Gaziantep Kültür Derneği Kitap ve Buroşür yayınlarının 54’ncüsü olan “Gaziantep İçin Söylenenler” kitabı Hulusi Yetkin tarafından hazırlanıp 250 kuruş fiyatla satışa çıkmış bulunmaktadır.

Kitabın ismini belirten satırların hemen altında küçük harflerle (Gazianteplilerin dünya ve hayat görüşleri ve Gaziantep’in geleceği) cümlesi yer almış. 132 sayfalık kitabı baştan sona okuyunca, gerçekten 51 yazar ve meşhurun Gazianteplilerin dünya ve hayat görüşleriyle ilgili yazılar ile, Gaziantepin geleceğinden bahseden yazıların bir araya getirildiğini müşahade ettim.

Gaziantep için söylenen yazılar, dört bölüm altında kitapta yer almış:

1) Gaziantep Savunması için söylenenler (1-50 sayfalar)

2) Eski zamanlarda Gaziantep İçin söylenenler (51-61)

3) Gazianteplilerin dünya ve hayat görüşleri konularında söylenenler (61-83 sayfalar)

4) Bugünkü ve geleceğin Gaziantep’i için söylenenler (89-125 sayfalar)

Birinci bölüm olan Gaziantep Savunması için Söylenenler kısmında: Atatürk, Mareşal Fevzi çakmak, Kâzım Karabekir, Şehit Şahin bey, Fransız Komutanlarından Kolonel Abadi, General Dala Motte, Müfide Ferit Tek, İsmet İnönü, Falih Rıfkı Atay, Fahrettin Kerim Gökay, Cemil Cahit Güzelbey, Yaşar Kemal, Hayri Alpar, Mehmet Faruk Gürtunca, Mehmet Uykun, Cevat Özer, Ömer Asım Aksoy, Seyfettin Başçılar, Tevfik Üner, Ferit Ginol, Ş. S. Yener,Nadir Gül, Celâl Göğüş, Cahit Tanyol, Demir Dai, Mustafa Güzelhan, Hulûsi Yetkin’in yazılarından alınan parçalar bir araya getirilmiş. Gazianteplilerin vatan, millet, insanlık görüşlerini belirten yazılara seçimde öncelik tanınmış. Bu sözlerden Türk milletinin yaşama gücünü hatırlıyor, Büyük milletimize olan güvenimiz tazeleniyor.

Kitabın ikinci bölümünde Eski zamanlarda Gaziantep için Söylenenler kısmında, Bedrettin Aynî, Balıoğlu İbrahim, Evliya Çelebi, Hasip Dürrî, Aydi Baba, Hasırcıoğlu’nun ağzından, Gaziantep’in on asırdan beri Türk yurdu büyük bir şehir olduğunu hatırlıyoruz.

Gaziantep’lilerin dünya ve hayat görüşleri konularında söylenenler başlıklı üçüncü bölümde, Gaziantep’lilerin 10 asırdan beri tatbik ettikleri Anadolu Türkçülüğü dile getirilmeye çalışılıyor. Türk halkına güveni olmayan bazı aydınlarımızın bu bölümü okumalarını temenni ederim.

Dördüncü kısımda İse Bugünkü Gaziantep’i anlatan yazılar ile geleceğin Gaziantep’inin nasıl olacağını anlatan yazılara yer verilmiş. Dünya ve hayat görüşleri diğer bölümlerde anlatılan Gazianteplilerin geleceklerinin nasıl olacağını belirten yazılarda ilgi çekicidir. Son bolümde 20 yazar bizi iyimserliğe sürüklüyor.

Mustafa GÜZELHAN