Ankara’da yüksek tahsilini yapmak maksadiyle gelipte milli eğitim yurtlarına girebilen talebe kardeşlerimizin sayısı 10’u geçmez.

Halen tahsilini tamamlamak üzere Ankara’da bulunan hemşehrilerimizin sayısının 150’yi bulduğu nazara alınırsa, bunların sıhhî ve fennî şartları haiz, okula yakın bir yerde toplu halde bulundurmanın zaruret halini aldığı kendiliğinden meydana çıkar.

Yurt meselesi belki 20 yıldan beri çeşitli surette mevzubahis olur. Saman alevi gibi bir hareket belirir sonra söner gider.

Gönül arzuluyor ki Gaziantep’in her bakımdan bir mahallesi mesabesinde olan, Nevşehir, Siirt, Amasya, Giresun, Ordu gibi şehirlerinin yurt lehvalarının yanında hatta daha iyi mevkilerde ve daha büyük bir yurt binasına kavuşulsun. Çok değil bir ay kadar önce bir tesadüf eseri olarak yüksek tahsilde bulunan bir hemşehrimizi ziyaret etmiştim. Telsizler semtinde bir gece kondu kiralamış, ayda 45 lira veriyor. Allah sizleri inandırsın, ev ev değil odada ne su ne elektrik nede helâ var. O gün bir şey yapamadığım için gözlerim sulandı insanlığımdan utandım. Gördüğüm şahıs gibi niceleri var. Ankara’da bugün değeri yüz bin lira edecek bir arsa mevcut olduğunu ve yurt yapılmak üzere belediyemiz adına tescil edildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Hep birlikte büyük bir ocak şenlendirmeye gençleri sefaletten kurmaya çalışalım.

Fazıl KAFADAR