Türkiye nüfusunun %80 i köylüdür. Demek oluyorki yurdumuzun kalkınması köylü vatandaşlarımızın arzu edilen hayat sıtandardına, refah seviyesine ve gelişme merhalesine ulaştınlmasıyle mümkündür. Bu da kalkınma ve gerekli çalışma hamlelerinin köyden başlamasını ön görmektedir.

Bu güne kadar yapılan incelemeler kesin olarak göstermiştir ki köylülerimiz bir yılda ortalama olarak iş günlerinin %30 unu verimli çalışma ile geçirmekte diğer zamanları köy, meydan, kahvelerinde sohbet toplantılarıyle harcamaktadırlar. Ne zaman heba olan bu %70 iş gücünü köylülerimize verimli bir şekilde kullanmasını temin edersek köylerimiz en kısa zamanda istenilen yaşama seviyesine kavuşmuş olacaktır. Bu durum da Türkiyemizin kalkınmış olmasına ilk işarettir.

Köylülerimizin boş zamanlarını değerlendirmek, onlara zamanımızın istekleri ne uygun yeni fenni ve teknik bilgiler vermek için çeşitli bakanlıklar kendi mevzuları ile ilgili çalışma programlan yapmışlar ve tatbikata geçmişlerdir. Biz burada yalnız mensubu bulunduğumuz Millî Eğitim Bakanlığının köy çalışmalarından bahsedeceğiz:

Memleketimizin ihtiyacı olan teknik elemanları yetiştirmek üzere ihtiyaç duyulan okulları açan bakanlığımız bir taraftan da; köylü vatandaşlarımızın boş zamanlarını değerlendirmek, onlara en az malzeme ve bilhassa ormanlarımızı korumak bakımından en az kereste kullanmak şartiyle sıhhî ve kullanışlı meskenler yapmayı, kendi kullandığı adetleri tamir etmeyi, evi için lüzumlu çeşitli eşyayı yapmayı bilhassa günün isteklerine göre mobilya kullanma zevkini öğretmeyi temin için gezici ve sabit ilçe kursları açmıştır.

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Öğretim Müteşarlığının köylerde açtığı kurslar şunlardır:

Köy kadınları kursu: Bu kurslar Kız Enstitülerine: demircilik, marangozluk, dülgercilik ve duvarcılık kursları da Erkek Sanat Enstitülerine bağlı. Yurdumuzda 264 çeşit gezici köy ile 28 adet ilçe sabit kursları vardır. Gezici köy demircilik ve marangozluk kursları ile yapı kursları 7 ay sürelidir. Bu kursların memleketin bütün köylerine ulaştırılması bir programla gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır, ilçe sabit kursları ise 2 yıl sürelidir.

Enstitümüze bağlı olarak 3 gezici köy kursumuz vardır. Bunlardan biri yapı kursudur. 1964-1965 öğretim yılından itibaren İslâhiye kaza merkezinin iki devreli bir İlçe sabit kursunun açılması hakkındaki teklifimiz Bakanlığımızca olumlu karşılanmış ve kursun yeri İslâhiye Belediyesince kirasız olarak temin edilmiştir. Böylece okulumuza bağlı bir de sabit İlçe kursu faaliyete geçmiş olacaktır.

İlçe kursları; Sanat okulu açılmasına imkân görülmiyen küçük şehir ve kasabalardaki gençlere o muhitin ihtiyacı olan küçük sanatları öğretmek gayesini güder. Kurslara ilk okul mezunları alınıp Askerliğini yapmış olanlar bilhassa tercih edilir.

1963-1964 Öğretim yılında kurslarımız Merkeze bağlı Cilcime ve Lohan ile Nizip kazasına bağlı Orul köylerinde faaliyet göstermiştir. Kurslardan 24 marangoz, 16 demirci ve 7 yapıcı kursiyer mezun olmuştur. Kurs çalışmalarında sarfedilen malzemeler okulumuzca temin edilmekte, bu malzemelerle yapılan işler karşılıksız olarak kursiyerlere dağıtılmaktadır. Kursu bitirenlerden köyünde atelye açmak istiyenlere de okulca gerekli yardım yapılmaktadır.

Her türlü masrafla kursiyerin senede devlete 2000-2500 liraya mal olduğunu söylemekle kurslara verilen önemi daha iyi belirtmiş oluruz.