Türkiye'de devlet hizmetlerinin plânla yürütülmeye başladığı 1963 yılından önce, Kütüphanelerin tesis işleri, mahalli idarelerin teşebbüslerine. Millî Eğitim Bakanlığının yardımları şeklinde olmakta idi.

Devletin faaliyetini düzenleyen bir kalkınma plânının hazırlanması sırasında, bu önemli hizmet alanının da ne durumda olduğunun; mevcutların tesbiti ile ihtiyaçların nelerden ibaret bulunduğunun bilinmesi icap etmişti. Bu hususlar 1961 yılında Millî Eğitim Bakanlığında toplanan, Kütüphanecilik Komitesi tarafından tesbit edilmiş, Türkiye’de 10 yıl içinde Kütüphane davasının halli hususunda bir plan yapılmıştı.

Buna göre, Türkiye 15 Bölgeye ayrılmakta, her bölgeye bir Bölge kütüphanesi, Bölgeye dahil illere İl kütüphanesi, illere bağlı ilçelerde de İlçe Kütüphanelerinin tesisi kararlaştırılmıştı.

Bölge Kütüphanesi teşkilatı, kendisine bağlı İl ve İlçe kütüphanelerinin, kitap ve personel ihtiyaçlarını karşılayacak, Kitap kataloglarını hazırlayacak, Sistematik tasnifte beraberlik sağlanması için gerekli çalışmaları yapacak, Kitap bakım ve patalojisinin icaplarını yerine getirecek teşkilat ve tesislere sahip olacaktı.

1964 yılında, Urfa, Adıyaman, Marâş ve Trabzon illerine 1966 yılında da Adana, Birecik, Edirne, Hakkari, Kırşehir ve Muş illerine birer kütüphane inşasına başlanmış bulunmaktadır. Bu iller, Kütüphaneler Genel Müdürlüğünün yaptığı tetkiklerle, mevcut kütüphanesi, ihtiyacı karşılamaktan uzak olanlardır. 1968 yılı programına da yeniden 5 il merkezine kütüphane inşaası kararlaştırılmıştır. Bunlardan birisi de Gaziantep’tir.

İlimize 1050.000 lira ödenek ayrılmış bulunmaktadır. Bu para ile modern bir kütüphane inşa edilecektir. İnşaat bir yıl süreceğine göre İlimiz önümüzdeki yılda, modern bir Kütüphane binasına kavuşacaktır.

Millî Eğitim Bakanlığının bu çalışmalarından başka, Gaziantep Belediyesi’nin bu hususta, memnuniyet verici çalışmaları meyvelerini vermektedir. Gaziantep Belediyesi, Şehitler Kütüphanesinden sonra, Pürsefa Kütüphanesini de inşaa ederek bu yıl içinde faaliyete geçirmiştir. Bu iki kütüphaneden mada, Her semtte bir kütüphane yapılması için çalışmalar devam etmektedir. Gaziantep’te Kütüphaneler Tesis ve Yaşatma derneği, Belediyeden büyük müzaheret görmekte, elinde bulunan 30-40 bin lira ile, Karşıyaka, Hoşgör ve Yavuzlar semt lerinde bir kütüphane yapılmasına çalışmaktadır.

Önümüzdeki yıl Gaziantep ilinin bütün ilk okullarında, Taslak programın tatbikine başlanacaktır. Bu durumda, ilkokul öğrencilerine önemli miktarda bilgi kaynakları temin edilmelidir. Bu işi de ancak İlkokullarla müşterek çalışmalar yapabilecek, Çocuk Kütüphaneleri yapabilir. Maalesef ilimizde hiç çocuk kütüphanesi mevcut değildir. Bu gün Es kişehir’de 5, Adana’da 4 Çocuk Kütüphanesi mevcuttur. İlimiz bu mevzuda çok geri bir durumdadır. En az 3 semtimizde Çocuk Kütüphanesi açılmalıdır. Gelecek yıl, ihtiyaç kendisini birden hissettirecektir.

Bu konuda çalışacaklara gayret ve başarılar dilerim.

İhsan UĞRAŞ