Büyük harbin dördüncü yılında yıldırım ordular gurubunun iaşe noksanını ikmal etmek üzre teşekkül eden Antep nokta kumandanlığı şifre ve yazı işleri kısmında vazife görüyorum.

Artık harp sona ermiş bulunuyordu, bu yüzden her tarafda bir takım çapulcular töremiş, asayiş bozulmuş, devlet ambarları bile yağma ediliyordu.

Umumi vaziyetin nasıl idare edildiğini bizler tabiatile bilmeyoruz, fakat daha o günlerde millî bir mücadele yapılmak lâzım geldiğini takdir buyuran Yıldırım ordular gurubu kumandanı (Mustafa Kemal) in Halep dönüşünde ordu mıntıkalarına şu emri tamim ettiğini şifreyi açarak öğrendim.

(Vilâyeti şarkiye efradını silahlarile ve götüre bilecekleri cephane ile terhis ediniz).

O vakit derin manasını anlayamadığımız bu emrin ne kadar büyük ve kudsi bir düşünce ile verildiğini soralart Antep ve Ankarada bulunduğum zaman yapılan millî mücadeleler sırasında hayretlerle hatırladım. Bu da gösteriyor ki millî mücadele Antep, Ankara, İstanbul Erzurumda her türk yurdunda birbirine bağlı bir kül halindedir.

Ebedi şef bunları yapa dursun, bizler o günlerde Antepde çapolculara ve hainlere karşı ne gibi teşkilât vücuda getirildiğini bildiğimiz kadar sıra ile anlatmaya çalışalım. Umarım ki bu gibi hatıralarını diğer arkadaşlar da anlatsın. Ve Antep savaşının nasıl vücuda geldiği ve nasıl başarıldığı hepimize malum olsun.

Bu kara günlerde Antep nokta kumandanlığında şifre ve yazı, işlerini idare ediyorum. Nokta kumandanımız kaymakam Hasan vasfı idi.

Bu telgraf üzerine Antep, Urfa, Maraş, dahil olmak üzere verilen emre göre askerleri terhis ediyoruz.

Antep havalisinde bilhassa Tilbaşar ve akçakoyunlu mıntakalarında âsayiş bozulmuştu. Bunun için Antepde askerlik kaleminde kaymakam İrfanin reisliğinde bir içtima yapıldı.

Tilbaşar havalisinde asayişi temin etmek üzere bir süvari muhafaza bölüğü teşkili kararlaştırıldı.

O sıralarda Halep askerlik kelemi reisi Şevki paşa Antebe gelmiş ve Abdo efendinin (Erkılıç) evine misafir inmişti. Burada Ali Cenanı’nin de işe müessir olmasile şöyle bir emir aldım.

No. 874

Antep (Akçakoyunlu etmek üzere müfettişliği canibi valâsına Antep havalisinin kerre teşkil menzil ile bu âsayişini ve temin jandarmaya kuvvetuzzahir olarak kayıd edilen ve merkezi Tilbaşarda bulunacak olan süvari muhafaza bölüğünün refakatinde bulunmak üzere o havalinin ahval ve etvarına vakıf olup elyevm nokta kumandanlığı yazıcılığında bulunan Yasin efendinin muvakkaten memur tayinine müsaade buyrulması mercudur efendim) 30 Teşrini evvel 334 mutasarrıf. Celâl

(Devam edecek)

(*) Yasin Kutlug; harbi umumide Akçakoyunlu askeri sevk memuru olarak vazife görmüş, bilâhere Yıldırım orduları grubu kıtaatının iaşe cihetinden noksanını Antep ve havalisinden tedariki yolunda teşkil edilen Antep nokta kumandanlığında şifre ve yazı işleri hizmetinde iken memleketin felâketli günlerinde duygusuz ve hain kimselerin Akçakoyunlu ile Antep arasında yaptıkları çapulculukların önüne geçmek için teşkil edilen süvari muhafaza bölüğünün refakatına -o havalinin ahval ve etvarına vukufu ve hidemati sabıkasında gösterdiği başarı dolayısile- mumur edilmiş; millî mücadelede Birinci Büyük Millet Meclisine Antep mebusu olarak iştirak eden ve bu itibarla millî mücadeleye tekaddüm eden günlere ve istiklâl savaşına ait birçok hatıraları bulunan ve bugün Antep de istihbarat âmirliği yapan Yasin Kutluğ’dan, memleketi ve gençleri bu hatıralarından malûmatdar etmesini rica etmiş olduğumuzdan Halkevimizin dil, tarih, edebiyat kolunda çalışan arkadaşımız ilk makaleyi vermiş bulunuyorlar.

Okuyucular bu yazıda yurdun ve memleketin kara günlerinde (ULU ATA’NIN) İstiklâl Savaşı için neler hazırladığını ve milletin. Onun emirlerini nasıl bir şevkle yerine getirmeye koyulduğunu, Türkün ne büyük bir teşkilât kudretini haiz olduğunu bir defa daha dinlemiş olacaklardır.

Yazan: Yasin KUTLUĞ