Maraş köylerinde yaptığımız bir gezide biçki-dikiş kurslarını ve sergilerini görüp incelemek fırsatını bulduk.

29-5-1964 günü Maraş Valisi Ahmet Gümüşlü, Maarif Müdürü, Emniyet Müdürü, Defterdar, Kız Enstitüsü Müdiresi, Göksün Kaymakamı, Savcı, Jandarma

Komutanı, Belediye Reisi İlköğretim Müfettişleri, Maarif memuru ve diğer zevatla birlikte Göksün kazasına 10 km. mesafede “Mehmet Bey” köyüne gittik.

Yeşil tepeler ortasında genişçe bir vadi içinde, 500 nüfuslu şirin bir köy... Halkı daha ziyade ziraatla uğraşıyor. Ağaç yetiştirmeye de meraklılar ve ağaç sevgileri de çok. Köyün içinde fazla ağaç yok ama doğudaki tepe bir nevi fidanlık halinde. Buraya hayli ağaç dikilmekle beraber, civarda bulunan ağaçlar da korunuyor. Sevindirici bir durum. 4-K teşkilâtı ile aydın bir de imamı var.

Bizi, içten ve sıcak bir şekilde karşılayan köylülerle okulun bulunduğu yere gittik Biçki-Dikiş kursunun sergisi okul binasında hazırlanmıştı. Okul; iki katlı içi ahşap, duvarları kerpiçten, üstü dam, yeryer sıvaları dökülmüş, eski püskü birşey... Ama 20 yıldan fazla köye iyi hizmet etmiş. Buradan mezun olanlardan hâkim, ziraat yüksek mühendisi yetiştiği gibi halen üniversite ile Maraş orta okul ve lisesinde okuyanlanları da var. Hem de çoğu kız. 1963-64 ders yılında 33’ü kız olmak üzere 77 öğrencisi mevcut.

Vali, Göksün Kaymakamı ve Maarif Müdürü birer konuşma yaparak biçki-dikiş kursunun köye olan faydalarını anlattılar. Sonra da Vali Ahmet Gümüşlü kordelayı kesip sergiyi açtı.

Sergi iyi hazırlanmış, köy kızlarının göz nuru ve emeklerinin en güzel örnekleri ortaya konmuştu. Yeni şeylerin fikir ve emek olarak kızlarımıza aşılanması son derece memnuniyet verici idi. Ancak; köylülerin örf ve adetlerine göre giydikleri veya kullandıkları eşyaların yenilerle ayrı ayrı mukayese edilmediği de göze çarpıyordu.

Meselâ: Eskiden beri giyilen bir entarinin bugünkü medeni anlayış ve icaba göre giyilen yeni bir modelle; zarefet, kullanış ve ekonomik farkları birer örnekle belirtilseydi kurs, gayesine daha iyi erişecekti.

Sergi gezildikten sonra kursu kazanan 16 köylü kıza vali tarafından belgeleri verildi. Belgeler verilirken herkesin yüzünde memnuniyet ve gözlerinde sevinç pırıltısı vardı.

Fotoğraf:Kursu bitirenlerin belgeleri Vali Ahmet Gümüşlü tarafından verilirken

Fotoğraf: Mehmet Bey Köyünde açılan Biçki—Dikiş kursu başarılı olmuş köylü kızlarımızın hüner, kabiliyet ve anlayışları eşya üzerinde en güzel şekil ve örnekleriyle görülmüştür. Yukarıda ve aşağıdaki resimlerde kurs sonu açılan sergiden birer köşe görülmektedir.

Buradan, açılacak olan okuma odasına gidildi. Bugünkü yaşamanın ilme ve bilgiye bağlı olduğuna inanmış olan Mehmet Bey Köyünün uyanık halkı köy kahvesini kapatmışlar, okuma odası yapmışlar, Konuşmalar yapıldıktan sonra Vali Ahmet Gümüşlü kordelayı kesip bilgi ışığının kapısını köylülere açtı.

O gün; bilginin, sanatın en güzel şekilleriyle girdiği Mehmet Bey Köyünden; içimizde heyecan, kalbimizde derin bir hazla ayrılıp Maraş’a döndük. Ertesi günü yine Vali ve beraberindekilerle “Geceli” köyüne gittik. Burada da Biçki-Dikiş kursunun bir sergisi açılacaktı.

Geceli köyü Maraş’a 91 km mesafede bir dağın eteğinde, geniş ovaya bakan 600 nüfuslu bir köy. Geniş ziraat arazileri var. Maraş inekhane müdürlüğünün de pilot bölgesi. 27 si kız olmak üzere 137 öğrencisi bulunan 7 yıllık bir okula sahip. Öğretmenin olumlu çalışması her yanda gözüküyor.

Köylüler bizi kadınlı erkekli davul zurna ile karşıladılar. Sergi burada da okul binasında hazırlandığı için doğru okula gidildi ve konuşmalardan sonra Vali sergiyi açtı.

Bu sergide de eski ile yeninin kademeli farkları ortaya konmamıştı. Mehmet Bey Köyündeki gibi zengin olmamakla beraber sergi, köy kızlarının büyük emek vererek hüner, kabiliyet ve anlayışlarıyle meydana getirdikleri güzel eşyalarla dolu idi.

Köylülerle çeşitli konularda yapılan hasbihallerden sonra Maraş’a döndük.

Maraş köylerinde yaptığımız iki günlük gezide Biçki Dikiş kurslarının köylüye; yeniliğin, zarafetin, sanatın Özet olarak kültürün önemini, güzelliğini ve faydalarını öğretip benimsettiğini gördük.

Vali Ahmet Gümüşlü ile Maarif Müdürü Nafiz Süner’de olumlu çalışmalariyle bunları daha da değerlendirip başarıya ulaştırıyorlar.

Fotoğraf: Kahve okuma odası oluyor: Mehmet Bey Köyünün uyanık halkı tenbelhane olan kahvehaneyi kapatmış okuma odası yapmışlardır. Resimde Vali Ahmet Gümüşlü Okuma odasını açarken.

Fotoğraf: Maraş Maarif Müdürü Nafiz Süner, işinin ehli ve enerjik bir müdürdür. İlmi metodla çalışan Vali Ahmet Gümüşlü’nün tamamlayıcısı olarak Maarif işlerini olumlu bir şekilde yürütmektedir, Üstteki resimde Nafiz Süner Ceceli köyünde 30-5-1964 günü hazırlanan Biçki-Dikiş Kursu sergisinin açılışından önce konuşurken. Yandaki resimde serginin açılışından sonra Vali ve Maarif Müdürü öğretmen ve kursiyelerle bir arada görülüyor. Soldan sağa : Türkoğlu Kaymakamı, Maarif müdürü, Vali, Kurs Öğretmeni, Kız Enstitüsü Müdiresi ve Kız İlköğretmen Okulunun meslek dersleri öğretmeni.