Öteden beri memleketimizde bayramda -yenilecek yemeklere çok önem; verilir Esasen Antep’te (can boğazdan gelir) sözü çok' yerinde. Tatbik edilmektedir.

Bayramlarda zengin umumiyetle kıymalı patlıcan dolması, pilav, zerde, sütlaç, be bilhassa ‘’yuvarlamadır’’ Yuvarlamanın yapılması güç ve yorucu, masraflı çok fakat nefistir.

Ramazan bayramında yuvarlama yapmamak için ailenin mühim bir mazereti olmalıdır.

Yuvarlama nasıl yapılır: Bayrama bir hafta on gün kala yoğurt tedarikine başlanır. Zira yoğurtçuların burnu havada ve yoğurdun fiyatı her vektin üç mislinedir. (fakat aile babası çocuklarına yuvarlama yedirmek için haylıca para harcamaya hazırdır, hele zenginse diyecek yok tabii) yoğurt ekşi suyu alınarak bir tarafa bırakılır, ayıklanıp yıkanan pirinç te döğülüp hazırlanmıştır.

(İrmikten biraz büyücek)…

Nihayet arefe günü çokça kemikli ve yağlı et pişirilmekte iken pirinç biraz ıslandıktan sonra çiy köfte gibi yoğurulur. İçine bol kıyılmış kara et ve tuz karıştırılır. Nohut büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlamaya başlanır. Yuvarlama işi oldukça yorucu olduğu ve geç örediği için komşular birbirine yardım ederler.

Bayram gecesi renk renk kendillerle donatılan minarelerden sela ve temcit sesleri kalplere vererek etrafa dağılırken baba camide dini merasime iştirak etmektedir.

Ana evinde bir yandan diğer yemeklerle meşgul olurken beri taraftan da dudakları mütevekkil dualar mırıldanarak yuvarlamasını yuvarlar. Bu iş bitince pişmiş olan etin suyundan bir miktar alınarak yoğurda karıştırılır. Yoğurt hafif ateşte kestirilir. Bir iki taşım kaynadıktan sonra yuvarlanan köfteler aynı tencerede pişer. Yemek indirilince bol haşlanmış sade yağ ve nane dökülür.

Bayram sabahı herkes temiz ve yeni giyinmiştir. Aile reisi namazdan döndükten sonra bütün aile ve bazı hısımlarının iştiraki ile hazırlanan yemekler büyük divan sinisinin üstüne sıralanır.

Bayramdaki sofra alemleri aile samimiyetinin hakiki bir tezahürüdür. Yemekten sonra kahveler içilir. Herkes artık bayram tebriki için icap eden yerlere gitmek üzere dağılır.

Bayram yemekleri bilhassa yuvarlama fakirlere, yapamayan komşulara dağıtılmak üzere çokça yapılır.

Şehrimizde her fert kendisi kadar yakınlarını da düşünecek kadar civanmerttir. Etrafını asla ihmal etmez.