Kültürlü ve münevver kimsenin, yeni gittiği bir şehirde arayacağı müesseselerin başında umumi kütüphaneler gelir. Hatta başka bir deyişle, bir şehrin kültürü kütüphaneleri ve buraya devam eden okurlarının sayıları ile bilinir.

Kütüphanelerin önemini belirtmek için bu cümlelerden daha kuvvetli manalar ifade edebilecek birçok misaller verilebilir. Şehrimizde şimdilik halkın ihtiyacını karşılayacak 2 kütüphane kurulmuş bulunmaktadır. Bunlardan birisi Maarif Vekaletine bağlı Vilayet Umumi Kütüphanesi diğeri Belediyeye bağlı Şehitler kütüphanesidir.

Her iki kütüphanede şehrimize 1953-1955 yılları arasında gayretli ve müteşebbis bir hemşehrimiz olan o zamanki Belediye Reisi Abdülkadir Batur ve belediye idarecileri tarafından kazandırılmıştır. Bunlardan esaslı bir kütüphane olarak inşa edilen Vilayet Umumi Kütüphanesi, Belediyece, daha gelişmesi ve zenginleşmesi içim Maarif Vekaletine devrolunmuş, diğeri de mahalli bir kütüphane olarak Şehreküstü semtinde çalışkan bir idare heyeti nezaretinde masrafları belediyece ödenmek suretile idare edilegelmektedir.

Vilayet Umumi Kütüphanesinde istifadeye konulmuş 4.500 cilt eser mevcuttur. Bir kütüphanede bu kadar kitap az görülebilir. Fakat bu kadar az kitapların içinde, her okuyucu istediği mevzuda bir veya birkaç eser bulabilmektedir. Kütüphane faaliyete geçtiğinde 3.000 adet türkçe kitabı bulunmakta idi. Bu Miktar, kültür sever halkımızın bağışları ve Maarif vekaletince gönderilen eserlerle 4.500’e çıkarılmış bulunmaktadır. Yeniden yapılacak teberrülerin kabulüne devam edilirken Vekaletin dağıtımları da kısa zamanda bu kütüphanemizi zenginleştirecek mahiyette görülmektedir.

Mecmuamızın çıkış gayesinde de bahsedildiği gibi, şehrimizde esaslı bir kültür faaliyeti maalesef yoktur. Kütüphanelerde çok rağbet görmemektedirler. Halkımıza okuma sevgisini aşılamak, kütüphanelerden herkesin istifade edebileceğini, en az kendimiz giderek anlatsak muhakkak ki salonlarımız bu kadar ıssız olmaz. Tanıdığımız gibi bir çok münevverler ne yazık ki kütüphanenin içine dahi girmediler. Evet bir kütüphanemiz var fakat hiç bundan istifade düşünülüyor mu? Her gün bir sürü bilmediğimiz şeylerle karşılaşmaktayız. Neden acaba bu bilmediğimiz şeyleri öğrenmek ihtiyacını duymuyoruz. Devletimizin bize bahşettiği imkanlardan faydalanmasını neden yapamıyoruz.

Bu yolda münevverlerimize çok gayretler düşmektedir. Mesela bir hukukçu, dinler tarihine ait bir mevzuyu merak etmez mi? Bu zat aradığını ancak en geniş şekli kütüphanelerde bulabilir. Bir kütüphane memuru olarak, halkımızın bu kadar meraksızlığına hayret ediyorum. Kütüphanede ilmi eserler bekliyor, rahat masa oturum sandalyesi bekliyor. Fakat biz sanki bunlardan korkuyoruz. Evet, münevverlerimiz herkesi okumaya teşvik etmeli, cemiyetimiz okumanın faydalarını halka anlatmalıdır.

Kütüphanelerden her vatandaşımızın istifade etmelerini, bilgilerine buralardan yenilerini ilave etmelerini temenni etmekteyim. Bu halden devlete milletçe faide göreceğimiz aşikardır.

NOT: Gelecek sayılarda Vilâyet Umumi Kütüphanesindeki eserler konularına göre ayrı ayrı tanıtılacaktır.

İhsan UĞRAŞ