Gaziantep Teknik Zıraat Müdürlüğü, son 3-4 yıl içinde geçmiş senelere nazaran büyük ilerlemeler kaydetmiş, halka faydalı olmak konusunda çok müsbet ve mutlu neticelere ulaşmıştır.

Bu neticelere ulaşılmasında teşkilât elemanlarının ehliyetli ve anlayışlı oluşları ile feragatli çalışmaları yanında sayın müdür Resul Türkmen’i esaslı bir faktör olarak zikretmek ve belirtmek icab eder:

Gaziantep’te 15.Kasım.1956 yılında vazifeye başlayan Resul Türkmen, önce teşkilâtın bütün şubelerini fikir, gaye ve işbirliğinde toplamış, yaptığı mükemmel bir organizasyonla işlerin sür’atle yürümesini sağlamıştır. Her işi bir programa bağladığından işler, zamanında gaye ve maksada uygun olarak sonuçlanmıştır.

Bundan dolayı Gaziantep’in meyveciliğinde, bağ-bahçeciliğinde, hayvancılığında, zeytinciliğinde ve diğer bütün zirai işlerinde sür’atli bir gelişme olmuş, kısa zamanda çok verimli neticeler elde edilmiştir.

1957-1958 yıllarında 64.156 zeytin fidanı dikilip aşı yapıldığı halde, 1959-1960-1961 yıllarında bu 223.405 e yükselmiştir.

1957-1958 yıllarında 7480 ton olarak dağıtılan tohum, 1961 yılında 10422 tonu bulmuştur.

Gaziantep’te çok az bilinen bir konu olan fenni tavukçuluk ve civciv yetiştirme, Resul Türkmen’in yakın alâkasıyle bugün iyi bilinen, sevilen ve işlenen bir konu olmuştur. Fenni tavukçuluk bir çok köylerde olduğu gibi şehirde de yerleşmiştir. Tavukçuluk müsabakaları zevkli bir meşgale haline gelmiş, cins tavuk ve civciv yetiştirilmesindeki çalışmalar ticari bir istikamete yönelmiştir. Nitekim 1957 yılında yetiştirilen 760 civcive karşılık 1961’de yetiştirilen civciv sayısı 2678’dir.

Bağ bahçe işlerindeki programlı ve metodlu çalışmalar, randımanı gittikçe yükseltmiştir. 1957 yılında 160.252 meyve ve fıstık fidanı dağıtılmış ve dikilmişken bu rakam 1961 yılı sonuna kadar 455.528’i bulmuştur.

2654 sayılı kanuna göre 1959 yılında kurulan "Döner sermayeli zıraat işletmesi"de Resul Türkmen’in iy organizasyonu sayesinde gayesine erişmiştir:

Teşkilâtın emrinde hazineye ait 500 dönüm susuz bir araziye şeker pancarı, çeşitli hububat ve nebatlar ekilmekte denemeler yapılmaktadır. Bu çalışmalarla çiftçiye; iyi vasıflı, bol verimli, çeşitli tohumlar temin edilmekte, bunlar bir sene müddetle çiftçiye verilmekte, maddi imkânı az olan çiftçilerle ortakçılık yapılarak çiftçinin kalkınmasına yardımcı olunmakta, modern ve teknik zirai çalışmalar yerleştirilmektedir.

4-K çalışmaları, Resul Türkmen’in gayreti ve alâkası ile bugün mevcut imkânlara göre ileri bir safhadadır. Köy çocuklarının sosyal ve kültürel seviyelerinin yükselmesi ve önderlik vasıflarının kazanılması için kurulmuş bulunan bu teşkilât gayretli çalışmalarla en güzel ve müsbet örneklerini vermektedir.

Resul Türkmen, Maarifseverliği ile Gaziantep maarifine çok değerli hizmetlerde bulunmuştur:

Geçmiş senelerde hemen hiç çalışmayan Enformasyon şubesini düzenleyerek Gaziantep maarifine en yararlı hale getirmiştir. Bu konuda derneğimizle tam bir işbirliği yapan Resul Türkmen, derneğimiz <<Halk eğitimi kolu>> ile birlikte filmle eğitim programlarını yapmış, tatbikinin yine birlikte yapılmasını sağlamıştır.

Bu suretle Halk eğitimi kolumuzla Teknik Zıraat Müdürlüğü Enformasyon şubesi birleşerek bir "Filmle Halk Eğitimi ekibi"meydana getirmiştir. Ekip durmadan yer yer, köy köy dolaşarak halkımıza her konuda öğretici filmler göstermiş, konularını işlemiştir. Resul Türkmen, bu çalışmalara daima yardımcı ve destek olmuştur.

Bu değerli hizmeti derneğimizin 1961 yılı genel kurul toplantısında belirtilmiş, genel kurulca çok takdir edilerek bunun vilâyet makamına arzedilmesine karar alınmıştır. Karar vilâyet makamına sunulmuş, sayın valimiz Osman Meriç de bir yazı ile derneğimiz ve Gaziantep adına Resul Türkmen’e teşekkür ederek takdirlerini bildirmiştir.

Resul Türkmen, liyakati ve çalışkanlığı ile âmirlerinin her zaman takdirlerine mazhar olmaktadır.

Nisan-1962 içinde Tarım Bakanı sayın Cavit Oral’dan ve sayın Vali Osman Meriç’ten birer takdirname almıştır.

Resul Türkmen’in hayat hikâyesinde de çalışkanlığı, liyakati ve feragati ile temayüz ettiğini görmek mümkündür.

1332 yılında Iğdır’da doğmuştur. İlk tahsilini Tiflis’te 97. Türk okulunda yapmış, orta ve liseyi de Erzurum’da bitirmiştir. Zıraat Fakültesinden 1939 yılında mezun olmuş ve aynı sene yedek subay olarak Vatani vazifesine başlamıştır. 1941 yılında terhis olduktan sonra Antalya Zıraat Müdürlüğü sıcak iklim nebatları ıslah istasyonunda asistan ve çiftlik fen memuru olarak vazifeye başlamış, buradan 1944 yılında tekrar askere gitmiştir. 1946 yılında yine eski vazifesine dönmüş, 1950 yılında Erzurum Tohum Islah ve Deneme istasyon müdürlüğüne tayin olunmuştur. 1953 yılında mesleki ihtisaslarda bulunmak üzere altı ay müddetle Amerika ve İtalya’ya gönderilmiştir. Yurda döndükten sonra Zeknik Zıraat Müdürü olarak Yozgat’ta vazifeye başlamış, 15 Kasım 1956 yılında Gaziantep tayin olunmuştur. Evli ve üç çocuk babası olup oğlunun biri halen Amerika’da okumaktadır.

Muhitinde ve mesai arkadaşları tarafından çok sevilen Resul Türkmen, tiziz ve enerjik çalışmasiyle başında bulunduğu teşkilâtı, halk hizmetinde en yararlı hale getirmiştir.

Zıraatla uğraşan halka; çeşitli mevzulara ait bilginin muhtelif metodlarla gösterilerek öğretilmesini halledilecek meselelerinin ilgili araştırma müesseselerine getirilerek cevaplarının bulunmasını, çiftçinin teşkilâtlanmasını, çiftçilikle ilgili teşkilât ve teşekküllerle işbirliği yapılmak suretiyle aile istihsal kapasitesinin arttırılıp çiftçilerin yaşama standartlarının yükselmesini sağlayarak Teknik Zıraat çalışmalarının gayesini tam olarak tahakkuk ettirmiştir.

Gaziantep Ağaçlandırma Derneği’nin en faal üyesi olarak ağaçlandırma işlerinde de çok değerli hizmetlerde bulunmuştur.