Öyle anlarımız olurki: Vücudumüzde hiç bir rahatsızlık olmadığı ve meydanda açık bir sebep bulunmadiği halde bir sıkıntı içerisinde, kıvranırız, düşünürüz bu sıkıntı ruhumuza nereden musallat oldu ve ne istiyor bir türlü bulamayız. Bu üzüntüden kurtulmak için eğlence neşe, avutucu musahabe ve teselliler aranzda gene kurtulamayız.

Bu ruh sıkıntısından kurulmak için sıkıntının gizli şebeklerini bulup ortadan kaldırmak gerektiğini anlarız.

Arzuları, kıskançlıkları, çekememezlikleri, hülyaları, öçalma duy gularını içimize atar hapseder, bi­linç altına sıkıştırır, baskıaltında bi takırsak, bu uzaklaştırılmış duygular, ruhumuzun derinliklerinde iz bırakır, zaman zaman fırsat buldukça tepreşir, nükseder ve can sıkıntısı şeklidne tezahür eder ve kendini gösterir. . .

Böyle isteklerin biliç altında saklanmasından can sıkıntısının gel diği bir az düşünmekle de anlaşılır.

Arzu ve isteklerimizi hiç olmazsa söylemekle içimizden boşaltmak en iyi bir çaredir. İçli insanlar, umumiyetle gamlı kimselerdir. Daima bir yerde istirahatte bulunuş, insana sıkıntı getirir. Meşgale yer değiştirmeler can sıkıntısını biraz olsun giderir, bir hafta evinde oturan bayanlar pazar günleri yiyeçeklerini alarak mesire yerlerine git melerinin biricik sebebi, iç sıkıntısını gidermek içindir. Son askerliğimde’ çok kımetli bir yarbayım vardı, arasta oturduğu yeri ve masa­sını değiştirirdi, niçin böyle vakit vakit masa değiştirdiğini sorduğum da, (Tebdili mekânda) yer değiştir mede istirahat vardır, karşılığını verirdi. Can sıkıntısının önüne böyle geçmiş bulunurdu. Faaliyette değişiklik, sırları açmadan içi dökebilmek insanı açar.

(Yol yürümekle dert söylemek le tükenir,) diye bir atfı, sözümüz vardırki, ne kadar yerinde söylenmiş'bir sözeür.

Ruh sıkıntısından kurtulmak i çin içimizde baskı altında bulunan haset, kıskançlık, kin, intikamdan temizlenme bilirsek ruh sağlığına kavuşmuş ve ruh sıkıntısından kurtulmuş oluruz.

Maddi kirlilik, muhit ve çevreyi rahatsız ettiği gibi ruh' kirliliği de sahibini ve etrafını rahatsız eder.

Ruh hastalıklarının, ilacı güzel huydur. İçimizi, çirkin düşünce ve duygulardan arıtabilirsek o zaman sıkıntıdan uzaklaşır ve ruh sağlığınairişiriz. iyilikler, yardımlaşmalar kötülüklere karşı yapılan iyi muameleler, içimize bir genişlik ferahlık getirir. Haset, kıskançlık bir ataşir ki, iyi meziyetleri yakar yok eder.

(Hasetten kaç ki kederden kurtulasın.) Atasözü bize ne büyük bir telkinatta bulunuyor.

Kötülüğe karşı iyilik yapabilmek ruhan yükselmiş insanların işidir.

Fenalığı, güzellikle karşılyabilmek olgunluk ve yetişkinlik nişanesi olduğu gibi ruh sıkıntısı denilen hastalığın tedavisinde (penselin) tesirini yapar ve ruh, sağlamlığına ulaştırır.