Öğrendiğimize göre şehrimize planlama dairesinden bir mütehassıs gelmiş, ilimizin gelişmesi için yapılması lâzım gelen işleri yerinde tetkik edecekmiş; Bir çok vatandaşlar bu mevzuda bildiklerini söylemişlerdir. Ben ayni şeyler yapmaya özendim. Belki bir işe yarar ümidiyle görebildiklerimi sıralıyorum.

Bana göre Gaziyurdun dilek ve temennileri beş maddede hülasa edilebilir:

I- İmar

II- Kültür

III- Sanayi

IV- Ziraat

V- Müteferrik

I- İMAR: Şehrimiz eski bir şehirdir. Sokakları dardır. Bu günün vasıtalarının gelip geçmesine uygun değildir. Uzunluğu üç kilometre olan en mühim caddemiz kırk seneden beri açıklamamıştır. Öyle ise caddelerimizin açılabilmesi İmar Vekâletinin gayretine kalmıştır. Açılmasını temenni ettiğimiz en mühim caddeler şunlardır:

1- Lise-Ahmet Çelebi okulu arasındaki yol

2- İnönü caddesinin yeni hal civarından şehreküstüye kadar olan kısmı

3- Şehreküstüdeki Ahmet Çelebi ilk okulu yanından asri mezarlığa gidecek yol.

4- Teftiğin değirmeni – Mağarabaşı – Küçükpazar-Kazancı çarşısı-Uzun çarşı – Keçehane – Mezbaha – Belediye otobüs garajı-İstasyon ambarı caddesi

5- Yeni yapılan İstasyon üst köprüsünden kırkayak bahçesi yanına çıkacak yol.

6- Kale altı Pazar yerinden kız enstitüsü önüne gidecek yol

7- İstasyon caddesi ile Maraş yolu arasında imar pilanında gözüken yollardan birisi.

8- Saçaklı – Şıhcan Mütercim Asım caddesinin kale altına kadar olan kısmının açılması.

Bunlara ilaveten beş bine varan gece kondularımıza bir şekil ve düzen verilmesi.

II- KÜLTÜR: Gaziantep coğrafi mevkii nazarı itibara alınarak bir kültür merkezi haline getirilmelidir. Türkiyemizin bütünlüğü bakımından buna mutlak zaruret olduğuna inanıyoruz. Bunun için:

A- Her şeyden evvel ilk okul davamız hal edilmelidir.

Acilen on tane on dershaneli ilk okul inşa edilmelidir.

B- Orta tedrisattan bir maarif koleji, bir kız lisesi, mevcut öğretmen okulumuza orta kısım, İmam Hatip Okulu ve hepsinden mühimi bir Güney doğu Üniversitesi.

C- Gaziyurt evlâtları güzel sanatlardan hoşlanırlar, bunun için bir konservatuvar ile bir devlet tiyatrosunun tesisi,

III- SANAYİ: Gaziantep herşeyden evvel bir küçük sanayi şehridir. Sanayiimizin inkişafı için:

A- Ucuz ve bol elektrik en başta gelen dileğimizdir. Fırat ve Ceyhan barajı yapıla dursun biz şimdilik Seyhan barajından enerji istiyoruz ve ancak bu yoldan kısa zamanda ihtiyacımızın karşılanabileceğine inanıyoruz.

B- Gaziantep şehri kale devrinden beri dokumacıdır. Bu gün bu şehir nüfusunun yarısı dokumacılık ile geçinir. Türkiyede dokuma sanayinin gelişmesi sebebile yerli dokumalarımız artık satılamamaktadır. Hükûmetimiz buna bir çare düşünmeli iyi bir yöne yönetmelidir.

C- Gaziantep şehrinin nüfusu son on beş senede %100 den fazla artarak 127 bine ulaşmıştır. Gelen Nüfus umumiyetle köylerden geldiğinden çok fakir ve bilgisizdir. Biz sanatları ve bir marifetleri yoktur. Bunların ancak iş güçlelerinden istifade edilebilir. Bunun için:

1- 1953 yılında her türlü tetkikatı yapılan süni ipek dokuma fabrikasının sümerbank elile derhal yapılması.

2- Malatya şeker fabrikası yapıldıktan sonra gayet iyi anlaşılmıştırki; Gaziantep şehrinde bir şeker fabrikası rasyonel bir şekilde çalışabilir. Şekercilik sanayiinin çok geliştiği şehrimizde bir şeker fabrikasının yapılması yerinde olur kanaatindeyiz.

3- 1953 de gelen kalkınma heyetinin yaptığı etüt neticesinde şehrimizde modern bir te tabak sanayiinin kurulabileceği anlaşılmıştır. Tabakhanelerin de yer değiştirmesinin mevzuu bahis olduğu bu yıllarda böyle bir tesisin kurulması.

4- Türkiyede bağ ziraatının saha itibarile en çok geliştiği il bizim ilimizdir. Bu ziraat kolunun atisi üzümümüzün değerlenmesine bağlıdır. Bunun için şehrimizde mevcut Tekel Bakanlığı Şarap fabrikasının olur gayeye bir misli büyütülmesi çok yerinde olur o gayeye uygun şeklinde düşünüyoruz.

5- Şehrimizde değirmen sanayii çok geliştir. Bunu dahada ileri götürmek için Toprak Mahsulleri Ofisinin bir silo yaparak buğday satışını intizama alması yerinde bir dilektir.

IV – ZİRAAT: Gaziantep Vilâyetinin arazisi binlerce seneden beri işlene işlene posa haline gelmiştir. Bu itibarla verimsizdir. Köylerimizde yaşayan insanların ancak üçte biri kendi yağı ile kavrulabilir. Gerisi reçberlik eder. Perişandır. Ve devamlı göç halindedir. Halbuki çok yakınımızda fevkâlede münbit olan Suruç ve Harran ovaları toprağı işleyecek çiftçi bulmakmaktadır. Mesleki bilgileri yerinde olan bu vatandaşlara Suruç ve Harran ovalarında münasip miktarda arazi verilse, hem bu vatandaşlar rahat yaşamak imkanını bulacaklar, hemde bulundukları yerleri cennet haline getireceklerdir.

B- Vilayetimizin iklimi umumiyetle kuraktır. Büyük ormanlarımız tahrip edile edile yağış çok intizamsız bir hal almıştır. Bunun mahzurlarını kısmen telafi için Pancarlı vadisinde, Halil Baş köyünde, Arabanda Ardıl çayı üzerinde ve ziyaret mevkiinde acilen kuru baraj yapılmalıdır.

C- En büyük mansulumuz olan üzüm için bir tarım satış kooperatifi kurulması ve bunun işler bir hale getirilmesi.

V- Müteferrik: Gaziyurdumuz mevcut yolları sayesinde çok mükemmel bir tevzii merkezi haline gelmiştir.

Bu durumumuz göz önünde tutularak:

1- Kavaklık namındaki mesire yerimizde luna parkı, hayvanat bahçesini, süni gölü, ve fuarı ihtiva eden bir lunapark yapılması.

2- Çok geç kalan uçak alanımızın süratle yapılması.

3- Bölgemizin sıhhat merkezi haline gelebilmesi için:

A- 500 yataklı olacak şekilde başlanan verem hastanemizin 100 yataklı birinci pavyonu yapılmış; gerisi kalmıştır. Bu hastanemize hiç olmazsa yüz yataklı ikinci bir pavyon ameliyet hane ve idare kısmının ihtiva eden bir blok ilâve edilmesi.

B- Pilanı hazırlanan devlet hastanemizin bir an evvel ihalesi.

C- Senelerdir lafı edilen işçi hastanesi inşası mevzuunun faaliyet sahasına geçirilmesi lazımdır.

4- Çok gayri sıhhi ve gayri müsait olan şimdiki hapishanemiz yerine modern bir hapishane yapılması.

5- Devlet D. Yollarının şehrimizde bir işletme merkezi tesis etmesi ve bir gar gazinosu yapması.

Kendi şahsi inancımıza göre şehrimizin hakiki ve yaşanabilir bir şehir haline gelmesi bu dileklerin yerine getirilmesine bağlıdır. Temennimiz odurki bu dilekler cümlenin malı olsun.