Ana yurttaki gür kaynaktan coşkun kollarla dünyanın dört bucağına yayılan Türk boyları, kurultaylarının yasalarına, Hakanlarının buyruklarına, Başbuğlarının isteklerine candan bağlandılar.

Yasayı saymağı en büyük ödev edindiler. Hakanın doğru düşündüğüne, Başbuğun yurdu ve ulusu korumak için verdiği emirlere sarsılmaz bir iymanla sarıldılar. En önemli yurt ve millet işlerinin yapılmasını milletin bağrından kaymayan kurultaya bıraktılar.

Sınırlarda uruşan beyler, Yapgular yurt kayğusu ile yandılar. Bu birlik ve yurt sevgisi tarihin her devrinde büyük Türk devletlerini doğurdu.

Yasaya, karşı saygının sarsıldığı, idare edenlerle millet, arasındaki birlik bağlarının gevşediği gün koskoca devletler yıkıldı, Asyaya baştan başa hakim olan, coşkun akınlarile Çin setlerini aşan büyük Hun imparatorluğu 1323 sene bütün kudret ve azametile tarihe hükmetti. Devrin büyükleri arasına giren anlaşamamazlık asırların yenemediği bu koca imparatorluğu içinden yurdu (M.S. 48 de) ikiye bölündü. (M.S 93 de) darmadağın oldu.

Fakat birlik ve yasa saygısı kanlarımızı tutuşturan ilk ve öz ateştir. Kanımız damarlarımızda cereyan ettikçe millî güç ve millî birliği muhafaza etmek kudreti, daima aynı şiddetle devam edecektir.

Tarihi takip edersek dağılan Türk devletlerinin yerinde ondan daha zinde devletlerin kurulduğunu görürüz. Hunların parçalanmâsile Altay dağlarına sığman Türk boyları uygunsuzluğun acısı ile yandılar. İstiklâl ateşile tutuştular. Bumin Hanın etrafında toplandılar, şimşek hızı ile sığnaklarından fırlayarak tarihde öz adlarile anılan Göktürk devletini kurdular. (6 inci asır ortalarında). Şark Göktürkleri devletinin Çinliler tarafından münkariz edildikten sonraki mahkûmiyet devresini, o zamanki Türk Aristokrasisinin halk kütlesine hiyanetini; SOnra Kutluk devletinin nasıl yeniden kurulduğunu (Cülteğin- 731 ve Bilgehan 734) kitabeleri hikaye etmektedir.

Türklerin yurt ve millet işlerinde daima tek bir fikir etrafında toplandıklarını göstermek için hadiseleri sıralamağa maddi imkan yoktur. Bu hadiseler o kadar çoktur ki tarih bile her sahifesini doldurduğu halde yer bulamıyor.

Şalon mevkiinde Atillanın yenilmesi verilen emirlerin yerine getirilmesindedir. Yıldırımın Çabuk ovasındaki mağlubiyeti gene böyle. Viyana sularını zorlayan bazuların sonsuz enerjisi şahsi ihtiras ve milli birliğin bir noktada toplanmaması yüzünden boşa aktı.

Her tehlike karşında tek bir fikir etrafında toplanan Türk millet Milletçe yükselmenin milli birlikle kabil olacağını bütün'dünyaya gös- , terdi. (Türk milleti devlet kurmak, vatan korumak kudretinde kendi cevherindek kıymet ve feziletlere istinat eden yapıcı ve yaratıcı bir millettir.)

Türk Cümhuriyeti millî dava peşinde kaynaşmış 18 milyonun kalbi ve kafasıdır. Bu millî birliğin temeli milletin içinde kaynayan ateşte eridi. Erzurumda, Sivasta çelik deşleşti. Büyük Millet Meclisi bu çelik kale üzerine kuruldu. (Milletin en feyzli hâzinesi Büyük Millet Meclisidir.)

(Türk milleti her türlü nifak tesirlerinden uzak ve tam bir birlik ve beraberlik hayatı içinde kendini göstermektedir.)

Evet müsterih ol büyük milletim, hiç bir zaman bu birlik sarsılmayacaktır.

Yazan: Kazım GÜNAY