Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana, Batı müziği alanında büyük hizmetler görmüş olan Cumhurbaşkanlığı Orkestrası, yurt dışı gezisinden sonra Batı ve Güney Anadoluda yurt içi konserlerine çıkmış bulunuyor. Son yıllarda sık, sık tertiplenen konserden gaye, Anadolu halkına, aydının medeni Dünya müziğini tanıtmak, sevdirmek Türk toplumuna kulak yoluyla gerçek sanat müziğini aşılamaktadır. Profesör, Şef Lessing yönetiminde 53 kişilik bir kadro bu ayın 27 - 28 inci günleri şehrimizde iki konser verecektir. Bunlardan birincisi Halk, İkincisi öğrenci konseridir. Gönül ister ki, Suna Kan konserinde olduğu gibi, Orkestra müziğin'de dinleme olgunluğunu göstermiş olabilelim. Tutumumuz Orkestramızın gelecek yıllarda daha sık, tam kadrolu olarak gelmesini sağlayacak, bu da bizim için mühim bir sanat kazancı olacaktır. Unutmamak lâzımdır ki, şehirce müzik kültürümüz ve dinleme tahammülümüz yönünden bir imtihan geçireceğiz.

Bu bakımdan müzik seven halkımıza düşen bir takım vazifeler vardır.

1— Türk misafir perverliğini göstermek.

2— Konsere gereken ilgiyi sağlamak, salonu doldurmuş olmak.

3— Konser dinleme adabına mutlak uymak.

Bazılarının dediği gibi, müziğin sevilmeyeni, anlaşılmayanı insan ruhuna tesir etmeyeni yoktur. Kalp ve duyuya sahip herkes duyduğundan bir şeyler hisseder ve anlar. Ancak hissetmede, anlamada, yeterlik farklıdır. Bu da aldığı kültür, duyu terbiyesinin artı-eksi orantısına bağlıdır. Zaten bir müzik parçası fazlaca tahlil ve deşelendimi, kalp yolundan önce dimağa, hitap eder ki, bu da hiç bir zaman gerçek müziğin ta kendisi sayılmaz. Gerçek müzik yalnız ve yalnız kalbe birşeyler söyleyen müziktir.

Orkestramızı Halkevimiz misafir edecek, ağırlayacak gerekli işleri organize edecektir. Bunun içindir ki, müzik kolu, müzik öğretmenleri, müzik sever halk ve aydınımız bütün imkânları İle çalışacaklardır. Bunda muvaffak olmamak için de bir sebep yoktur. Zira bir kaç şehir istisna edilirse en çok münevvere, yüksek tahsil gençliğine sahip bahtiyar bir şehiriz İyiye, güzele, kültüre değer verir bir topluma sahibiz. Konserin fevkalâdeliklerinden biri de, ünlü kemancımız genç Ayla Erdura’nın bu konsere solist olarak katılmış olmasıdır. Medenî âlemin yüz yıllar öncesi sahip olduğu Batı müziği kültüründe, pek yeni olan Türkiye’miz, doğuştan mevcut üstün sanat kabiliyeti ile gerek bestekârlık gerekse müzikal icra alanında bu âlemle yarışacak bir seviyeye ulaşmıştır. İşte bir çok ünlü Türk müzisyenlerinden biri olan Ayla Erduran bu yarışmanın ön safında yer almış, öğünç veren bir addır. Unutmuyalım ki, Amerika, Avrupa, ve hatta bütün dünyanın büyük masraf ve organize ile dinleyebildiği Türk sanat elçilerini, biz küçük bir masraf karşılığında dinleme bahtiyarlığına kavuşmuş bulunuyoruz. Yine unutmamak lâzımdır ki, bir ömür içinde böyle bir konser, insana ancak bir kaç defa nasip olur. Nitekim Gazi şehir kurulduğu günden bu yana bütün tarihi boyunca ilk defa bir orkestra görüyor. Ve dinleme fırsatını buluyor. Bu da sözümü isbata yeter sanırım. Aylanın sanat değeri ve hayatı üzerinde söz söylemeyi zait görürüm. Bizce ve dünyaca malum bir şöhret. Yalnız sahip olduğu meşhur stradivaryüs kemanı için bilgi vermek hem ilgi çekici, hem de faydalı olur kanaatindeyim. Bence Dünyanın yedi garibesinden biri de bu kemanlardır. 19. uncu yüz yılın ortalarında Amatyüs, Gvanerriyiis, stradivaryüs, gibi çok meşhur İtalyan keman yapıcıları, yaptıkları sazlarla İtalyan keman yapı sanatını dünyada meşhur etmişler, yapı sanatının üst zirvesine ulaştırmışlardır. Bilhassa bunlardan Stradivarüs’ün usta ellerinden çıkan kemanlar diğerlerinden çok üstün ve birer harika keman vasfını kazanmıştır. Bu kemana sahip olmak ve böyle bir kemanla konser verebilmek bir mutluluk. Dünyada mevcudu 8—10 kadar olan bu kemanların her biri şöhretine binaen sicilli, sigortalı 300 000 Türk lirası değerindedir. İşte bu kemanlardan biride Ayladadır.

Profesör babası varını yoğunu satarak kızına bu kemanı almıştır. Bu bir gerçeği ifade eder ki sanatçının yetişmesinde doğumu, kabiliyeti kadar, ailenin rolü de büyüktür. Zihniyet anlayış, teşvik ve fedakârlık doğuştan kabiliyeti dehalaşan sanata eriştirir. Eğer buraya yedek kemanı ile gelmeyip, harika kemanı ile konser verecekse dinleme zevkiyle birlikte bu sihirli kemanı da görebilmek fırsatını bulmuş olacağız. Orkestramıza, solistimize, dinleyicimize şimdiden başarılar.