Bundan 10 yıl evvel 10 Kasım 1957 günü ilk sayısı yayınlanan (Gaziantep Kültür Dergisi) on bir yaşına basmış bulunmaktadır. Halkevi zamanında yayınlanan (Başpınar dergisini takiben Başpınar'ın yerini alan (Gaziantep Kültür Dergisi)'nin kurucusu ve yaşatıcısı Hulusi Yetkin'dir. On yıl içinde yayınlanan 119 sayısının hemen hepsine ayrı ayrı emek veren, dergide de yayınlanan yazıların ve klişelerin %95'ni seçen tashihleri yapan, dergi gelirlerini temin eden, giderleri yapan ve hesaplarını tutan abone işlerine kadar dergi ile yakından ilgilenen Hulusi Yetkin'dir. Akıp giden on yıl içinde zaman zaman dergiye yardımcı olan hemşerilerimiz olmuştur. Fakat on yıldan beri her sayıya emek veren Hulusi Yetkin'den başka ikinci bir şahıs yoktur. Bu sebeple kocaman 10 ciltlik külliyat haline gelen Kültür Dergisi Hulusi Yetkin olmasa idi yayınlanmazdı dersem doğru bir hüküm vermiş olurum.

Kültür Dergisi 1967 yılında Gaziantep’in ansiklopedisi duruma gelmiştir. Yalnız Kültür Dergisi değil, son on yıl içinde Kültür Derneği tarafından yayınlanan 50 çeşit kitap ve broşürün her birinde de Hulusi Yetkin'in ayrı ayrı emeği vardır. Gazianteple ilgili bu kitapların da yayınlanması için malî gücü sağlıyan, birçok kitapların tertip ve tashihini yapan, yayınların seçiminde, satışında ve dağıtımında başrolü oynuyan yine Hulusi Yetkin'dir.

Eski Halkevi yazarlarını Kültür Derneği'nde toplayan, yeni kabiliyetleri bulup teşvik eden, Gazianteple ilgili her türlü bilgi ve fikirlerin derleme çalışmalarının önemini çevreye aşılamıya çalışanların başında Hulusi Yetkin gelir.

On yıldan beri hergün Park Sokaktaki evimden çıktığımda, komşu yazıhanede çalışan Hulusi Yetkin'e uğrarım. Yetkin’in ne büyük zorlukları yenerek yayın işlerini yürüttüğünü gören ve işiten bir insanım. Onun bir kuruş ücret almadan fahri olarak ve maddiyatla ölçülmesi mümkün olmayan emeğini belirtmeyi bir borç bilirim.

10 Kasım gününün Hulusi Yetkin'in hayatında ayrı bir önemi daha vardır. Hulusi Yetkin bundan tam 39 yıl evvel 10 Kasım 1928 tarihinde Gaziantep’te Eyüpoğlu Mahallesi Bay Sokak No: 36 da dünyaya gelmiştir. 10 Kasım 1967'de Hulusi Yetkin 39 yaşını bitirmiş 40 yaşına girmiş bulunuyor. Bu doğum gününde Hulusi Yetkin'in hayat hikayesininde yüzlerce Gaziantepli gibi dergide kısaca yer almasını istedim. Bir yıldan beri teklifimi kabul etmiyen Yetkin’i nihayet razı edebildim. Ne de olsa ben, eşinin hocası, babasının yakın dostu idim.

Hulusi Yetkin'in babası rahmetli M. Kâmil Yetkin, Gaziantep savaşların da cepheler Kumandanı Şefik Özdemir'in sır kâtibi idi. Gaziantep savaş belgelerinin çoğu Kâmil Yetkin'in el yazısının mahsulüdür. Sabun fabrikatörü Kâmil Yetkin aynı zamanda başarılı bir tüccar ve sanayici olmuştur. Bir aralık Gaziantep Ticaret ve Sanayi Başkanlığı Borsa Meclisi Başkanlığı da yapmıştır. Görünüş ve düşünce bakımından Hulusi Yetkin babasına benzer Hulusi Yetkin 6 kardeşten yaş bakımından ikincisidir.

Hulusi Yetkin'in annesi Zekiye hanım ile babası M. Kâmil iki kardeş çocuklarıdır. Hulusi Yetkin'in dedeleri M. Sait Yetkin ile Haci Abdülkadir Yetkin devrinin tanınmış tüccar ve sabuncularındandı. Hulusi Yetkin'in annesinin babası olan Haci Abdülkadir efendi ile komşu idik, çok müteşebbis bir insandır.

Hulusi Yetkin ilk okulu Dayı Ahmet Ağa ilk okulunda okumuştur. Hulusi Yetkin'in baş öğretmeni olan eski dostum Şakir Sabri Yener'i sık sık Yetkin’in yazıhanesinde görmekteyim. Yetkin, sık sık eski öğretmenleri Niğar Ölçer ve Turgut Bilgin’den hürmetle bahseder. Hulusi Yetkin ilkokulu, pek iyi derecede bitirmiştir.

Orta tahsile Gaziantep Lisesi'nde başlayan Hulusi Yetkin, Liseyi İstanbul Karataş Erkek Lisesi'nde okumuştur. 1950 yılında lise olgunluk sınavında yüzlerce öğrenci arasında en çok puan alarak mezun olan Hulusi Yetkin, İstanbul Hukuk Fakültesine devama başlamıştır. 1954 yılında Polatlı Yedeksubay Topçu okulunda bulunan 1955'de Anadolu Kavağında Yedeksubaylık ödevini yapan Yetkin 1956'da Gaziantep Adliyesi'nde avukat stajyerliğine başlamıştı. Aynı yıl amcası, tüccardan ve fabrikatör Ali Osman Yetkin'in kızı Sabiha Yetkin ile evlenen Hulusi Yetkin'in bu evlilikten bir kızı ile iki oğlu dünyaya gelmiştir, İlk okulda öğrencilerimden olan Sabiha Yetkin, eşinin yardımcısıdır, ev hanımıdır.

1957 yılından beri Gaziantep'te avukatlık eden Hulusi Yetkin, mesleğinin dışında en fazla meşgul olduğu iş, okumaktır. Gaziantep'te en büyük özel kütüphaneye belkide Hulûsi Yetkin sahiptir. Hulûsi Yetkin'in tarih, coğrafya, sosyoloji, felsefe ve ekonomik konuları işleyen eserlere karşı, ilgisi fazladır. Kitaplarının ezici çoğunluğu bu konulardadır. Hulûsi Yetkin ayaklı kütüphane gibidir. Gaziantep İl Radyosunda Haftanın ansiklopedisi programını 1 yıldan fazla müddetle başarı ile yürümüştür.

Hulûsi Yetkin alçak gönüllü kalender tabiatlı, tolerans sahibi, hoş görürlü, her insanın şahsiyetine saygı gösteren, iyi geçinen bir insandır. Ağırbaşlıdır. İçki ve sigara içmez, kahvehane veya kulüplerde ender gözükür. Kendisini eşi ile birlikte sık sık sinemada görmek mümkündür.

Siyasî hayata 27 Mayıs 1960 devriminden sonra atılmıştır. Y.T.P.'nin Gaziantep il teşkilatı kurucularındandır. 1961 seçimlerini takiben Y.T.P. İl İdare Kurulundan istifa edip A.P İl İdare kuruluna geçen ilk Y.T.P'li idareci olmuştur. 6 yıldan beri Yetkin A. P.'nin İl ve İlçe kademesinde muhtelif vazifeler görmüş, 1965 seçimlerinde Merkez İlçe A.P. Başkanlığı yapmış, seçim sonunda Kültür Derneği başkanlığına döndüğü için parti başkanlığından istifa etmiştir. Yetkin 1961-1967 yılları arasıada Merkez İlçe seçim kurullarında A.P'yi temsil etmiştir.

Hulûsi Yetkin boş zamanlarında birçok derneklerde vazife alarak sosyal faaliyetlerin gelişmesine gayret gösteren bir şahsiyettir. On yıldan beri Gaziantep Kültür Derneği'nde en fazla faaliyet gösteren bir idarecisi olmuştur. Halen başkandır. Hulûsi Yetkin Kale Spor Kulübü Başkanlığı'nda, Kız Enstitüsü Öğrenci Koruma Derneği Başkanlığı'nda, Halkevi İdare Kurulu Üyeliği'nde bulunmuştur. Halen Gaziantep’te Kütüphaneleri Tesis ve Yaşatma Derneği, Gaziantep Yüksek Okul Yaptırma Derneği İdare Kurulu üyelerindendir. Hulûsi Yetkin'in sosyal derneklerde particilik yaptığı görülmemiştir.

Hulusi Yetkin'in birçok yazıları vardır ve çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanmıştır. 1957 yılından bu yana Gaziantep'te yayınlanmış bütün mahalli gazetelerde yazıları çıkmıştır. Yeni adım ve Gençlik Sesi gazetelerinin, Gaziantep Kültür Dergisi'nin kurucusu ve yürütücüsüdür. Gaziantep Kültür Derneği Kitap ve buroşür yayınları arasında çıkan (Şehit Şahin), (Kurtuluş Destanı), (Gaziantep Savunması'nda Şehit Şahin'in yeri), (Gaziantep Halk Bilgisi Derlemeleri Cilt I Gaziantep Âdetleri) (Gaziantep Savaşı Hatıralarından Derlemeler), (İncilipınar), (Gençlere Başarı Yolu), (Gaziantep Halk Masalları), (Gazianteple ilgili seçme manzumeler) isimli kitaplar Hulûsi Yetkin tarafından hazırlanmıştır. Diğer kırka yakın yayınlanmış kitaplarda da Yetkin'in yer yer yardımları olmuştur. Hulûsi Yetkin'in yazılarının çoğunluğundaTürkiye'nin ve bilhassa Gaziantep çevresi ile ilgili bilgilerin toplanması ve yurdumuzun hızlı kalkınmasını sağlamak amacı güdülmektedir. Büyük Atatürk’ün (Hâyatta En Hakiki Mürşid İlimdir) sözünü Gaziantep de en çok tatbik etmeye çalışanlardan biride Hulûsi Yetkin'dirdiyebiliriz.

Hulûsi Yetkin'e nice yıldönümlerini kutlamasını ve yurdumuza daha büyük hizmetlerde bulunmasını Allah'dan dilerim.