Akardionu hepimiz hafif müzik çalgısı olarak tanırız. Amerikalı Mr. La. Vaux’nun akardionu ile şehrimizde Halkevi adına bir konser vereceğini öğrendiğim zaman konserin niteliği konusunda doğrusu tereddüte düşmüştüm. Bu klâsik bir resital mi olacaktı? Bu takdirde Akardiyon ile resital kelimeleri birbirlerine pek yakışmıyordu Yoksa bir hafif müzik konseri mi? Böyle olacaksa tek bir çalgının sunacağı hafif parçalar için zahmete değer miydi?

Dün akşam Mr. La. VauX’yu dinledikten sonra bütün bu sorular zihinlerden bir anda silindi. Karşımızda gerçek bir sanatçı, akordiyonu org gibi kullanan bir müzik ustası vardı. Gençgörünüşlü ve sempatik sanatçı ilk sunduğu Malaguena adlı İspanyol süiti ile kulakları fethetti. Gaziantepli sanatseverler akordionda bu çeşit olgun bir icrayı ilk defa işitiyorlardı. Öğretmen Okulu Salonunda, ünlü süit, malaguena’nın final notlarını taçlandıran variyasyonlarla kadans sona erdiği zaman içten bir alkış tufanı koptu. Mr. La Vaux beğenilmişti.

Mr. La Vaux’nun duyduğunu kolayca tekrarlayabilen 48 saattir, Türki ye’de bulunmasına rağmen Türkçe espiler yapabilecek kadar gözlerinden zeka fışkıran birisi olması ayrıca dinleyicileri sanki toptan büyüledi. Sevilen Klasiklerin akardiyon arajmanları arasında Türk ve Amerikan halk müziğinden hafif parçalar serpiştirmekle İlgiyi bir kat daha artıran Mr. La Vaux, R. Korsakof’dan ‘‘Arıların Uçuşu’’ Amerikalı besteci J. Gershvvin’den “Mavi Rapsodi’’ siyle başlıyan bir Fantezi, Goffre’den “Great Canlon Süiti çaldı. Özellikle Sibelius’ün “Finlandia’’ adlı Senfonik Şiiri’nin icraatında başarısının en üstün derecelerine çıktı ve mükemmel bir akordiyon ustası olduğunu isbat etti.

Antrakta Mr. La Vaux’nun etrafında derhal bir sevgi halesi meydana geldi. Herkes onunla konuşmak tanışmak istiyordu. Mr. La Vaux yanında tercüman ve mihmandar olarak bulunan Türk Kültür Ateşeliğinden Sayın Muhtar beyle birlikte Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca konuşarak bütün sorulara cevaplar veriyorlar, tanışanların hayranlıklarını bir kat daha kazanıyorlardı.

Konser’in ikinci bölümünde Franz Liszt’in ikinci Macar Rapsodisi baş yeri tuttu. Bu bölümde hafif müzik, Türk Şarkı ve Türkülerinden aranjmanlar çok ilgi çekti. Bunlar arasında bir davetlinin isteği olan “Oçi Çorniya’’ ile Mr. La Vaux’nun “Oklahoa’’ adiyle takdim ettiği parça ve bütün davetlilerin el çırparak tempo tuttukları bir İskandinav müziği alkışların tekrar tekrar yükselmesine sebep oldu.

Konserden sonra fotoğraflar çektirildi. Başta Sayın Sanat sever Valimiz Salih Tanyeri olduğu halde, misafirler, teker teker Mr. La Vaux (’yu tebrik ederek salondan ayrılırken, herkes, güzel bir gece geçirdiklerini birbirlerine anlatıyordu.

Konserden sonra Halkevi Başkanı ve Müzik Kolu üyeleri tarafından Şehir Kulübünde kahve ikram edilen ve ihtisasları sorulan Mr. La Vaux Gaziantep’de sanatsever bir dinleyici kitlesi bulmanın kendini bahtiyar kıldığını anlattı.

Mr. La Vaux’yu tekrar kentimizde görmek dileği ile teşekkürlerimizi sunarız.

(Sabahtan)