Folklor faaliyetleri

  1. Müzik:

a- Bir diktafon temin edilerek bir ekiple birlikte bilhassa Barak taraflarının çeşitli Türkmen ve Avşar boylarında sistemli geziler tertip edilerek henüz Ankara radyosu arşivinde bulunmayan Türkü-Ağıt ve bozlaklarını derlemek.

b- Bu iş için imkân bulunursa transcription yani notaya almaya muktedir birininde birlikte gönderilmesi.

c- Bu derlemelerin şehrimiz ve dereköy kahvelerinde yapılarak sadece şehrimize münhasır divan-hoyrat ve gazellerini toplamak.

d- Nihayet şehir içi eski müziğini bilenlerle temas temin ederek çeyiz-düğün ve kına alaylarında söylenen türküleri derlemek.

  1. Edebiyat:

a- Halk şiirleri, hikâyeleri, masalları ve tekerlemelerinin derlenmesi (Maraş masalları) Köroğlu Eba Müslüm hikayeleri. Bunların bastırılması.

b- Çeşitli folklar faaliyetlerini ve incelemelerini havi bir derginin çıkarılması.

c- Esrarcı, menteci, afyoncu vesair keşlerin tekerlemeleri, yergi ve taşlamalar, gülünç sözler, kelime salatalarının toplanması.

d- Eski divan halk tarzında yazan şairlerin eserlerinin toplanarak biyografileri ile birlikte basılması. Bunlar için salnamelerden faydalanılması.

3- Dil:

a- Gaziantep ağzı üzerinde etraflı araştırma ve monoğrafilerin hazırlanması yolunda çalışmalar yapılması.

b- Türk Dil Kurumunun halen çok kıymetli hemşehrimiz Ömer Asım Aksoy’un başında bulunduğu derleme ve tarama kolu çalışmalarının şehrimizden de fişlerle desteklediği malumdur. Ancak bu derlemelerin daha mükemmel olması için daha ehliyetli ellerde daha muntazam bir şekilde genişletilmesi.

c- Yukarda saydığımız folklorik ürünlerde mevcut dil özelliklerinin taranarak monografiler halinde neşri.

4- Temaşa Sanatları:

a- Eskiden beri bakırcı pazarında ve pazaryerinde kahvelerde oynatılmakta olan karagöz oyununun repertuarı, şehrimize göre aldığı özellikler. Yine kahvelerde meddah, orta oyunu gibi temeşa türleri varsa bunların tesbiti.

b- Halk dansları: Bunlar üzerinde sistemli etütler. Bilen varsa koreografilerinin tesbiti. Beynelmilel ve millî festivallere iyi hazırlanmış bir ekiple iştirak. Okullarda bu dansların öğretilmesi yolunda faaliyet.

5- Çeşitli Sosyal Gelenekler

(adetler ve örf)

a- Cemiyet yaşayışı üzerinde Le Play ve Fındık oğlunun neşrettiği medotlar dahilinde ilmi monoğrafiler. Bunların köy ve şehre teşmili.

b- Bu adetlerden her biri üzerinde incelemeler: Düğün adetleri, ölüm adetleri, evlenme, okuma, din ve müesseseler üzerinde araştırmalar.

c- Antropolojik ve arkeolojik tetkikler. Bunlar için müze ile irtibat.

(Gelecek sayıda Turizm ve Sair Faaliyetlerden bahsedilecektir.)

Onat KUTLAR