Sanat Faaliyetleri:

1- Tiyatro:

a) Bölge tiyatrolarından birinin Gaziantep’te faaliyet göstermesinin sağlanması.

b) Lise temsil ekibinin çeşitli yollardan desteklenerek ve basit komediler dışında halka sağlam bir tiyatro kültürü̈ verecek sanat eserleri seçilerek bu ekibin senede 3 gün yerine kış tatilinde 10 güne yakın, haftada bir temsiller vermesinin sağlanması.

c) Yazın gelen üniversitelilerin bir veya bir kaç piyes hazırlayarak derneğin sağlayacağı imkânlarla bunları oynaması.

d) İstanbul’da yeni kurulan üniversiteliler genç̧ oyuncular tiyatro derneğinde bulunan Gaziantepli sanatçılarla temas temin ederek bu derneğin yapacağı turnelerde şehrimize de uğranılmasının sağlanılması.

e) Ve nihayet İstanbul ve Ankara üniversitelerine bağlı gençlik tiyatrosu federasyon tiyatrosu. Ankara üniversiteler tiyatrosu ekibinin bütün yurtta yapmış oldukları turnelerde şehrimize de uğranılmasının sağlanması. Hatta Federasyonun her sene yapmakta olduğu tiyatro festivallerinden birinin şehrimizde yapılması için teşebbüse seçilmesi.

2- Edebiyat:

a) Şehrimizde bir sanat dergisi çıkarılması yolunda çalışmalar yapılması. Bunun gerçekten ehliyetli genç̧ ellere bırakılması.

b) Çeşitli dergiler ve çevrelerde toplanmış sanatçı guruplarını şehrimize davet ederek matineler tertip etmek.

c) Bizzat şehrimizdeki sanatçıların iştiraki ile şiir günleri tertiplenmesi.

3- Resim ve Plastik Eşya:

a) Lise ve Öğretmen okulu ve Sanat okullarının resim çalışmalarının sergilere göre hazırlanmasını sağlayıp sık sık resim sergileri açmak.

b) Adana'da sık sık açılan sergilerin sanatçılarını şehrimize davet etmek.

c) Gazişehrimizin son derece estetik yönleri bulunan çeşitli imalatının sergilenmesini sağlamak ve okul öğrencilerinin bunlar ve motifleri üzerinde çalışmaları yolunda teşebbüslere girişmek. (Kilim motifleri, Çorap ve Çuval motifleri, Bakır eşya, Antep işi Nakış motifleri) Bu çeşit sergilerin başka şehirlere yollamasını sağlamak.

4- Müzik:

a) Dernek merkez veya lokalin bir pikap ve geniş̧ miktarda klasik sanat müziği plaklara alınarak bunların şehir aydınlarınca dinlemesini sağlamak.

b) Ankara’daki helikon kuarteti gibi şehrimiz müzik öğretmenleri ve müzik sever halkı ile temasa geçerek dört beş kişilik bir oda müziği orkestrası teşkil etmek ve sık sık konserler verdirmek.

c) Okulların korolarının ve halk müziği armonizasyonu zevkinin yerleşmesini sağlamak.

(Gelecek sayıda Folklor faaliyetlerinden bahsedilecektir.)

Onat KUTLAR