Güzel sanatların bir kolu olan tiyatro şimdiki eğitimsel çalışmaların en önemlisi olarak kabul edilmesi lâzımdır. Tiyatro mümkün olduğu kadar realiteye benzemeğe çalışır. Tiyatro ilk doğduğu andan bu güne kadar hiç durmadan tekâmül ve daha mükemmele doğru yol alıyor. Böylece tiyatro, bütün beşeri faaliyetlerden bir hisse kaptığını ve insanın en devamlı ihtiyaçlarından birini cevap verdiğini isbat etmiş oluyor. Sinema, radyo, televizyon ne kadar mükemmele doğru gitse yinede tiyatronun yerini tutamaz. Çünkü, tiyatroda seyirciler canlı bir insan olan aktörün ve aktrislerin karşısındadır.

Tiyatro şüphesiz ki bir âlemdir. İnsan orda eğlenir, güler ve bir ders edinir. Fazla çalışmış bir işçi tiyatroya giderse âdeta kendini kaybederek yorgunluğunu unutur. Bir ferahlık hisseder ve ondan faydalanır. Teselliyi bazen içkide bulan gençler tiyatro sevgisini tatsalardı, meyhane köşelerinde dolaşmazdı. Böylece bu pis yerlerden uzaklaşıp kurtulurlardı ve piyesler seyrederlerdi teselli olurlardı.

Gaziantep’de amatör tiyatroların çoğalmasına çalışmalıyız. Çünkü, bu amatör tiyatrolar, Gaziantep’de hakikî tiyatroların meydana gelmesi için lüzumlu muhiti hazırlıyacaklardır.

Cahit SARAÇ