29 Ekim 1923'de Cumhuriyet İlân edildi. Gaziantep'te kaleden atılan yüzbir pare top sesleri bütün memleketi sevince gark etmişti. Yaşasın Gazi sesleri göklere yükseliyordu. Bu mutlu günde bütün halk büyük, küçük ve okullar, askeri birlikler şehrin her tarafını kafile kafile dolaştılar.

Muhtelif kimseler tarafından ayrı ayrı konferanslar verildi. Bu büyük bayramımızın ehemmiyeti herkese anlatılıyordu. Antep'ten Atatürk'e ve Büyük Millet Meclisine bayram tebriki telgrafları gönderilmişti. Gündüz ve geceleri ayrıca her taraf Türk bayraklariyle, süslü halılar, kilimler, kıymetli eşyalarla bezenmişti. Eski kazancılar çarşısında büyük maşere pekmez pişirme kazanları iskelelerle bir yumurta üzerine oturtulmuş ve çekiçlerle kazanlar döğülmekte idi.

En büyük merasim Belediye hanı önünde yapılmıştı. Gece bütün okullar, askerler, esnaf hep ellerinde meşaleler renkli ve içinde mum yanan fenerler, fanuslarla bütün şehrin caddelerini sabaha kadar dolaşmışlardı.

Anteplilerin sevincine son yoktu. Bayram tam üç dört gün devam etti. İlk hükümet konağı şimdiki Belediye hanında idi. Bu tarihte Antep müstakil bir sancak mutasarıflık idi. Bundan sonra hükümet konağı 1927 yılında şimdiki Hürriyet caddesi civarında Balıklı Çarşısı semtindeki emvali milliyeye terk edilen (Kürkçü Hinnanın evine naklolundu). Şimdi burasını Memik Hilmi Üzümcü satın almıştır. İkinci hükümet konağımız burası idi. Bütün Cumhuriyet23 Nisan, 19 Mayıs ve diğer bayram merasimleri burada yapılırdı. Cumhuriyetin ilanının onuncu yıldönümü yeni hükümet binasının bulunduğu Çukur bostan yerinde muhteşem bir törenle ve askeri birliklerin buraya getirdikleri topların atılışı, ayrıca kaleden atılan topların sesleriyle kutlandı. Bütün halk ve okullar burada toplanmıştı. Yaşa varol Atatürk avezeleri her tarafı çınlatıyordu. Bundan sonra bütün bayramlar şimdiki yeşil su havuzunun yerindeki çınarlı parkında, en sonrada spor meydanı sahasının boşluk meydanında yapılmaya başlandı. Şimdi de çoğunlukla yeni hükümet binasının tiribünü önünde yapılıyor.