“Gaziantep Şehir Kütüphanesi Elyazması Kitaplar Bakımından Türkiye’nin en zengin Kütüphanelerinden biridir. Kütüphanenin gelişmesine çalışan aydınlarımızın ve hizmetleri nelerdir? - Amacımız 7.000 mevcutlu Kütüphanemizi zenginleştirmektir.”

1958 Yazında, Türkiye Kütüphanelerinde, Türk Dili Hakkında yazılmış eski eserleri, tetkik ve tesbit etmek üzere Profesör Dr. Reşit Rahmeti Arat idaresinde bir heyet vazifelendirilmiş ve bu arada Umumî Kütüphanedeki, el yazması eserleri de tetkik etmişlerdir.

Bu zatlara Kütüphanedeki 300’e yakın Elyazması eseri, iftiharla arz ettim tetkik ettiler. Aradıkları mevzuda 6 eser tesbit ederek not aldılar ve Anadolu’nun diğer vilâyetlerinin kütüphanelerinden çoğunda bu kadar el yazması esere rastlamadıklarını ifade buyurdular.

İşte bu noktada, yazıya koyduğunun başlık, manasını ifade edecektir. Eğer, kütüphane dostları olmasaydı, ben bu profesörlere, Halkevi Kütüphanesinden devr aldığımız yalnız 36 eser gösterebilecektim.

Kütüphane dostlarına Allah sıhhat ve afiyetler versin.

Kütüphanenin tesisinde birinci derecede rolü bulunan Sayın Abdülkadir Batur, Bu kültür müessesesini yalnız inşa etmekle kalmadı, bu eserin gelişmesi, gayesine vasıl olabilmesi için lazım gelen varlıkların temini cihetini daima düşünür ve imkanlar hazırlardı. Bir gün:

- Rahmetli Übeydullah Efendinin Kütüphanesini teşkil eden eserlerin ki, kendisine Babası Şuayıp zade Ali Efendi ile Kayın Babası Bülbülzade den intikal eden eserlerle, kendisinin topladığı eserlerdir. Ahmet Göksel de imiş bunları kütüphaneye verecekmiş. Bende görüştüm, git Ahmet Beyi gör, bu kitapları Kütüphaneye alın dedi.

Sayın Ahmet Gökseli yazıhanesinde ziyaret ederek bu mevzu’u görüştük; Kütüphaneye devredilecek eserlerin hiçbir surette kütüphanemizden başka bir yere verilmiyeceğini, eğer içinde nadir nüsha kıymetli ve yeniden basılmasında fayda görülecek eserler bulunuyorsa, bunların fotokopilerinin anılıp, asıllarının gene kütüphanemizde kalacağını temin ettim. Kitapların devredileceği günüde tesbit ederek 378 adet kitabı kütüphaneye devraldık.

İşte, Muhterem Ahmet Bey’in elindeki eski eserlerin, maddi kıymetini nazara almadan kütüphanemize teberru etmesi, yukarıda adları geçen profesörler gurubuna 300 el yazması eser çıkarabilmemizi temin etti.

Bundan başka, değerli başöğretmen Ömer Özbaş, Kayacık İlk Okulunda bulunduğunu bildiği 8 adet eski eseri kütüphanemize intikalini temin etmişti.

Rahmetli Avukat Rifat Barlas, bir gün Kütüphaneye gelmiş, kitap deposunu salonu görmüş; Kütüphanenin durumunu gördüğü alakayı ihtiyaçlarını sormuştu. Birkaç gün sonra yeniden uğrayarak:

- Ben Kütüphanemden sizin kütüphaneye faydalı olacağını tahmin edip bir miktar kitap ayırdım, bunları evden aldırın dedi!

Bu kitapları, derhal kütüphaneye getirdim. Onlar hakikaten bilhassa lise talebelerine çok faydalı oldular. Bu olaylardan hemen kısa faydalı oldular. Bu olaylardan hemen kısa bir müddet sonra rahatsızlanan Rahmetli Rifat beyi ziyaret etmeye ve Maarif Vekâletinin “Türkiye Kütüphanelerine Hizmet Edenler” adlı bir broşür hazırladığını, kendisinin de bu broşürde ismi geçecek derecede Kütüphanemize hizmetli olduğundan 2 adet fotoğraf ile biyografisini almağa evine gitmiştim. Ziyaretimden çok memnun oldu. Vekaletimizin bu kadirşinas hareketini çok takdir etti. Hanımına hitapla:

Eğer bir emri hak, vakî olursa, İhsan’ın huzurunda sana vesiyet ediyorum, mevcut kitaplarımın hepsi kütüphaneye verilecektir. Orada bunları temin edemiyen kardeşlerim okusun, demişti.

Kendisinin hatırasını tekrar hürmetle yad eder, Allah’tan mağfiret ve rahmet dilerim.

Cevdet Erleblebici hayatının baharına doyamadan vefatile muhitinde derin acılar bırakan, bu kardeşimizin kitapları Ağabeyi Hayri Erleblebici tarafından kütüphaneye verildi.

Çok şükür, böyle vatana, kültüre hizmet aşkı ile meşbu pek çok hemşehrimiz var. Devam edelim. Eski tahrirat kâtiplerinden, rahmetli Rifat Tatlıcıoğlu bu zat’ta sağlığında ailesine mevcut kitaplarının kütüphaneye devrini vesiyet etmiş. Şimdi verilen kitapların her okunuşu bunlara bir sevap kazandırmıyor mu?

Değerli Hakimlerimizden Cemal Aksoy. Her fırsat bulduğu zaman bu kültür müessesesine uğrar, gidişatı ile meşgul olur, vakit vakit kitap teberruları yapar, daha güzel bir suretle, tanıdıklarının kütüphaneye yardımlar yapmasına müzahir olur. Bu değerli zat’la müşterek gayemiz inşallah en kısa zamanda, 6.000 kitabı bulunan kütüphanemizin mevcudunu 10.000 kitaba çıkarmaktır.

Defterdarlık vergi dairesi şeflerinden Hayri Erdem, sayın dostumu bir kitap mihengi olarak vasıflandıracağım. Kütüphaneye pek çok kitap teberru ettikten maade, yeni çıkan bilim eserlerinin yazarlarına, şahsen veya gazetelerle açık mektuplar yazarak, kitaplarını alamıyacak vatandaşların bu eserleri okumalarını temin için kütüphaneye yollamalarını sağlar ve bize yeni yeni kütüphane dostları kazandırır.

Kültür derneği başkanı avukat Hulûsi Yetkin, derneğin başkanlığını aldı alalı, bizimle yakın işbirliği yapmış ve kütüphanemize 250’den fazla kitap teberru etmiştir.

Değerli idare adamlarımızdan, Ali Budak Bey, kütüphanenin belediye kadrosunda olduğu zaman ve sonra kütüphanenin gelişmesine ait bütün tasavvurlarımızı yapıcı yardımlariyle desteklemiştir.

Avukat Cemil Cahit Güzelbey, Eczacı İhsan Güzel, Müteveffa Belediye reisi Mehmet Ali Bey’in kerimeleri Ayşe Kutlar, Ali Horozoğlu, Ali İhsan Genç, Güner Samlı, Adnan Ravullu. Bu muhterem zatların isimleri sütunlar alamayacak kadar çoktur. Son olarak, Muhtar Körükçü’nün kitaplarını kütüphanemize intikal ettiren lise talebesi Firdevs Körükcü.

İşte dostluğumuz ve dostlarımız.

Bu dostluk ve dostlar niçin oluyor, varlıkları neden kalpden silinmiyor. Yalnız irfan ve kültür; dolayisiyle vatan ile insanlık aşkı.

Değerli İslâm Halifelerinden Hazreti Ali “Bana tek kelime öğretenin ömrüm boyunca kölesiyim” buyurmuş. İşte evlâtlarımızın, yetişkinlerimizin bilgi kaynağı olan kütüphaneye, bu dostlar, binlerce malûmat ihtiva eden eser sunmuşlar. Bu insanlığın bu hayırhah’lığının derecesi sonsuzdur. Büyük Allah’ımın bu zatlara mükâfatlarını ihsan buyursun.

Ben de kütüphanem adına ve buradan faydalananlar namına bu büyük insanların huzurunda hürmetle eğilerek şükranlarımı arz ederim.

İhsan UĞRAŞ

Gaziantep Şehir Kütüphanesi Memuru