Türk alimleri ve yazarları arasında ihate’i İlmiyesiyle meşhur bir zat olup Maraşlıdır. O zamanın âlimlerinden Mehmet Derendevi ve Hamza efendilerden Arapça ve Farsça mantık dersleri almış, sonradan Şam'a giderek (Abdülgani Nablûsî) hazretlerinden hadis, tefsir, tasavvuf dersleri alarak icazet almış, Nakşibendi halifeliği unvanını da alarak Maraş’a gelmişti Muhtelif medreselerde ders verdikten sonra ani olarak Maraş’ı terk ederek Antep’e gelmiştir. Çamurcu ve Zulkadriye medreselerinde, ders vermiş 30 cildi bulan eserlerini Antep’te yazmıştır. Eserleri Arapça Farsça ve Türkçedir.

Eserlerinden bazıları Mahrukizade Cafer Bey ve Ali Süavi Efendi tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Ali Suavi Efendi Paris’te çıkarmış olduğu gazetede Tahriri kavânin isimli eserini neşretmiştir.

Eserlerinin birçoğu Avrupalıların klasik dedikleri eserlerdir. Meşhur eserleri Tertibil ûlûm, Takriri Gavanin ve mantıktır Tertibil ûlûm ve mantık kitapları yakın zamanlara kadar medreselerde okunmakta idi.

Saçaklızade Antep halkı tarafından çok sevilmiş ve hürmet görmüştür. Antep’te vefat etmiştir. Her ne kadar sicilli Osmaniye’de Üsküdar’da metfun olduğu gösterilmiş ise de Bursalı Mehmet Tahir Efendi Osmanlı müellifleri namı eserinde bunun bir yanlışlık eseri olduduğunu yazmaktadır. Uryani Osman Efendi ([1]) Kasideyi Nûniyesinde Antep’te vefat ettiğini söylemektedir ve Antep’te vefat etmiştir. Akrabaları tarafından cenazesi Maraş’a götürülmek istenmiş ise de talebeleri tarafından verilmemiştir. Antep’in kıble tarafında ismi ile anılan Saçaklı kabristanında (metfundur. Yakın zamanlara kadar Saşakiı tepesin­de 2 metre uzunluğunda baş ve ayak uçlarında iki büyük taş bulunan mezarı hak tarafından bir ziyaretgen olarak tanınırdı. Şimdi burada Saçaklı mahallesi bulunmaktadır.

Saçaklızade dünyadan bakaya irtihal etti Mısraının delaleti olan 1145 Rumî senesinde Antep’te vefat etmiştir.


[1] Üryani Osman Efendi Kilislidir. 1168 senesinde Medine’yi münevverde vefat etmiş birçok dini ve içtimai eserler yazmıştır. Hazreti Osman’ın mezarı yanına defnedilmiştir. Kasideyi nuniye şerhinin kendi el yazısıyla bazı sahifeleri İstanbul’da Nuruosmaniye kütüphanesinde bazıları Halep Osmaniye camii medresesi kütüphanesindedir.