Güney sınırlarımızdaki Türk oymaklarının tarihini, geçirdikleri maceraları, âdet ve geleneklerini, yaşayış özelliklerini, yetiştirdikleri halk şairlerini kaçımız biliyoruz? İncelenmesi her gün biraz daha güçleşen, hattâ imkâsız hale gelen bu konulan ele alması için 25 yıl önce Ömer Özbaş’ı teşvik etmiştim. Araştırma kabiliyetini yakından bildiğim Ömer Özbaş, o zaman bu köylerde öğretmendi. Büyük bir aşk ile işe başladı. Uzun bir çalışma sonunda iki değerli eser hazırladı. Birini “İlbeyli Türkmenleri Arasında” adiyle 1940 da bastırdık. Gaziantep halkevi yayınlarının 29 uncu eseridir. 88 sayfadır. İçinde ilbeyli oymaklarına ve ilbeylilerin kürtlerle, araplarla ve lâtif beyle döğüşüne dair bilgilerden başka 22 türkmen şairinin deyişlerinden örnekler, ayrıca ağıtlar, maniler vardır.

İkinci eser olan “Türkmenler Ve Baraklar”ı o zaman gazetede tefrika etmeye başlamıştık. Sonunda kitap haline getirecektik. Fakat araya bir takım engeller girdi. Kitap basılamadı. İşte bu eseri Gaziantep Kültür Derneği son zamanlarda kitap olarak bize armağan etmek himmetini gösterdi. 112 sayfa tutan bu önemli araştırma ve derlemede Barak Türkmenlerinin bugünkü yeri, nereden geldikleri, İskân, Yusuf Ve Süleyman Paşalarla ve Bin Saitle savaş, daha başka olaylar ve bunlarla ilgili türküler, türkmen âdetleri, 11 barak şairinin hayatı, deyişlerinden örnekler, maniler bulunmaktadır.

Şu birkaç bahis başlığı eserin önemi hakkında fikir vermeye yeter. Son fırsatlardan faydalanılarak meydana getirilmiş olan bu iki eser, güney türkleri hakkındaki bilgileri, yazarının adı ile birlikte tarihe mal etmektedir. Ömer özbaş’ı tebrik ederim.

Türkiye türklerinin hangi Türk boylarından oldukları ve ne zaman Türkiye’ye geldikleri hakkında 36 yıl önce Ziya Gökalp’dan aldığım bilginin bu kitaba girmesini çok isterdim. Nitekim aynı bilgiyi ben de Gaziantep Ağzı’na koyamadım. Çünkü rahmetlinin bana verdiği ve o zaman “Gazi Sancak” gazetesinde yayımladığım yazıyı ancak yeni bulabildim. Gelecek sayıda size bu önemli belgeyi sunacağım.

Ömer Asım Aksoy