Öğrendiğimize göre, Gaziantep sanayiine 1970 yılında Türkiye’nin ilk yürüyen merdiven fabrikası katılmış bulunuyor. 5.000 M2 arsa ve 3.000 M2 inşaat sahası ihtiva eden fabrika, imalâta 1970 yılının ilk günlerinden itibaren başlamış bulunmaktadır. Batı Almanya'nın en büyük fabrikası ile patent ve iş birliği anlaşması yapan Güneş Sanayi şirketi, teknik yardım ve iş birliği ile ilk senelerde yüzde 51'i Türkiye’de Türk işçisinin emeği ile imal edilmek, yüzde 49 mekanik parçalar ithal edilmek suretiyle tamamen Alman standartlarına göre çalışmaktadır, iki sene sonra yüzde yüz yerli imalat yapmak üzere planlı bir program tatbik edilmektedir. Yapılan etüdler Orta Şark memleketlerine rahatlıkla ihracat yapılmasını mümkün kılacaktır. İlk senelerde kapasite yılda 15 adet olacak, 2 sene sonra bu miktar yılda 45 adede yükselecektir. Gaziantep’in kuruluş yeri olarak seçilmesinin nedeni ucuz maliyet temin edecek şartların mevcudiyetidir. Çok ucuz işçillik, teknik personel ve imalatı destekleyebilecek büyük miktarda yan sanayi kuruluşunun bulunmasıdır. İskenderun tesis edilmekte olan demir ve çelik fabrikası Gaziantep'in yanındadır.

1 adet yürüyen merdiven 12 - 18 ton ağırlığındadır. Nakliyatı ve işçilik masrafları yüzdesi yüksektir. Bu husus Türkiye’nin ihracat imkân ve şartlarını ve şansını temin etmektedir. Gaziantep, Orta-Şark memleketlerine çok yakındır. Demiryolu, deniz yolu ve karayolu nakliyatına çok müsait bir yerdedir. Avrupa’da işçilik fiatları çok yüksek olduğu gibi, süratle de yükselmektedir. Gaziantep’te ucuz imalat yapan yaygın bir küçük sanayiin mevcudiyeti büyük önem taşımaktadır. Bu sebeplerden, Devlet Planlama Teşkilatı Gaziantep’i teşvik bakımından da öngörmektedir.

Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana gibi büyük merkezlerde ve büyük mağazalarla, pasajlarda hava meydanların da yeraltı geçitlerinde Gaziantep imalatı yürüyen merdivenleri göreceğimiz günler yakındır, İngiltere’de, Almanya’da ve hemen bütün Avrupa memleketlerinde hâlen onbinlerce yürüyen merdiven çalışmaktadır. Avrupa’da yürüyen merdiven ve transport olmayan hava meydanları, yeraltı geçitleri kalmamış gibidir. Gaziantep’teki fabrikanın önemli bir boşluğu doldurması beklenebilir.

Eğlenmesi kadar çalışmasını da bilen Gaziantep’te yürüyen merdiven imalatı yeni bir iş sahası da açmış olacaktır.

Türkiye İktisat Gazetesi 8.1.1970