Geçen yıl Burç bucağında açılmış olan “Gaziantep Toprak-Su Çiftçi Eğitim Kampı” bu yıl da “Çakmak” köyünde açılmıştır.

Gaziantep-Adana asfaltı üzerinde bulunan kampa civar köylerden 110 çiftçi iştirak etmiştir. Bu çiftçiler kampta; modern çiftçiliği, toprak kaymasının önlenmesini, teraslamayı, sulamayı ve okuma-yazmayı da öğrenmişlerdir.

Bu öğrenim esnasında 400 dekar arazi işlenmiş, bilhassa teraslama ve tahliye kanalları yapılmıştır.

Kampta ayrıca; sosyal ve kültürel çalışmalara da geniş yer verilmiştir. Kamp idarecileri-geçen sene olduğu gibi-bu sene de Maarif müdürlüğü ve Gaziantep Kültür Derneği ile işbirliği yaparak kampta filmler gösterilmesini, konferans ve konserler verilmesini temin etmişlerdir. Hemen her hafta öğretici filmler gösterilmiş, konuları çiftçilere işlenmiştir. Gaziantep radyosunun “Güneyin Sesi” ekibi ve diğer san’atkârları zaman zaman konserler vermişlerdir.

Bu faaliyetlerden sadece kamptakiler yararlanmamış, civar köyler de çok faydalanmışlardır. Film veya konserden bir gün önce civar köylere duyurma yapıldığından, köylüler film veya konser günü kampı hıncahınç doldurarak filmleri seyretmişler, konserleri de zevkle dinlemişlerdir.

Kamp, bu şekilde 4-5 köyün ortasında bir kültür yuvası haline gelmiştir.

İlgililer kampa büyük ilgi göstermişler, sık sık ziyaret ederek çalışmaları izleyip her hususta yardımcı olmuşlardır.

Zıraat vekili ve vekâlet umum müdürleri, kampa gelerek çalışmaları yerinde incelemişler, ilgililerden izahat alarak gerekli direktifleri de vermişlerdir.

Beş ay devam ettikten sonra-Kasım-1963 tarihinde kapanan kamp bulunduğu yere ve çevreye her bakımdan büyük fayda sağlamıştır.

Gaziantep Kültür