1 - Yayınlıyacağınız (Gaziantep Kitabeleri) isimli eser hakkında izahat verir misiniz? Kitap ne zaman satışa çıkacaktır?

Necdet YETKİN - Gaziantep

Gaziantep’teki Cami, mescit, medrese, tekke, sebil, okul, türbe ve tarihi binalara ait kazılı yazıları 1939 yılından beri Sayın hocamız Şakir Sabri Yener bir araya toplamıştır. Sayın yazar kitabeleri bir araya getirip tasnif etmekle kalmamış ve aynı zamanda kitabeleri yeni Türkçeye tercüme etmiş ve lüzumlu izahlarda da bulunmuştur. Eser bütün Gaziantepliler için iftihar vesilesidir.

Kitap matbaada sıra beklemektedir. Kitabın en kısa bir zamanda satışa çıkmasını biz de arzu ediyoruz. Maalesef Gaziantep’teki basımevlerinin imkânları mahtutdur. Şehrimizdeki ve diğer şehirlerdeki basımevleri ticari zihniyetle hareket ettiklerinden, geniş ölçüde yayın faaliyetinde bulunabilmemiz imkânsız oluyor. Derneğimiz bir basımevi kurmayı düşünmektedir. İnşallah bu tasavvurumuzu 1959 yılında gerçekleştireceğiz.

2- 14 yıldan beri yeri, müdürü ve memurları, mevcut olduğu halde Gaziantep müzesinin halka açılmadığını işittim. 14 yıldan beri müzeyi açamıyan müdüründe maaş alıp oturduğunu duydum. Bu rivayetin hakikaten aslı var mı? Çok merak ediyorum. Bana cevap vermeyi unutma.

Avukat: Akgün ERSOY - İstanbul

Bu rivayet değil, hakikattir. 14 yıldan beri müzemiz açık olsa idi, neler arandığı hakkında halkımızın bir fikri olurdu ve müzemiz halkımızın bağışları ile çok zenginleşirdi. Çünkü, bir çok Gazianteplinin elinde müzelik eşyalar vardır, kıymeti bilinmediğinden mahvolup gitmektedir. Müzemizi bugünkü fakir durumdan kurtarmamız için, müzenin eksikleri ne olursa olsun, derhal açılması ve halkın mürakabesi altına sokulması lâzımdır. Gaziantep Müzesinin iki aya kadar açılacağını öğrendik. İnşallah ilgililer artık insafa gelirde müzemizi halka açarlar.

3- Kitap yayınlarınız arasında (Gaziantep camileri) isminde bir kitabın basılacağını haber veriyorsunuz. Kitap ve yazarı hakkında bilgi verir misiniz?

Avukat: Yılmaz HALKACI - İstanbul

Kitabın yazarı Avukat Cemil Cahit Güzelbey’dir. Cemil Cahit Güzelbey Gaziantep’in en tanınmış folklorcularından ve yazarlarından biridir. Eser Sayın yazarın yıllardan beri hazırladığı çok büyük bir emeğin ve didinmenin mahsulüdür. Sayın Cemil Cahit Güzelbey şahsî işlerinden büyük

fedakârlıklar yaparak, her gün (Gaziantep Folklarından notlar), (Gaziantep’te şeyhler ve ziyaretler), (Gaziantep Camileri) isimli eserlerin son hazırlıkları ile meşgul olmaktadır.

4- Ömer Asım Aksoy’un derginizde yayınlanan yazıları eski midir? Yoksa bizzat kendisi mi gönderiyor?

E. YETKİN - Manisa

Sayın Ömer Asım Aksoy, Derneğimizin Kültürel faaliyetlere giriştiği ilk günlerden itibaren, saflarımızda yer almış, bizlere yazdığı mektuplarda yol göstermiştir. Başarılarımızda hissesi büyüktür. Dergimizde yayınlanan yazıların birisi hariç, diğerlerini sayın yazar bize göndermiştir.

5- Türkmenler ve Baraklar eseri basılıyor mu? Ömer Özbaş kimdir?

M. KESKİN - Kilis

Bu eser basılmaktadır. Eser hacimli olduğundan baskısı uzun sürmektedir. Sayın Ömer Özbaş, Gaziantep Maarif Müdürlüğünde köy işleri memurudur. Yıllarca Gaziantep köylerinde öğretmenlik veya başöğretmenlik yapmış, Gaziantep köylerini en iyi tanıyan hemşerilerimizden ve yazarlarımızdan biridir.