Halk bankası kredi fonundan istifade eden ve bundan sonra edecek olan küçük sanat erbabının teknik ve teknolojik bilgilerini arıttırmak maksadıyla Millî Eğitim Bakanlığı ve Amerikan İktisadi Yardım Teşkilâtının iş birliği ile Kayseri ve Gaziantep illerinde 22. Eylül’den itibaren aralık ayı ortalana kadar MESLEKİ ÖĞRETİM KURSLARI açılacaktır.

Kurslar biri işletme sahiplerine diğeri de işletme sahibi olmayan sanatkarlara olmak üzere iki kısma ayrılmıştır.

İşletme sahiplerinin kursları dört hafta devam ve atölye idareciliği, bakım defter tutma, maliyet hesapları, Teknik Resim, Okuma ve kroki çizme ile atölye çalışmaları konularında bilgiler verilecektir

İşletme sahibi olmayan sanatkârların kursları ise sekiz hafta devam edecektir. Bu kurslarda da Tornacılık, frezecilik, el tesviyeciliği, teknik resim, okuma ve kroki çizme ile atölye çalışmaları konularında bilgiler verilecektir.

İşletme sahibi olmayan sanatkârların kursları ise sekiz hafta devam edecektir. Bu kurslarda da Tornacılık, frezecilik, el tesviyeciliği, teknik resim, okuma ve kroki çizme konuları üzerinde durulacaktır.

Kursları müteakip projenin esas gayesi olan, Türkiye'de gelişen büyük endüstri ile küçük endüstrinin iş birliği yapması temin edilecektir.

Böylece küçük endüstriye daimî olarak iş temin edilecek ve bu endüstrinin kalkınması sağlanacaktır.

Sanayi bakımından ileri olan milletlerin yaptıkları mamullere göz atacak olursak bir fabrikanın yaptığı bir makinanın bütün parçalarını kendinin yapmadığını, çeşitli iş yerlerinde yaptırarak monte ettiğini görürüz.

Bir otomobil fabrikası hiçbir zaman otomobile ait buji, karbüratör vesaire gibi parçaları kendisi imal etmez. Bunları küçük endüstriye imal ettirerek satın alır.

Yurdumuzda da günden güne gelişen küçük endüstri mevcuttur. Maalesef bu endüstri zaman zaman işsizlik sıkıntısı çekmektedir. Büyük endüstrinin iş gücünden tesislerinde istifade ederek yurdumuzda büyük endüstrinin kurulmasını sağlamaktır. İşte küçük endüstride noksanlığı hissedilen seri imalât bilgisinin olmayışı tolerans mefhumunun bulunmayışı gibi teknik ve teknolojik bilgileri vermek suretiyle bu endüstri kalkınan Türkiye’mizin öncüleri olacaktır.

Projemiz ilk semeresini vermiştir. Henüz kurslara başlamadan Arçelik firmasından Gaziantep piyasasında yaptırmak üzere aylık imalât 5000 adet günlük teslimat ortalama 200 takım halinde çamaşır makinası şanzımanı siparişi Enstitümüze verilmiştir. Bu sipariş tahminen 15 sanatkârımızı daimî olarak meşgul edecektir.

Bu siparişlerden başka Mincpolis Türk Traktör fabrikasından yeni kurulan Gayzer fabrikasından yeni siparişler beklenmektedir.

Projenin Gaziantep sanatkârlarına hayırlı ve kazançlı olmasını dilerim.

Abdullah NİŞANCI