(Sayfa 69 dan devam)

metre yüksekliğinde yapılacak olan bu baraj 160 Milyon M3 su toplayacak ve Afşin Ovasının 65430 dekarlık kısmını sulayacaktır. Enerji gayesi yoktur.

3. Adapte Barajı

Göksun çayı üzerinde Göksun ilçe merkezinin takriben 23 km. kuzey doğusundadır. Anroşman dolgu tipinde ve 84 M. yüksekliğinde yapılacak bu barajın depolama hacmi 390 Milyon M3 olup Afşin Ovalarının 172780 dekarlık kısmını sulayabilecektir. Enerji üretimi düşünülmemişter.

4. Kandil Barajı

Ceyhan Nehri üzerinde Elbistan İlçe MErkezinin güney batısında takriben 21 km. mesafede meşhur Cela içmelerinin yakınında Narfile suyunun Ceyhan Nehrine karıştığı KAndil mevkiindedir. 118 M.yüksekliğinde ve beton ağırlık tipinde yapılacak olan bu barajın biriktireceği su miktarı 850 milyon m3 olup 48.600 dekarlık sahanın taşkın kdntrolunu mümkün kılacak olup enerji üretimi gayesiyle düşünülmüştür. Yıllık 167 Milyon kilovatlık enerji üretebilecek bu baraj santralının gücü 19041 kwh.tır. Barajın sulama gayesi yoktur.

5. Menzelet Barajı

Ceyhan Nehri üzerinde Maraş İl Merkezinin takriben 12 km kuzey batısında Belediyeye ait Güvercinlik Hidro elektrik santralının 2 km. menbaındadır. 129 metre yüksekiğinde beton ağırlık tipinde inşası düşünülen bu barajın sulama, enerji üretimi ve taşkın kontrolu gibi çok taraflı faydalar sağlıyacaktır.

Bu baraja arkasında bir milyar yedi yüz milyon m3 lük su toplanacaktır. Barajdan Maraş ve Gavur Gölü Ovalarında 122 bin dekarlık saha sulanacak ve bir kısom su Hatay Amilik Ovasının sulaması için Asi hazasına isale edilecektir. Yılda 288 milyon kilovatlık enerji üretecek olan bu baraj santralı 29.300 kilovat gücünde olacaktır. Barajın inşası ile Aşağı Ceyhan Havzasındaki ovaların Haruniye civarındaki Bark eve Kadirli civarındaki Aslantaş BArajlarına yardımcı olarak taşkın kontrolu sağlanacaktır.

6. Kızıltaş Barajı

Ceyhan nehri üzerinde Maraş İl Merkezinin Güney batısında takriben 23 Km. mesafede Kızılseki — Dongele köy yolunan üzerindeki köprünün 250 M. Mansabında meşhur Hartlap Ilıcası mevkiindedir. 85.50 M. yüksekliğinde Anroşman dolgu tipinde yapılacak olan bu barajın arkasında 1 milyar 251 milyon m3 su toplanacaktır. Barajın sulama gayesi yoktur. Yılda 326 milyon kwk.lık enerji üretecek baraj santralı 37 bin 164 kwh.lık güçte olacaktır. Bu barajın inşası ile ayrıca Aşağı Ceyhan Ovalarında 53 Bin Dekarlık arazinin taşkın kontrolu sağlanacaktır.

7. Çataltepe Barajı

Fırat nehrinin bîr kolu olan Göksu Irmağı üzerinde Besni İlçe Merkezinin takriben 30 km. Kuzey batısında Pazarcık Helete Köyünün 10 Km. Kuzey doğusunda çataltepe mevkiindedir. 94.5 M. yüksekliğinde ve beton ağırlık tipinde yapılacak bu barajın depolama hacmi 420 milyon m3 dür. Enerji ve taşkın kontrolü gayesi yoktur. Barajın gayesi Aksu vâdisi Ovaları için salama suyu depolamak ve Kartalkaya baraj gö lüne takviye suyun derive edilmesidir. Zira Ceyhan Nehri üzerindeki Menzelet Barajından alınacak suyun büyük kısmı Asi havzaısna derive edileceğinden, Menzelet Barajından daha fazla su alınması ise enerji üretimmi imkanını ve aşağıdaki havza ovalarının sulama durumunu sarsabilecektir. Hem bu mahzuru gidermek hem de Maraş-Narlı ve Türkoğlu ovalarının sulanmasına yetecek suyu temin gayesiyle Çataltepe Barajının inşasıyle Göksu nehrinden Aksu Havzasına su derive edilmiş olacaktır. Bu suretle Kartalkaya Barajı Fonksiyonunu idame ettirecektir.

8. Bu barajlardan gayri MEnzelet ve Kandil Barajları arasında sadece enerji üretimi gayesiyle Ceyhan üzerinde üç adet kademe santralleri kurulacaktır. Bunlar:

Kurulu Güç (kw) Yıllık Enerji Milyon Kwh

Kademe I 53500 187.50

Kademe II 69200 243.00

Kademe III 68500 240.00

YEKÜN 192200 670.50

olmak üzere yılda cem’an 670 Milyon Kwh. Enerji üretileceklerdir.

Yukarıda kısaca bahsedilen barajlardan gayri sulama için muhtelifyerlerde 50 kadar regulator de inşa enilecektir. Bütün bu baraj regulator ve sulama tesisleri için cem’an 2 milyar 500 milyon TL sarfı tahmin edilmektedir. Bu tesislerin kurulmasıyla sulama, enerji ve taşkın korumadan sağlanacak yıllık fayda 300 milyon TL olduğuna göre, tesislerin kuruluş giderleri 8 yılda karşılanabilecektir.

Maraş bölgesinde kurulacak bu tesislerin Sosyal Zirai ve Sınai ekonomi bakımından çok büyük kalkınma sağlıyacağı düşünülürse, yıllık gelir artışının hesaplanan miktarın fevkinde olacağı ve tesislerin daha kısa zamanda amorti edileceği neticesine varılır.

Devlet Su işlerinin Maraşta gelecek yıllarda daha büyük imkânlar için de çalışmalarına devam etmesi temennisiyle asırlardan beri bakir kalmış şehrimizin bu tesislere bir an önce kavuşmasını canı gönülden dilerim. (Edik)