Sayın Kerim FIRAT, “Urfa Savaşından Yapraklar” adlı kitabından sonra yayınladığı ikinci eser “Urfa Kahramanları” dır. Çok değerli bir araştırma.. İyice düşünülmüş ve plana dayanarak başarılmış eser.. Bir yurt köşesinin ilmî realitelere uygun araştırmasınını yapabilmek için derin bir bilgi sahibi olmak şartile o yurdun jeolojisini, meteorolojisini ve dolayısile iş kân durumunun incelenmesile imkân hasıl olur. Olayları meydana koyarkende yalanı gerçekten, yanlışı doğrudan ayırt ederek metotlu çalışma ile saptanabilir. Bu özellikleri savgamadan bir titizlikle birbirini tamamlayan iki eserile Urfanın tarihini ortaya koymuş oldu. Kitaba büyük Önem kazandıran

iskân durumu üzerindeki dürüst görüş ve kavrayışlı; incelemesidir. Kerim Fırat, yalınız kaleminin kudretini değil, tevazu ve başarıcı kapasitesini göstermiş oluyor. İl tarihinin gerçeklerini ortaya atarken arşiv çalışmasında da sağlam bilgisini meharetle kullanmış, uzmanlığını tanıtmıştır.

(Bu kitap benim değildir. Onun hakiki müellifleri Urfa kurtuluşunda etile, kemijile, kanile ve bütün ruhî kuvıretile fazilet ve fedakârlıkla çalışan yiğit vatanseverlerdir.)... (korkarak yazdım Çünkü: bilmediklerimin yanında, bildiklerim bir zerre teşkil eder.) demektedir. İfadesinin bu derece akışı ile tevazuun kendisini görmemek ne mümkün.. Doğru ve çok haklı.. Bir milletin mâkûs taliine altın sayfalar kazan, yüce kahraman gazilere, şehitlere yaraşacak saygı sözünü harcarken düşündüğünü fakat, korktuğuna saplanmadığını ve hiç te mübalâğaya düşmediğini görmekteyiz.

Urfa Kahramanları, üç kısımda toplanmıştır­. “Milli tarihimiz, enerji kaynağımızdır.” Diye girişerek Türklerin karanlık devirlerde insanlık âlemine hibe ettiği orjinal medeniyet anıtlarını belirtmektedir. “Bugünkü hayatımızın ne gibi şartlar dahilinde geçiğini anlamak ve öğrenmek için mutlaka eskileri bilmek, onların içtimai, siyasi, iktisadi, harsî alâka ve irtibatlarını tetkik ve mütalea etmek zarureti vardı.” sözü ile Urfanın coğrafik durumuna dokunmakta, ilk çağlardan bugüne kadar bu bölgenin otoktonunu araştırmakta, burda yaşayan boy ve oymakların yaşayış tarzlarını, görenek ve geleneklerini ispat ettikten sonra şunları ekliyor: “ Türk kanını taşıyan ve Türk ırkından olan etnoloji, âdet, anane, âhlak, seciyeleri itibarile Türkün tarihi evsafını maddeten ve manen bünyesinde, kanında taşıyan ve millî tarihimizden ayrılmasına imkân bulunmıyan bu kabileleri şerefname sahibi gibi görmek ve öyle kabul etmek Türklüğünü bilmiyen tarihini iyi anlamıyan bu milli dâvayı benimsemiyen ve Türk düşmanı olacak cüret ettikleri şuursuz hareketlerden başka bir şey değildir. Milli vahdetin insicamını tarsin ve takviye etmek her Türk için bir borç olmakla beraber bizden olanları bizden ayırtmakla affi kabil olmayan mecnunane bir hareket ve hıyanettir.” 37-60 cı sayfalar 2. inci kısımdır. Milli hareketlerin dâva uğrunda çalışmaları gösteren belgelerdir.

Geri kalan 3. cü kısımdır. Urfa kurtuluşunun yurtseverlik aşkının ;örnekleri ye kitabın özel konusu ( Urfa Kahramanları ) nın biyografisidir.

“Kahramanların menkıbelerini neşretmek, millete tefahur hislerini idame eder, tarihi ve ahfadı yanlış kanatlara sevketmez.” Sözü ile kahramanlara gereken kudreti ifade etmekten geri kalmamıştır.

Eserin değerini şu iki mektuptan anlamak kabil olur kanaatile Riyaseti Cumhur ve Millî Eğitim Bakanının teşekkürnamelerini arzederek bitireceğim.

Bay Kerim Fırat

Şehit Şahin okulu öğretmeni Ankara . 28 12 1944

Gaziantep

Reisicumhurumuza gönderdiğiniz “ Urfa Savaşından Yapraklar” adlı iki eser için Millî Şefimizin teşekkürlerini iblağ ederim.

15 1 945

Umumi Kâtip

K.Gedeleç

Kerim Fırat

Şehit Şahin okulu öğretmeni

Gaziantep

Gönderdiğiniz “Urfa Kahramanları” adlı kitabınızı aldım. Çok teşekkür ederim.

Yücel

Sayın Kerim Fırat’ı bu üstün başarısından Ötürü tebrik eder, Gaziantep’in adsız Kahramanları, Fırat Kumları, Siverek Tarihî etüdlerini hazırlamakta olduğunu bildiğim kitaplarını, yeni terimlere daha fazla yer vererek yayınlamasını diler, sabırsızlıkla bekleriz.

Yazan: Nurettin ALTUĞ