Dünyaca tanınmış Amerikalı hikâye yazan William Saroyan, kısa bir süre önce kentimizden geçti. Baba yurdu olarak ziyarete geldiği Bitlis’e giderken bir yol uğrağı oldu ona kentimiz. Yanında Cumhuriyet Gazetesi adına, Ona arkadaşlık eden Fikret Otyam vardı. Fikret Otyam William Saroyan ile yaptığı gezinin izlenimlerini bir sıra yazı ile Cumhuriyet’te yayınladı. Bu yazı serisini kentimizde izleyen okuyucuların bu yazıma yan-başlık yaptığım sözleri okuyunca, benim dek öğünç duyacaklarını düşünmek ne denli kıvanç verici!

Gerçekten ünlü yazar W. Saroyan Anadolu’yu bir baştan öbür başa dolaşı yor bir çok kentleri görüyor. Bunlar arasında baba yurdu Bitlis de içinde. Yalnız Gaziantep’i dikkate değer buluyor, beğeniyor. “Bir gün gelecek bu şehir Türkiye’ye ışık tutacaktır” diyor.

Bazıları Gaziantep’i büyük kent olarak öğerken bunun nedenini, kentin genişliğinde, kentli sayısının çokluğunda, alış veriş ile endüstri ortamlarının gelişmiş olduğunda arar, bunlarla belirtirler. Oysa bu kişiler, kent niçin büyümüş, kentli sayısı niçin artmıştır? Alış-veriş ile endüstri ortamları niçin gelişmiştir? Bunların nedenini düşünmezler. Bana kalırsa bütün bu saydıklarımız birer neden değil sonuçturlar. Bu üstünlüklerin nedenine gelince, onu Fikret Otyam’dan dinliydim:

«...Gaziantep’in o arı gibi insanlarını kim unutabilir? Alınterinin, dürüstlüğün, içtenliğin, çalışkanlığın semeresini gören, daha da görecek olan Gaziantep..» diyor. Fikret Otyam... işte Gaziantep’in büyüklüğünün, ileriliğinin nedenleri...

William Saroyan da Gazianteplinin çalışkanlığına, içtenliğine, tümüyle buluş ve canlılık taşan varlığına hayran olmuştur. «Bakırcılar, dokumacılar, tarifsiz bir hızla gelişen sanayii, caddeler dolusu kitapçı dükkânlarında Saroyan’m kitapları..» Bütün bunlar şaşırtmış, heyecanlandırmıştır. Ünlü yazarı...

Prof. Cahit Tanyol bir sohbetinde «Gaziantep Kurtuluş Savaşında Anadolu kentlerine öncülük ettiği gibi, uygarlık savaşında da öncülüğü elden bırakmamış kalkınmanın güzel bir örneğini vermiştir» demişti. Gerçekten Gaziantep Kurtuluş Savaşı’ndan kentinin ve nüfusunun yarısını yitirerek çıkmıştı. Fakat, Gaziantep’li, çalışkanlığı ve yapıcı gözü ile yaralarını çarçabuk sarmış. Büyük Atatürk’ün «cemi yetimizi muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkaracağız!» sözlerinin gerçekleşmesi yolunda örnek olmasını bilmiştir. Gaziantep bu yoldaki başarısıyla da Türkiye Büyük Millet Meclisinin bağışlandığı Gazilik unvanına değer olmanın yeni bir delilini vermiştir.

William Saroyan, bu gezisinde kenti mize gelen birçok ünlü kişiler gibi, Gazi antep’in canlılığını, çalışkanlığını, yapıcılığını görmüş, ona hayran olmuştur, Bu uyanık kentin kişileri, sanatçıyı heyecan landırmıştır. Saroyan’m gazetedeki resmini gören ortaokul ikinci sınıf öğrencisi, gazete satıcısı Ali Özkurt’un uzatılan parayı elinin tersiyle iterek «İstemez ağam istemez... Bu bizim misafirimiz» demesi ünlü sanatçıyı son derece duygulandırmış, bunu bir öykü konusu yapacağını yanındakilere söylemiştir.

Uyanık, çalışkan ve yapıcı insanlar ülkesi Gaziantep’e selâm ve sevgileri var William Saroyan’ın...