Meslek Okulları içinde özelliklerine göre önemli olan okullardan biri de şüphesiz ki Öğretmen okullarıdır. Buna rağmen bu okullardan çoğu, halen teknik ve sosyal imkânlardan mahrum olarak ya eski Halkevi, ya da eski bir daire veya kurum binalarından bozma yerlerde eğitim öğretim yapmaktadırlar.

Buralarda değil eğitim-öğretim, barınma dahi çok gayri müsait şartlar altındadır.

Çocuklarımızı okul sıralarında; fert ve Millet hayatının temel kıymetlerini ve ahlâki hayatlarının sosyal karekterlerini kazanmış olarak hayata hazırlıyacak olan yarının öğretmenleri, ışıksız, havasız, banyosuz bahçesiz yerlerde tam bir tevekkül ve çile İçinde ve fakat; azminden, Vatanseverliğinden tek bir şey kaybetmeden yetişmekte, fazilet ve vatanseverliğin en güzel örneklerini vererek yokluk içinde varlık göstermektedirler.

İşte bunlardan biri de Maraş Kız Ilköğretmen Okuludur:

Maraş Kız İlköğretmen Okulu, sekiz, büyükçe oda ve bir yemekhaneden müteşekkil, iki kat, tamamen ahşap ve çok eski bir binadır. Bu binaya bitişik mutfakla, küçük bahçenin içindeki idare binası ise sonradan yapılmıştır.

Bina 53 yıl önce Rüştiye, sonraları; İdadi, orta, ilk ve kız sanat okulları olarak kullanılmış, 1957 yılından beri de Öğretmen Okulu olarak kullanılmaktadır.

Şimdiki haliyle çok harap bir şekilde olduğundan okul idaresince Belediye ve Nafia Müdürlüğünden mail-i inhidam (her an yıkılabilir) kararı alınmıştır.

Alt ve üst katta altı oda sınıf, iki oda ile ışık dahi girmeyen üst kattaki genişçe koridorun bir tarafı yatakhane, alt koridorda hem tenefüs hemde öğrenci dolaplarının konulduğu yerdir. Binanın kuzey tarafında ve dışında çok iptidai sekiz kişilik bir banyosu ile ufak bir de çamaşırhanesi vardır. Labaratuar ve kütüphane yerleri de yoktur.

Bütün bunlara rağmen 150 yatılı, 127 gündüzlü olmak üzere 277 öğrencisi ve 10 öğretmeni bulunan okul, yetiştiricilik fonksiyonu ile bir terbiye ve ideal olacağı halindedir.

Okulun değerli müdürü ve öğretmenleri, tam bir fikir ve gönül birliği içinde büyük çaba ve feragatle çalışarak Okul’da zinde bir ruh ve rasyonel bir çalışmayı meydana getirmeye muvaffak olmuşlardır.

Ayrıca ilmi metod ve müsbet düşüncesi ile Maraş’ın sosyal, kültürel ve diğer konularında önemli gelişmeler kayededen kıymetli vali Ahmet Gümüşlü’nün de Öğretmen Okuluna olan yakın ilgisi, Okulun ruh yapısını daha da geliştirip kuvvetlendirmektedir. Valinin sık sık Okulda öğretmen ve öğrencilerin arasında bulunması, her hal ve şekliyle onlarla beraber olması, maddi düşünceleri bir tarafa atmakta, manevi düşünce ve davranışın en kuvvetlisini en zindesini meydana getirmektedir.

Bu faktörlerle, Maraş Kız Ilköğretmen Okulu; Atatürk ilkelerinin ışığı altında genç neslin yetişmesindeki mes’uliyetini müdrik olarak çalışmakta, çevreye ışık tutmaktadır.

Okul bu çalışmanın en güzel örneğini, Öğretmen Okulları kuruluşlarının 116. Yıl dönümü kutlama gününde verdi.

O gün halka sunulan temsil, korolar, şiirler, taklitler dakikalarca alkışlandı. Halk; kültürün sosyal bünyeye işlenişini, bundaki azim ve çabayı hayranlıkla izledi. Bilhassa tiyatronun bir okul seviyesinden çıkarılan büyük başarısına şahit oldu.

Okulun resim öğretmeni Kadri Ata tarafından Maraş’ın müteasıp havasında cesaretle sahneye konulan «YANLIŞLIKLAR KOMEDYASI» çok iyi oynandı. Oynayan öğrencilerden; Meral Çardak, Güner Dikeç, Gülser Pirinççi, Şengül Bora ve Nezahat Çelikkol çok kuvvetli idiler.

Müzik öğretmeni Ayla Hekimoğlu’nun yönetimindeki Koro ve orkestra’dan dinlenen iyi seçilmiş parçalar, metodlu ve ısrarlı bir çalışmanın sonucunu belirtmekteydi. Bu bakımdan müziğin batılı lisanı halka gayet güzel hitap etti ve anlaştı.

Program bitince müdür Öğretmen ve öğrencileri Başta vali olmak üzere tebrik eden edeneydi. Buna hak kazanmışlardı. Çünkü Halka; yarının nesillerini yetiştirecek olan öğretmenlerin nasıl varlıklar olduğunu, bunun yanında da san’at hayatının ülkü güzelliğini, nezaketin, iyiliğin, doğruluğun yüksek örneklerinde san’at hayatının yaratılıp yaşatılabileceğini, san’at hareketlerinin topluma verdiği ferahlık ve huzuru en güzel şekilleriyle anlatmışlardı.

Halk salonu terkederken; Okulun, seviyesi üstünde yaratmayı başardığı o geceki san’at hareketlerinin güzel birkaç saatında, kalpleri ve gözleri dünyadaki güzellik, insanlardaki iyilik hâzinelerinden haberdar ve huzur içinde idi.

Maraş Kız Ilköğretmen Okulu kutlama gününde sunduğu programı, sıklık tertiplediği münazaralar, anma günleri ve Okullar arsında yaptığı çeşitli yarışmalarla kendine ve çevresine yararlı olmuş ve olmakta, yokluk içinde büyük varlık göstermektedir.

Fotoğraf: Okul Müdürü İhsan Kocaelioğulları kutlama gününde açış konuşmasını yaparken.

Fotoğraf: TEMSİLDEN SONRA Vali Ahmet Gümüşlü (ortada) Maarif Müdürü (soldan Okul müdürü (sağda) öğrencilerle beraber. Solda ayakta duran Resim öğretmeni Kadri Ata, sağ önde ayaktaki edebiyat öğretmeni Birten Önal.

Fotoğraf: FİKİR VE GÖNÜLBİRLİĞİ İÇİNDE çalışarak Okulu yetiştiricilik fonksiyonu ile bir terbiye ve ideal ocağı haline getiren Öğretmenler bir arada. Oturanlar: (soldan sağa) Müzik öğ. Ayla Hakimoğlu, Meslek dersleri öğ. İsmet Işık, Edebiyat grubu öğ. Birten Önal, Meslek dersleri öğ. Üner Aşkar. Ayaktakiler: (soldan sağa) Beden eğitimi öğ Ülkü Sönmez, Fen dersleri öğ. Seyfi Ertem, Okul müdürü İhsan;Kocaalioğulları, Resim öğ. Kadri Ata, Fen dersleri öğ. Ömer Işık, Coğrafya öğ. Tarhan Kayaalp.

Fotoğraf: ORKESTRA VE KORO: Kutlama gününde okulun orkestra ve Korosu programa canlılık vermiş ve çok beğenilmiştir. Müzik Öğretmeni Ayla Hekimoğlu’nun yönetiminde orkestra’dan: Meşeli, dost Kervanı, Demirciler, Artvin oyun havası. Koro'dan : Davet, Hiçistan Valsi, Hoş Sesler ve Bizim Köy dinlenilmiştir Resimlerde Üstte Orkestra, altta koro görülmektedir.

Fotoğraf: HEM DERSHANE, HEM KÜTÜPHANE, HEM DE LABORATUAR: Resimde görülen yer; Okulun hem dershanesi, hem kütüphanesi hem de Laboratuarıdır. Duvarlardaki gömme yerlere kitaplar ve Laboratuar araçları yerleştirilmiştir.

Fotoğraf: TENEFÜS YERİ ve DOLAPLIK: Okulun alt katındaki uzunca koridora ışık dahi girmemektedir. Buna rağmen burası hem tenefüs yeri, hem de öğrenci dolaplarının konulduğu yerdir. Resimde öğrenciler tenefüste görülmektedir.

Fotoğraf: NEŞ’ELERİNİ HİÇ KAYBETMİYORLAR: Ancak iki sınıflık bir öğrencinin sığabileceği ön dar bahçeye rağmen öğrenciler neşe içinde oyun oynuyorlar.