“Kanun rehberim, vicdanım düsturumdur” prensibini Gaziantep’e ilk ayak bastığı gün hükümet konağı önünü hıncahınç dolduran halka ilân eden sayın valimiz Osman Meriç, bir kaç gün sonra yaptığı basın toplantısında da: «muhterem selefinin teşebbüs ettiği işleri devam ettireceğini, belediyenin ve devletin mali imkânlarını zaruri ve lüzumlu işlerde kullanacağını» halk efkârına bildirmişti.

Bu prensip ve kararına en büyük hasletlerinden olan “İlmî metod ve düşüncesi,, ni de katan Osman Meriç, altı ay gibi kıra bir zamanda Gaziantep’in önemli bir çok meselelerinin hallinde büyük başarılar kaydetmiştir.

İlmî metod ve düşünce ile işe başlayan sayın vali, önce şehrin ana mes’eleleıini ele almış, bunların hakiki veçhelerini tayin, tahakkuk imkânlarını tebeyyün için İmar Bakanlığı, Devlet Su İşleri ve İller Bankası yetkilileri ve mütehassıslarının iştirakiyle 26 kişilik bir hey’et kurmuştur.

Şehrin bir çok mes’eielerini tetkik eden bu hey’et bilhassa şehrin en mühim ve ezeli derdi olan su üzerinde durmuş, su şebekesi ve depolarının İslahı ile aksak taraflarının giderilmesi ayrıca Gaziantep bölgesinin jeolojik durumuna göre İtalya’da uygulanıp iyi netice alman "Gölet" sisteminin burada da uygulanması neticesine varmıştır.

Bir taraftan su şebekesi ve depolar üzerindeki çalışmalara derhal başlanmış diğer taraftan Semavin, Kadı değirmeni ve İbrahimli Köyü arasına düşen sahada da bir “Gölet’’ in meydana getirilmesine girişilmiştir.

Kısa zamanda meydana gelen Gölet’e zaman zaman iki metreyi bulan su toplanmış bu suretle girişilen tecrübe müsbet sonuç vermiştir.

Sayın vali, ikinci ana dava olan elektrik işini ele almış İller Bankasından temin ettiği 1.775.000 lira ile Çimento Fabrikasından 3500 kilovattık ceryanın şehre getirilmesi için havai hattın ihalesini gerçekleştirmiştir. Bu suretle halen 2300 kilovat olan şehir ceryanına yüzde yüzelli bir ilâve yapılmış olarak büyük bir enerji sağlanmaktadır ki, günde ancak bir kaç saat ceryan alıp çalışmakta olan Gaziantep Sanayii kısa bir zamanda büyük ilerlemeye ve rasyonel bir çalışmaya kavuşmuş olacaktır.

Sayın valinin el attığı mühim davalardan biri de “Gecekondu’’ davasıdır. Gecekonduda oturanların iskân şartlarını ve müşterek hizmetlerinden faydalanmalını temin için bir büro kurmuştur. Bu büro gecekondu sakinlerinin nereden ne için geldiklerini, gelme sebeplerinin halen ortadan kalkmış olup olmadığmı, iyi şartların temin imkânlarını en ince noktalarına kadar araştırmaktadır. Araştırmalardan ortaya çıkmak duruma göre alınacak tedbir ve yapılacak çalışma ile gecekonduda oturanlar sosyal hayatm medeni imkânlarına kavuşacaklardır.

Orman davası ile Eğitim ve Öğretimin Cemiyet için «Var olmak veya yok olmak davası» olduğuna içten inanmış olan sayın vali, ağaç dikme ve yetiştirmede de büyük gayret ve çalışma göstermiştir. Yelli Gedik’te tesis edilen «Araz» orman sahasına 800.000, diğer saha ve şehir içine de 100.000 den fazla ağaç diktirmiş ağaç sevme ve yetiştirme konusundaki çalışmalara azami hassasiyet göstermiştir. Şehrimiz ağaçlandırma Derneğine başlıca yardımcı ve destek olmuş 1962 yılı bütçesine dernek için 10.000 lira tahsisat koydurmuştur.

Sayın valimizin köy çalışmaları da kısa zamanda hayli kabarıktır.

68 Köyün içme suyu konusunu ele almış, bunların birçoğunu halletmiş geri kalanının işlerini de Devlet su işleriyle sağlam esaslara bağlamıştır.

Yaptırdıği yollar arasında Karahüyük köyünün yolu 20 günde yapılmak suretiyle sür’atli çalışmada bir rekor kırarak 7.4.1962 Cumartesi günü hizmete açılmıştır.

Nizip - Karkamış, Yona - Çobanbey, Elbeyli - Kilis, Kilis-Musabeyli, Kilis-Polateli, Nizip - Mizar ve Çakmak –Nogaylar yollarının inşaatları da aynı hızla devam etmektedir.

Sayın vali gösterdiği titizlikle Belediye hizmetlerinin de hızlı yürümesini ve iyi yolda gelişmesini sağlamıştır.

Halkın içinden yetişmiş bir halk çocuğu olarak fakir halka ve köylüye daima samimi ve sıcak bir alâka gösterdiğinden Belediye hizmetlerinden az faydalanmış kenar mahallelerin halkı ile kaynaşmış, onların dertlerine deva olmuştur.

Bilhassa kışın çamurdan geçilmeyen Çıksorut, Teftiğin ve Yazıcık yollarını yaptırmıştır. Ayrıca senelerdenbeıi arazözden su içen Çıksorut halkının bu ızdırabını görerek su borularının iki noktadan buraya uzatılıp ihtiyacı karşılayacak şekilde suyu getirmiş ve çeşmeler yaptırmıştır. 1962 yılında yapılacak okullardan birinin yerini de bu mahalle için tesbit ettirmiştir.

Başkarakoldan öğretmen evlerinin sonuna kadar tratuarları yaptırmış, Devlet Hastahanesi ve yeni garajlar yanındaki yolları parkelettirerek Verem Hastahanesine yeni bir yol açtırmıştır. Nizip Caddesinin Otobüs işletmesi önüne rastlayan ve bir çamur deryası halinde olan kısmını kısa bir zamanda yaptırarak halkı, bilhassa trafiği feraha kavuşturmuştur. Şehrin diğer cadde, sokak, tratuar ve kanalizasyon işlerinin süratle yapılmasında bizzat meşgul olmaktadır.

1962 yılına bir programla girmiş bulunmaktadır:

Milli Eğitim Bakanlığınca gönderilen ödenek ve mahalli idarelerden temin edilen parayla Vilâyet çevresinde 40 kadar okul yapılacak köy ve ilçelerin içme suları ve yolları işlerinin pek çoğu bitirilecek, tesbit edilen yerlerde Devlet su işleri tarafından sondajlar yapılacak, bu işlerin fenni kontrolü için kurularak Dayı Ahmet Ağa Okulu salonunda faaliyete geçen inşaat bürosu, Nafia Müdürlüğünün murakabesi altında tanzim edilen programı yürütecek, kalenin etrafına 40 kadar dükkân yapılarak Pazaryeri ıslah edilip bir düzene sokulacak, Hürriyet ve İnönü Caddelerinin tratuaları yapılacak, Arasa çarşısının ortasındaki blok yıkılarak meydan haline getirilecektir.

Vali Osman Meriç’in Maarife olan eşsiz yakınlığı sayesinde Gaziantep’in maarif hayatı yepyeni bir canlılığa, zinde bir ruha kavuşmuştur.

Öğretmenlerin, cemiyetin yapıcısı ve yaratıcısı olduklarına inanan ve onlara güvenen Osman Meriç, daima öğretmenler arasında bulunmuş cemiyetin sosyal ve kültürel davalarının halinde ve çalışmalarında onlara yardımcı ve rehber olmuştur. En mütevazi şekilde dahi tertiplenen kültürel toplantılarda hâzır ve nâzır olarak bu çalışmaları teşvik ve değerlendirmiştir.

Halk eğitimi, köyde ve şehirde bilhassa köylerde, altı ay zarfında altı senede erişemediği bir ilerlemeye kavuşmuştur.

Okul davası için açmış olduğu kampanyaya katılarak 200.000 lira değerindesinde bir binanın teberruunu sağlamıştır.

Binasızlık yüzünden Kilis Kız İlköğretmen Okulunun açılışının tehire uğrayacağını hisseden Osman Meriç, bir ilk okulu buna tahsis ederek okulu açtırmıştır. Bilahare Orman Umum Müdürlüğünün Kiliste yaptırdığı binaların birinin inşasını bitirterek okulu buraya nakletmiş ve okul modern bir binaya kavuşmuştur.

Şehrimiz Körler Okulunun’da modern bir binaya kavuşması için 962 yılı inşaat programına alınmasını sağlamıştır. Binanın projeleri gelmiş, keşifleri yapılmış olup ödeneği gelir gelmez İstasyon civarındaki sahada temeli atılacaktır.

Faziletkârlığı ve hamiyetperverliği ile kimsesizlerin hemderdi ve dayanağı olmuştur. Bu sayede Çocuk Yuvası, Kilis Kız Yetiştirme Yurdu, Körler Okulu ve Düşkünler evi geçmiş yıllarla kıyas edilemiyecek derecede manevi bir huzura ve maddi imkânlara kavuşmuştur.

Sayın vali sözünde durarak muhterem selefinin teşebbüs ettiği işleri devam ettirmektedir.

Çınarlı aile gazinosunun kışlık yeri bitmek üzere olup yakında kiraya verilecektir.

Ağaç dikimine, İstasyon caddesindeki tratuarların yapımına ve diğer işlere devam edilmektedir.

Gaziantep’de cemiyet hadiselerinin özellikler arzettiği çok nazik bir zamanda vazifeye başlayan Kıymetli valimiz Osman Meriç halka, kanunlara mutlak hürmet ve itaati telkin etmek ve bunu yerleştirmek suretiyle kritik devrelerin selâmetle atlanmasını sağlamıştır.

Mesai arkadaşlarının şahsiyetlerine hürmetle onlara kıymet vererek insiyatifleri ile çalışma fırsatı verip görevlerinde başarılı kılmıştır.

Ruhi yapısı ile olgun ve mütevazı bir halk çocuğu olan Osman Meriç’in kısa hayat hikâyesi de azim ve iradenin canlı ve güzel bir örneğini teşkil etmektedir:

1335 de Bulgaristan’ın Hasköy kazasında doğmuştur, ilk ve orta tahsilini orada yaptıktan sonra 1935 yılında tek başına Türkiyeye iltica etmiştir. 1937 yılında Edirne Lisesine kaydolan Osman Meriç, yatılı imtihanı kazanması üzerine Balıkesir lisesine naklolunarak 1944 de liseyi bitirmiştir. Aynı yıl Siyasal Bilgiler Fakültesine girmiş 1949’da idari kısmından mezun olmuştur. Yine 1949 yılında Ankara Hukuk Fakültesi muadelet imtihanını vererek iki fakülte mezunluğunu kazanmıştır.

Nahiye Müdürlüğü stajını Pazarcıkta, (şimdiki pazar yeri) maiyet memurluğunu Bursada yapmış, Karaisalı, Hekimhan, Yenişehir ve Sivrice kayma kamlıklarından sonra 1953 yılında mülkiye müfettişliği görevine başlamıştır. Sekiz yıllık müfettişlikten sonra da 28 / 8 / 1961 tahrihinde Gaziantep valiliğine tayin edilmiştir. Evli ve iki çocuk babası olup, iyi bir aile reisidir.

Sayın vali Osman Meriç; Kendi varlığında bulduğu mana ve gaye ile ammeye nafi hizmetlerinde; gösterişten uzak kalmak, mahviyatkâr olmak, vavar, dürüstlük, düşküne yardım, küçüğe şefkat, nefis ve benliğin esaretinden kurtulmak gibi manevî kıymetlerle mücehhez olarak tebellür etmiş örnek bir insan, örnek bir validir.

Gaziantep Kültür