Şehrimizde 7 adet faal kilim ipi fabrikası mevcuttur. Bir tane de kuruluş halindedir, 7 fabrika cem’an 1420 iğe sahip bulunmaktadır. Günde fiilen 6 ton kilim ipi imal edilmektedir. HAlihazırda 4’ü üç vardiya, 3’ü tek vardiya çalışan, 7 iş yerinde 510 işçi çalışmaktadır. Tam kapasite ile çalışıldığı taktir de günlük 7 ton ip imal edilebilecek 630 işçi çalıştırabilecektir.

Bugünkü iş hacmi itibariyle Gaziantep’in kilim ipi ihtiyacı 6 ton civarında bulunmakta ve istihsal ihtiyacı karşılamaktadır.

Kilim iş kolu tam kapasite ile çalışma imkanı bulduğu takdirde ip ihtiyacı günlük 10 tona yükselmekte arada ki fark hariçten (Bilhassa İstanbul’dan) temin edilmektedir.

İmalathanelerde 1,5 ve 2 numara kilim ipi imâl edilmektedir.

İplerin bir kısmı yünlü, bir kısmı da pamuklu ve jüt hurda paçavralardan yapılmaktadır. Ayrıca yün pamuk ve jüt karışımı iplikte’te imal edilmektedir. Bu son tip el tezgâhları ile dokunan kilimde kullanılmaktadır. İpin yünlülük deredesi düştükçe fiyatı da o nisbette düşmektedir.

Hurda renkli karışık paçavrada Kg’ı 2,5 liradan. Hurda beyaz karışık paçavradan Kg’ı 6,5 liradan, Pamuklu ve jüt ipi Kg’ı 7 liradan, el tezgâhlarının kullandığı iplik’te 5,5 liradan, yünlü Beyaz ip Kg’ı 11,5 -13 liradan muamele görmektedir.

Bugüne mahsus ve daima değişebilecek olan bu fiyatları, bu iş kolunun ortaya koyduğu değer hakkında bir fikir verebilmek için zikredilmiştir.Her türlü paçavra ve giyim eşyası, çuval battaniye v.s hurdaları bütbün Türkiyeden toplanılmakta bu fabrikalarda kilim ipi haline getirilmektedir. Böylece değeri sıfıra yaklaşmış bir kısım maddelere yeniden değer kazandırılmakta millî ekonomi hasabına çok yararlı bir hizmet görülmektedir.

(Gaziantep Ticaret Odası)