Gaziantep’te misafir olarak bulunan hemşehrimiz, değerli dil bilgini Ömer Asım Aksoy, öğretmen okulu salonunda dil üzerine açık oturum şeklinde iki konferans vermiştir. 11.10.1962 tarihinde öğretmen ve öğrencilere olan konferansı müdür vekili Ziya Sayan, aşağıdaki konuşmayla açmıştır:

Sayın Misafirler, öğretmen arkadaşlarım ve sevgili öğrenciler;

Hemşehrimiz ve değerli dil bilgini sayın Ömer Asım Aksoy’un şehrimizde bulunmasından faydalanılarak, okulumuz öğrenci koruma Derneği başkam Abdullah Özer’in delâletiyle, dil üzerine olan bu açık oturumu tertiplemiş bulunuyoruz.

Hepimizin ve bilhassa öğrencilerimizin çok faydalanacağı bu konuşmayı, bizlere bağışladığı için kendilerine teşekkürlerimi arzederim. Bu münasebetle Değerli Hocamızdan kısaca bahsetmeyi de faydalı buluyorum:

Değerli Dil bilgini Ömer Asım Aksoy; 1898 yılında Gaziantep’te doğmuştur. Gaziantep’te tahsilinimüteakip İstanbul Hukuk Fakültesine girmiş ve 1928 yılında mezun olarak Nizip Cumhuriyet Savcılığına tayin olunmuştur. Bu vazifede iki yıl kaldıktan sonra istifa ederek Gaziantep’e gelmiş avukatlığa başlamıştır.

Edebiyata ve Dil’e olan ilgisinden dolayı, avukatlıktan da vazgeçerek 1932 yılında Gaziantep Lisesi edebiyat öğretmenliğine başlamış, bu suretle tanrı mesleği olan öğretmenliğe intisap etmiştir. Aynı zamanda Halkevlerinin açılmasiyle, hocamızı Halkevi başkanı olarak da görüyoruz. 1935 yılına kadar, bu gün çatısı alımda feyz aldığımız bu binada çok değerli çalışmalarda bulunmuştur. Bu çalışmalar arasında bulunan muhtelif kültürel ve eğitsel kolları yönetmiş, bundan da bu gün şimdi değerli vazifeler gören elemanların yetişmesine ön ayak olmuştur.

1935 yılında Millet Vekili seçildiği halde, Halkevinde olan bu değerli çalışmaları sebebile bir yıl daha Gaziantep’te kalmış ve 1936 yılında Büyük Millet Meclisindeki görevine başlamıştır.

1950 yılına kadar 4 devre Gazintep Millet Vekilliğinde bulunmuştur. Bu arada Gaziantep’teki dil üzerine olan çalışmalarına daha geniş saha bulmuş olarak Türk Dil Kurumu yönetim kuruluna ve Filoloji kolu başkanlığına seçilmiştir. Şimdide bu vazifelerde bulunmaktadır.

Dil üzerine elliyi geçen eserleri arasında üçciltlik “Gaziantep ağzı, “Nazm-ül Leal,, ve “Mütercim Asım,, her bakımdan büyük kıymet kazanmış, bilhassa “Gaziantep Ağzı,, gerek yurdumuzda ve gerekse dış memleketlerde övülmüştür.

Değerli Hocamızın; Gaziantep Halkevi ve Türk dil kuruntundaki çalışmalarında meydana getirdiği eserlerle, Türk diline ve dolay isiyle Türk kültürüne olan hizmeti çok büyüktür.

Sözü kendilerine bırakırken, “Dil üzerine, adlı eserinin başına aldığı Konfüçyüs’ün düsturu ile daha nice yıllar bu büyük hizmete devam edebilmek bahtiyarlığına erişmesini candan dilerim.

Fotoğraf: Bir Öğrenci; Ömer Asım Aksoy’a: “Mütercim Asım’ın Gaziantep’e dair sözcükleri Türk Lûgatında yer almış mıdır? sorusunu sorarken.

Fotoğraf: ARI DİL; Ömer Asım Aksoy; Öğrencinin sorusu üzerine: Arı Türkçe’nin konuşulma kurallarını açıklarken.