Arasa’daki Kadıkasteli civarında geniş şekerci mağazası sahibi Mehmet Emin Güzel’in mağazasına gidiyorum. Sayın M. Emin Güzel’den soruyorum:

- Gaziantep’te şekercilik ne zaman ve nasıl başlamıştır?

- Gaziantep’te şekercilik pek eskidir. Ben şekerciliğe 1926-27 yıllarında başladım. Lokum, badem şekeri, bizim mangır şekeri dediğimiz Bursa şekeri imal ederdim. Fakat, bu sanat 1933 den beri son derece inkişaf etmektedir.

- Hangi şekerleri imal ediyorsunuz?

- Bademli, fıstıklı şeker, fıstıklı lokum, karemelalar, draje, bonbon, kundak şeker, nebat şekeri (Polad şekeri), naneli, limonlu şeker, Hindistan cevizli şeker, sütlü şeker, kokulu şeker, leblebili şeker, susamlı akide şekeri, buzlu şeker, drabs şekerleri (çubuklu ve limonlu), piralin vesaire.

- Bu şekerlerin imalinde hangi maddeler kullanılır?

- Şeker, glikoz, limon tuzu, esanslar, Hindistan cevizi, susam, piralin, nişasta, badem, fıstık, vanilya gibi malzeme ve maddeler kullanılır.

- Gaziantep’te yapılan bu şekerler nerelere gönderilir?

- Anadolu’nun her vilâyetine, bilhassa doğu vilayetlerine Urfa, Mardin, Siirt, Hakkâri, Malatya, Diyarbakır, Erzurum ve ilh. Güney Anadolu’da Adana, Tarsus, Mersin, İskenderun, Hatay kasaba ve vilâyetlerine gönderilir.

Cemil GÜÇYETMEZ