Gaziantep Valiliğince (1968 Gaziantep İl yıllığı) satışa çıkarılmış bulunuyor. Kültür dergisinin sayfaları büyüklüğünde plan 320 sayfalık İI yıllığı, Gaziantep İlinin kılavuzu niteliğindedir. Gaziantep İlini derli toplu, her yönü ile tanıtan bir eser, bugüne kadar yayınlanmış değildi. Eserin hazırlanışı hayli zor oldu.

İç işleri Bakanlığı yerinde bir kararla, Osmanlı devrinde yayınlanan Salnameler gibi, her vilayetin bir il yıllığı yayınlamasını istemişti. 1966 yılında Gaziantep Valisi Naci Çerezci’nin gayreti ile birkaç toplantı yapılmış, dairelerden raporlar istenmiş, yazı toplanmasına başlanmıştı. 1968 yılında Vali Hayrettin Ersöz ise işe daha sıkı sarıldı. İl yıllığına son şeklini verecek üç kişilik bir komite ile baskı ve idari işlerde kolaylık sağlamak üzere (İI yıllığını hazırlama) derneğini kurdu, Özel idareden maddî yardım sağladı; Valiliğe bağlı bütün kuruluşları 3 kişilik hazırlama komitesinin işlerini kolaylaştırmakla vazifelendirdi. Üç kişilik komite, Kültür Derneği başkanı Hulûsi Yetkin, Kültür Derneği 2. Başkanı Cemil Cahit Güzelbey, İl Radyosu müdürü Adil Dai’den kurulmuştu. Komite, yüzlerce sayfa tutan yazıları bir bir inceledi. Yıllığa girmesi muhtemel yazıları 11 bölümde tasnif etti İl yıllığına girmesi zaruri görülmeyen yazılar ise, Kültür Dergisinde yayınlanmak üzere Kültür Derneğine terk edildi. Yüzlerce fotoğraf içinde seçmeler yapıldı. 11 bölümün kaleme alınması işi ayrı ayrı şahıslara verildi.

Kitabın yarıdan fazlasını kaplıyan bölümlerin sistematik olarak yeniden yazılması işini Hulûsi Yetkin ile Cemil Cahil Güzelbey yüklendiler. Meselâ: 11 bölümden 5 bölümü olan: Nüfus, Coğrafya, Ekonomi, Mahalli idareler bölümlerinin tamamı Hulûsi Yetkin tarafından kaleme alındı. Ve yine meselâ Turizm, ulaştırma bölümlerinin tamamı, Tarih, Sosyal bölümlerin önemli kısmı Cemil Cahit Güzelbey tarafından yazıldı. Mevcut bilgiler işlenip bölümler sistematik olarak kaleme alındıktan sonra, Valinin nezaretinde üç kişilik komite, arka arkaya birçok toplantılar yaptı. Hazırlanan bölümlerdeki yazıları teker teker okudu, lüzumlü düzeltmeleri yaptı. Harita ve fotoğrafların yerleri tesbit edildi, kitabın plânı 3 ay süren devamlı çalışmalar sonunda meydana çıktı.

Eserin hangi matbaaya bastırılması işini de halletmek hayli zor oldu. 3.000 nüshanın basımı için 70.000 ilâ 130.000 TL. arasında değişen çeşitli teklifler vardı. Bu konuda arka arkaya dernek tarafından toplantılar ve yazışmalar yapıldı. Neticede en uygun teklifi yapan Ankarada Ayyıldız matbaasında bastırılmasına karar verildi. Vali Hayrettin Ersöz ile dernek adına Hulûsi Yetkin, Ankaraya giderek Matbaa idarecileriyle anlaştılar. Dizilen formalar Fındıklı otübüs işletmesince hergûn Gaziantep’e yetiştirildi, komite üyeleri Vilayette Vali başkanlığında her gün toplanarak tahsilleri yaptı. Eser, renkli fotoğraflarla süslü plâstik bir kapak içinde ciltlendikten sonra, bir kamyonla Gaziantep’e getirildi Gaziantep il yıllığının ilki böylece hazırlanmış oldu. Bundan sonraki yıllara temel olacak olan 1968 yıllığının kusurlarının ileri yıllardaki baskılarda düzeltilmesi mümkün olacaktır. Elliden fazla yazar ve idarecinin gayreti ile meydana getirilen 1968 Gaziantep il yıllığının, büyük faydaları olacağını, Gaziantep’i tanımak ve Gazianteplilerle iş yapmak istiyenlere yol göstereceğine inanıyorum. Eser, yurdumuz için hayırlı ve uğurlu olsun.

Mustafa GÜZELHAN