Şehrimizde Plastik Sanayii yakın bir zamanda kurulmuştur. İlk teşebbüs sadece ayakkabı tabanı, ökçesi ve vardol imal etmek üzere ve mütevazı ölçüler içinde bir firma tarafından yapılmıştır. Fakat kısa zamanda gerek çeşit gerek istihsal hacmi gerek firma adedi bakımından süratli bir gelişme seyri içine girilmiş bulunmaktadır. Halen Şehrimizde faaliyet halinde 4, kuruluş halinde 3 tesis mevcuttur. Aynı zamanda çocuk ve büyük ayakkabıları, sandal ve sandalet’te yapılmaktadır.

Faal 4 firmanın imalât cinslerine göre yıllık kapasiteleri aşağıya çıkarılmıştır.

CİNSİ

KAPASİTESİ

Ayakkabı tabanı

608.000 Çift

Ayakkabı ökçesi

961.000 Çift

Vardol

1.902.000 Metre

Ayakkabı

576.000 Çift

Sandal, Sandalet

195.000 Çift

Kurulmakta olan üç tesisten birinin günde 2500 ayakkabı yapabilecek kapasitede olduğu ifade edilmektedir. Diğerlerinin kapasitesi şimdilik bilinmemektedir.

Görülüyor ki bu sanayi dalı tam kapasite ile çalışma imkânı bulduğu takdirde büyük bir imalât hacmine sahip olacaktır.

Buradaki imalât fiatı ve kalitesi ile İstanbul’dan mamul plastik gelimini azaltmaktadır.

Bugüne kadar ham madde olarak daha ziyade eski hurda plâstik eşya kullanılmakta idi. Fakat artık kota’dan tahsis olarak yeni plâstik ham maddesi ithaline başlanmıştır.

Şehrimizde geniş bir plâstik eşya ticareti yapılmaktadır. Bu işin 6 toptancısı bulunmakta, Maraş, Urfa, Mardin, Elâzığ, Bitlis, Van gibi Doğu ve Güneydoğu il ve ilçeleri toptan mübayaalarını genellikle şehrimizden yapmaktadırlar.

Yapılan hesaplara göre bu konudaki ticari durum ve iş hacmi yaklaşık olarak şöyle olmaktadır.

Şehrimizde senede 11 milyon tutarında lâstik ve plâstik ayakkabı, çizme v.s. girmektedir. Lastik kışlık, plâstik yazlık tâlakki edilmektedir. Lastiğin pahalı, plâstiğin kullanma süresinin uzun oluşu dikkate alınarak 11 milyonluk cironun 6,5 milyonu lastiğe, 4,5 milyonu plâstiğe ayrılmaktadır. Plâstiğe ayrılan miktar ortalama bir fiatla 1.125.000 çift ayakkabı tutmakta, bunun sandıkla ifadesi 25.000 olmaktadır.

Durum, iş kolunun çok gelişeceği intibaını vermektedir.

Şehrimizde, bir de plâstik Su hortumu yapan firma vardır. Bu firışa senede 900.000 m su hortumu yapabilecek kapasiteye sahiptir.

AKÜMÜLATÖR

Akümülatörcülük Şehrimizde tamircilik şeklinde başlamış ancak 1965 yılın da imalatçılık hüviyetine girebilmiştir. Halen akümülatör imal eden bir firma bulunmaktadır.

6 İşçinin çalıştığı bu imalâthanede senede 3000 adet kadar 54 pılaklı akümlatör yapılmaktadır.

Gaziantebin senelik ortalama 6000 adet akümlatöre ihtiyacı olduğu hesabedilmektedir.

Senelik 75 ton ham kurşun kapasitesi olan bu firmanın yaptığı akümlatörlerin %20’si vilayet dahiline %80’i civar vilayetlerde satılmaktadır.

(Gaziantep Ticaret Odası)