2 Haziran 1968 seçimleri yaklaşıyor. 28 Nisan 1968 Pazar günü partiler, Belediye başkan adaylarını tespit edecekler. Gazetemiz önümüzdeki seçimlerde adaylıklarını koymak isteyenlerle röportajlar yapmaya başlamış̧ bulanmaktadır. İlk röportajımızı Adalet partisi Gaziantep Belediye başkan adayı Avukat Hulusi Yetkinle yaptık. Hulusi Yetkini 9 Mart 1968 günü Hükümet konağı karşısında Park sokakta bulunan Kültür Derneği merkezinde, Dil Tarih coğrafya fakültesinden Gaziantep’e araştırma yapmak için gelen öğrencilere, kendi eserleri hakkında bilgi verirken bulduk. Sabah gazetesi için birçok sorularımız olduğunu belirttik. İlk sorumuzu sorduk.

— A P. içinde Belediye başkan adaylığı için parti teşkilatı içinde sizden başka faaliyet gösteren başka adaylar var mıdır?

— A.P. senato adaylığına talip olan şimdilik 3 arkadaşımız vardır. Üç aydan beri hemen hemen her hafta yoklama kurulu üyelerinin katıldığı toplantılar yapılmaktadır. Adaylar fikirlerini bu toplantılarda açıklamaktadırlar. Yapılan bu toplantılarda Belediye başkan adaylığı için konuşan bugüne kadar benden başka ikinci bir aday henüz çıkmamıştır.

11 YILDAN BERİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI İÇİN HAZIRLANIYORUM

— A P. içinde Belediye başkan adaylığına talip başka bir aday çıkarsa, nasıl davranacaksınız Gaziantep Belediye başkanlığı yeni kuruluşlar kuracaktır?

Gaziantep Belediye başkanlığı için 11 yıldan beri, Kültür Derneğini kendime bir okul yaparak hazırlandım. Gaziantep’le ilgili her türlü ekonomik, coğrafî, tarihi, sosyolojik, folklorik bilgileri araştırma kolunda bir araya getirdim. 11 yılda Gaziantepli ilgili 19 kitabı bizzat yazarak 51 çeşit kitap yayınladım. 3200 sayfalık Kültür Dergisi koleksiyonunu meydana getirdim. Hülasa Gaziantep bölgesi hakkında en teferruatlı bilgileri dahi öğrenmeye çalıştım. Diğer yandan İstanbul ve Ankara da mevcut enstitülerle temas kurarak, Amme idaresi, işletme iktisadı, maliye, Bilimsel ve teknolojik araştırma, Devlet planlama çalışmaları, Meclis zabıtları, iş hukuku, şehircilik hukuku, gayrimenkul hukuku, kadastro hukuku, coğrafya, tarih, ziraat, sosyal yapı ile ilgili 5200 eseri Gaziantep’e getirerek özel kitaplığımı kurdum. 11 yıllık bir hazırlıktan sonra Belediye başkanlığına talip oluyorum, Birçok Gaziantepliler benim belediye başkanlığımı belki yadırgayabilirler. Tahsilden Gaziantep’e döneli 12 yıl oluyor. 12 yıldan beri Gaziantepliler arasında elimde kitap çantası sessiz sessiz dolaştım, bilgiler edindim, sesim çıkmadı. Bu adam mı Belediye reisi olacak? diye karşı çıkanlar bulunabilir. Gaziantep en kritik günlerini yaşıyor. Devletçe sağlanan imkânlardan ya Gaziantep halkını istifade ettirmek suretiyle şehrimizi büyük şehir yapacağız, ya da Gaziantep küçük bir Anadolu şehri olarak kalacaktır. Gaziantep’in kaderi üzerinde, bu seçimde Belediyenin başına seçilecek kişi çok büyük bir rol oynayacaktır. Hastalık derecesinde sevdiğim Gaziantep’te, Belediye başkanlığına talip olacak her şahsı, seçmen huzurunda imtihana davet edeceğim. Mahalli gazeteler sayfalarında başkan adaylarından sorular soracağım, cevaplar bekleyeceğim. Belediye başkanlığına seçilmek isteyen her şahsı, Belediye başkanlığına seçildiği takdirde çalışma programı ne olacaktır? Ne gibi yeni kuruluşlar kuracaktır? Mevcut teşkilatı ne gibi prensiplerle yönetecektir? Gaziantep’in hızla sanayileşmesi, büyümesi, işsizliğin önlenmesi, yeni iş yerleri açılması konusunda çalışma planı nedir? Gaziantep’te mevcut diğer kuruluşlarla ne gibi prensiplere istinatla iş birliği yapacaktır? Benim gibi her aday yapmak istediklerini mahalli gazetelerde neşretmelidir. İleride yazılı delil olacak bu yazılar, seçilmeyi başarmış Başkan için birer taahhütname olacaktır.

SEÇİMLE GELEN BELEDİYE BAŞKANLARININ HEPSİ GAZİANTEPLİ BİR AİLEYE MENSUPTUR

— Gaziantep Belediye başkanlığına talip olan kimse, Gaziantepli bir aileye mensup olmaz ise seçilemez diyenler var doğru mudur?

— Gaziantep Belediyesi 1870 yılında kurulmuştur. Seçimlerle belediye başkanlığına 98 yıl içinde seçilen 23 başkanın hepsi Gaziantep doğumludur. Ve hepsi Gaziantepli yerli ailelerden birine mensuptur. Bu iki nitelik birçok Gaziantepli tarafından Belediye başkanlarında aradıkları ilk vasıflardır. Ben bu her iki vasıfa da sahibim 1928 yılında Gaziantep’te doğdum. Gaziantepli, yerli bir aileye mensubum. Evlenmeler sebebiyle Gaziantep’in yerli ailelerinden belki de üçte biri ile akrabayım. Babam Eski Ticaret ve sanayi odası, Borsa meclisi başkanlarından Sabuncu Kâmil Yetkindir. Babam da Gazianteplidir. Dedelerim M. Sait Yetkin ile Bakkal Haci Kadir Yetkin de Gazianteplidir. Atalarım da Gazianteplidir.

SEÇİMLE İŞBAŞINA GELEN HER İDARECİ GİBİ BELEDİYE BAŞKANI DA SERT ADAM DEĞİL; SOĞUKKANLI, ÖLÇÜLÜ, BİLGİLİ HERKESE EŞİT DAVRANAN SAKİN BİR HUKUK VE ADALET ADAMI OLMALIDIR

— Herkese karşı mütevazı davranıyorsunuz. Bazı kişiler, Belediye başkanı sert adam olmalı diyorlar. Belediye başkanı olduğunuz zaman davranışınız değişecek midir?

— Seçimle iş başına gelen bir idareci sert davranırsa, kısa zamanda itibarını kaybeder, yalnız kalır. Sert adam otoriter idarelerde belki başarılı olabilir. Demokrasi idarelerinde seçimle işbasına gelen idareci, mümkün olduğu kadar soğukkanlı, çok fazla bilgili, ölçülü davranan, toleranslı, mümkün olduğu kadar hislerini belli etmeyen sakin adam olmalıdır. Kanunsuz veya halkın menfaatine aykırı bir teklifle gelen vatandaşa, Belediye başkanı evvela ikna etmek metodunu denemeli, teklif sahibini fikrinden caydıramaz ise, teklif sahibinin sakin düşünebilmesi için meselenin halini ileri bir tarihe bırakmasını becerebilmelidir. Kötü niyetli kişilerin teklifini mecbur kalan başkan halka duyurursa, halkın desteğini de sağlar. Başkan; bilgisi az olduğu bir konuda bir teklifle karşılaşırsa, derhal mehil istemeli, meseleyi iyice tetkik edip gerekli bilgileri derledikten sonra bir karara varmalıdır. Başkan işlerini kapalı kapılar ardında değil, herkesin gözü önünde büyük açıklık içinde yürütmelidir. Böyle davranan bir başkan çevresine güven verir, itibarı artar, her meselede sık sık karar değiştirip müşkül durumda kalmaktan kurtulur. Hülasa, demokrasi idarelerinde seçimle iş başına gelen her idareci, hem seçmenin, güvenini devam ettirmek ve hem de işleri başarı ile yürütebilmek için sert adam olmaktan sakınmalı, sinirlerine hâkim olmalıdır. Eskiden beri ben, herkese karşı mütevazı davranır, insanları sever, her insanı kendimle eşit tutarım. Belediye başkanı olursam, davranışlarımda bir değişiklik olmayacak hukuk devleti fikrini Gaziantep’te yayacağım.

GAZİANTEP BELEDİYE BAŞKANLARI BÖLGE TARİHİNİ EN UFAK TEFERRUATINA KADAR BİLMELİDİR

— Konuşmalarınızda sık sık Gaziantep tarihinden bahsediyorsunuz. Belediye başkanına bölge tarihinin ne faydası olacaktır?

— Gaziantep belediye başkanın birçok vasıfları olmalıdır. Birinci vasıf: Gaziantep şehri ve çevresinde eskiden beri yaşayan insanlar, bu coğrafî şartlarda nasıl yaşamışlar ve ne gibi imkânlardan istifade etmişlerdir? Bugün ve gelecekte yaşayacak Gazianteplilerin bu coğrafî şartlardan en iyi bir şekilde istifade ettirmek için, Gaziantep Bölgesi tarihini en ince teferruatına kadar bir belediye başkanın iyi bilmesi gerekir. Tarih tekerrürden ibarettir diye bir ata sözü̈ vardır. Tarihçiler bu sözü sık sık tekrar ederler. Doğrudur. Gaziantep tarihini ve insanlarını Öğrenmek için senelerimi harcadım. Son olarak yazdığım (Gaziantep tarihi ve davaları) isimli kitabım basılmaktadır.

BELEDİYE BAŞKANININ BÖLGE COĞRAFYASINI İYİ BİLMESÎ ŞARTTIR

— Coğrafyaya da merakınız var. Sebebi nedir?

— Coğrafya ilmi bize toprağın şekil ve yapısını, su durumunu, iklimini, bitki örtüsü̈ gibi içinde yaşadığımız çevrenin tabiat kanunlarını öğretir. İnsanoğlu tabiat kanunlarına aykırı davranırsa perişan olur. Gaziantep bölgesinin coğrafî şartlarını en ince teferruatına kadar bilmeyen bir Belediye başkanı iyi bir başkan olamaz. Kültür dergisinde her vesile ile Gaziantep coğrafyasına yer verişimin sebebi budur.

BELEDİYE BAŞKANI BÖLGE HALKININ DÜNYA GÖRÜŞÜNÜ, SOSYAL YAPISINI İYİ BİLMESİ GEREKİR

— Kültür derneğinin yayınları arasında birçok folklor, örf adetle ilgili eserler var. Bu eserleri ne amaçla hazırladınız?

— Bir belediye başkanı yalnız Gaziantep Tarihini, Gaziantep coğrafyasını öğrenmekle yetinmemeli, Gaziantep’te yaşayan halkın sosyal yapısını, etnik durumunu, örf adetlerini, din ve mezheplerini, inanışlarını, akrabalık durumlarını, dünya görüşlerini, olaylar karşısında davranışlarının nasıl olduğunu, hülasâ sosyolojik, folklorik, kültürel seviyelerini de iyi bilmelidir. Belediye başkanları yeni olaylar karşısında halkının hayat görüşü, davranışlarının ne olacağını evvelden tahmin edebilmesi için, sosyoloji ilminin göstermediği esaslara göre, başkanlık yapacağı halkı uzun seneler öğrenmeye çalışması lazımdır. Kültür derneğinin yayınladığı birçok eserler arasında Gaziantep halkının yaşayışını, hayat görüşünü, folklorunu inceleyen eserlerin çok olmasının sebebi budur.

BELEDİYE BAŞKANI BÖLGE EKONOMİSİNİ, İKTİSAT, HUKUK VE MÂLİYEYİ İYİ BİLMEK ZORUNDADIR

— Kültür Dergisinin birçok sayfaları Gaziantep’in ekonomisi ile ilgili yazılarla doludur. Ekonomi ile ilgili yazılara neden bu kadar fazla önem veriyorsunuz?

— İnsan cemiyetleri ve aileleri üzerinde: ekonomik kanunlar birinci derecede rol oynarlar. Gaziantep şehri ve çevresinin hızla kalkınmasında bir belediye başkanının rol alabilmesi için, ekonomik durumu ya iktisadi değişmeleri en ince teferruatına kadar bilmesi şarttır. Aynı zamanda bir başkanın Ekonomi ilmini, maliyeyi, mevzuatı da iyi bilmesi gerekir. Kütüphanemde mevcut 5200 eserden üçte birinin konusu iktisada ve maliyeye aittir. Kültür dergisi sayfalarının yarıya yakını ise Gaziantep’in ekonomisi ile ilgili yazılara tahsis edilmiştir.

HALKIMIZIN BELEDİYE BAŞKANLARI HAKKINDAKİ KANAATİNİ DEĞİŞTİRMEĞE ÇALIŞACAĞIM

— Gaziantep halkı arasında Belediye başkanları hakkında bir inanış̧ var. Belediye başkanı kim olursa olsun ne yaparsa yapsın harcanır denmektedir. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

— Belediye başkanlığı vazifesinin çok zor olduğunu iyi biliyorum. Halkımızın Belediye başkanları hakkında kanaatlerini de çok duydum.

Hulusi YETKİN

A.P. Belediye Başkan adayı