(Geçen sayıdan devam)

Gaziantep Fransız harbi esnasında binaya çeteler gizleniyor bahanesiyle, Fransızlar tarafından hastane binaları bombardımanla tahrip edildi. Antep’in İstirdadından sonra belediye tarafından Emniyet otelinde 15 yataklı muvakkat bir hastane kuruldu. Buranın tıbbi ve cerrahi işini ben idare ettim. Benden sonrada Cevdet Bey isminde askeri bir doktor ondan, sonrada Ömer Lütfü Bey isminde askerlikteki mütekait bir meslektaş̧ idare etti. 1921 de 20 yataklı belediye hastanesi Amerikan hastanesinin bir kısmını işgal etti. 1923’de evvelce Ermeni eytam hanesi olan şimdiki binaya nakledildi. 1927’de hastane belediyeden özel idareye devredildi. Doktor Nuri Arkan sertabib ve operatörlüğe, Doktor Abdulkadir Göksel’de fahri röntgen mütehassıslığına tayiti edildiler. Bundan sonra arka arkaya Doktor Nuri Aktaner ve Kemal Özakave onu müteakip hep değerli arkadaşlar hastaneyi günden güne tekâmüle Sevk ettiler. Doktor kadrosu ve yatak adedi artırıldı hastaneye yeni pavyonlar ve kısımlar eklendi. Son senelerde hastanenin inkişafına izaha lüzum yok. 1954 de hastane muvazeneyi umumiyeye devredildi.

(1930 Tarihinde)

Merhum arkadaşımız Doktor Saip Özer tarafından 10 yataklı bir doğum evi kuruldu buda zannederim. 1943 tarihine kadar faaliyette bulundu. 1943’te doğum evi hükûmete devredildi ayni binada 10 çocuk 10 doğum olmak üzere 20 yataklı hastane yapıldı. 1957’de doğum ve çocuk hastanesi 100 yataklı Şimdiki binaya nakledildi. Halen memlekette azamî hizmet etmektedir. Bu 100 yatak da şehrin ihtiyacına kifayet etmediği söyleniyor.

1930’da bütün Türkiye’de olduğu gibi Vilayetimiz ve şehrimizde de Trâhom mücadelesi başladı. Dr. Kâşif Ömer ve Doktor Nuri beyler 'tarafından Trâhom teşkilatı yapıldı. Evvelce dispanser sonra da Trahom hastanesi tesis edildi. Bütün köylere kadar Trahom yüzünden kör olmaktan kurtuldu. Evvelki ve sonraki bütün arkadaşların himmetleri takdire değer.

1910 ‘de Antep’e geldiğim zaman Ermeni tehcirinden dolayı şehirde Doktor Hösepten başka doktor kalmamıştı. Doktoru olarak benden evvel Antep’e Doktor Hamit Uras ve daha evvel de Doktor Abbas namında bir meslektaş̧ gelmiş̧. Doktor Hamit Uras o sırada Antep’ten muvakkaten ayrılmıştı. Bir zaman sonra muhaceretten birkaç̧ Ermeni doktor tekrar şehre geldi. 1336 Antep, Fransız harbi başladı. Harp mecruhları ile meşgul" oldum. Harpten evvel ve harpten sonra birkaç̧ binada birkaç̧ yataklı sağlık evi tesis etmiştim. 1931’de 20 yataklı bir hastanenin ruhsatını aldım. Saydığım ehemmiyetli tesisler arasında benimki de naçiz ve mütevazi bir müessese olarak memleket sağlığına hizmet etmek emelindedir. Netice olarak şunu arz ederim ki, son yüz yılın birinci yarısında saydığım müesseseler memleketine sıhhatine hizmette büyük rol oynamıştır. 50-60 senesinde şehrimize 60 Türk doktor arkadaş̧ halkın sıhhatine hizmet etmektedir. Bunlarla iftihar ederiz. Bu müesseselerin daha gelişmesi daha randımanlı olmaları ve ideale yaklaşmaları en büyük milli arzudur.