristiyan dini, diğer dinler, mitoloji, tasavvuf ve tarikatlar, mezhepler, fıkıh, akait, hadis...

IV- Sosyal ilimler; Sosyoloji, istatistik ve teorileri, politika, ekonomi, hukuk, askerlik, sigorta, cemiyetler, halkevleri, kulüpler, kültür ve okul, ticaret, şirketler, folklor, etnoğrafya, muaşeret usulleri.

V- Filoloji: Diller, alfabe, okuma kitapları, antolojiler, lûgatlar , gramerler.

VI. Nazarî ilimler; Teorik ilimler, matematik, kozmoğrafya ve topografya, fizik ve mibanik, kimya, jeoloji, paleontoloji, biyoloji, antropoloji, nebatat, hayvanat…

VII- Tatbikî ilimler: Tıp, mühendislik, uçak, elektrik, ziraat, ev idaresi, kimya endüstrisi, makina endüstrisi, küçük sanatlar, matbaacılık, yapı...

VIII- Güzel sanatlar; Estetik, şehircilik ve köycülük, mimarı, heykel­tıraşlık, meskûkât, tezyini sanatlar, resim, fotoğrafçılık, müzik, spor vs. eğlenceler, turizm...

IX-Edebiyat: Edebiyat tarihi, tenkit, antoloji, şiir, tiyatro, roman, hikâye, çocuk edebiyatı, halk edebiyatı, atalar sözü, nutuklar, konferanslar, mektuplar, makaleler, diğer dillerdeki edebiyat…

X- Tarih: Tarih ve tarih felsefesi, arkeoloji, coğrafya, seyahat, hartalar, tercümei haller, anılar, jübileler, bayrak ve arma…

- Her sınıf kitap ayrı bir dolaba boy sırasına göre dizilmiş olup, ciltli ve ciltsizlerin bir araya gelmesine de itina edilmiştir.

Her kitap için biri beyaz diğeri kırmızı olmak üzere iki fiş tanzim edilmiştir.

Beyaz fişlerle kitap adı, kırmızı fişlerde müellif adı esas tutularak her zümrenin fişleri, fiş dolabındaki çekmecesinde hurufu hoca sırasıyla dizilmiştir![1]

Kütüphanedeki mevcut mecmualar, dergiler ve gazeteler muntazam

koleksiyonlar halinde muhafaza edilmektedir. Bunlara ait her okuyucunun arayacağı bilgi de ayrıca bir defterde kayıtlı bulunmaktadır.

Kütüphaneye Ulus, Cumhuriyet, Son posta gazetelerinden maada bazı vilâyet gazetelerdi muntazaman gelmektedir.

Bugün halkevi kütüphanesinde 4.515 kitap vardır. Bu kitapların eski yazılarla olan; kısmının çoğunu 1934’te muallimler birliği kütüphanesinde devren gelen kitaplar teşkil etmektedir. Hediye kitaplar arasında bilhassa bugün lisemiz matematik öğretmeni B. İbrahim Konuralp’ın verdiği kitaplar göze çarpmaktadır! Üç sandık halinde hediye edilen bu kitapların içinde riyaziyeye ait birçok kıymetli eserler mevcuttur. Genel Sekreterlik ve muhtelif Bakanlıklardan gönderilen kitaplarla her gün biraz daha zenginleşen kütüphane muhteviyatı aşağıdadır!

Umumî eserler: 141

Felsefe: 130

Din: 120

Sosyal ilimler: 859

Edebî eserler: 1379

Filolojik eserler: 230

Nazari ilimler: 300

Tatbiki ilimler: 350

Güzel Sanatlar: 200

Tarih-coğrafya: 800

YEKUN: 4.515

Yazma eserler yok denecek derecede azdır. Büyük kıymet taşıyacak orijinal eserler de yoktur, maamafi kütüphane ansiklopedi ve lügat bakımından zengincedir. Meselâ; Fransızca (Grande Encyclopedie) 28 inci cilde kadar olup ton ciltleri maalesef yoktur, İngilizce, (International Cyclopaedia) 15 cilttir, yine İngilizce (Unversal Cyelopaedia) dirki 8 cilttir. Hepsi de Kırmızı fişler tamamen yazılmadığı için henüz yerine konmamıştır.


[1] Kırmızı fişler tamamen yazılmadığı için henüz yerine konmamıştır.