XV. Asır şairlerinden Hatipoğlu'hım (H 829 - M. 1425/26) tarihinde açık bîr Türkçe ile yazdığı bu eserin dünya üzerinde yal­nız iki nushasının mevcut oldoyuuu biliyor­duk. Bunlardan bir ianesi Macar İlimler Akademisi kütüphanesinde, diğeri de Kayseride’ki Rûşil Efendi kütüphanesinde bulunu­yor. Takat bugün üçüncü bir nüshasını da Gaziantep’le Sayın Rüştü Alalar’ın kendi kütüphanelerinde görmekle, ilim âlemine bir Feralinâme de Gaziantep’ten kalıtmış oluyor.

Bu nüshayı B. R. Atalarda ilk defa gö­ren ue henüz eser üzerinde esaslı incelemele­rini bitirmemiş bulunan çok kıymetli, arkadaşımız Sayın Sait Gökçeden tam yolculuğu sırasında bıı hususla bir yazı rica etlik. Kendilerine çok teşekkür ederiz. Sayılı dakikalarında bize lütfettikleri bıı çok değerli maka­leyi biz de sayın okuyucularımıza sunuyoruz. Bu münasebetle Ferahnâmenin Kayseri Rûşil Efendi kütüphanesindeki nüshasından da bir iki satırla bahsetmek isleriz.

Bıı nüsha adı. geçen •kütüphanede ‘’Ferahname-i Türki’’ adıyla 1074 numarada kayıtlı bulunmakladır. 20x14 ebadın­da, 361 sayfadan ibaret olup(H. 990 - M 1582) tarihindeKurt Derviş isminde biri tarafından istinsah edilmiştir. Tezhipsiz meşin bir elli içerisindedir.