Derneğimizden Halen Yardım Gören Öğrencilerin Durumu

Mesken sıkıntısı ve fiyat artışları sebebiyle zor duruma düşen gaziantepli birçok yüksek tahsil öğrencileri, bilhassa 1958 yılı içinde yardım talebi ile derneğimize başvurmuştu. Yardım isteyen öğrenciler hakkında yapılan tahkikatta en az seksen kişinin hakikaten yardıma muhtaç oldukları tesbit edilmişti. Derneğimiz, 1958 yılı başında sadece 11 kişiye yardım yapabiliyordu. Belediyemizin 1958 bütçe yılında derneğimize 20.000 lira yardım yapması üzerine, dernek idare heyetleri 1959 yılında da aynı belediye yardımının devam edeceği ümidi ile; yardım görenlerin sayısını 25 kişiye çıkarmıştı. Mart 1959 ayına kadar yardım şubesinin açığını, yayınların gecikme ile neşredilmesi pahasına, kültür şubesi sermayesi ile kapatmayı derneğimiz kabul etmek zorunda kalmıştı. 1959 belediye bütçesi hazırlanırken belediye encümenimizin derneğimizin yardım şubesine 5.000, kültür şubesine 5.000, yurt işine 10.000 lira tahsisat teklif edeceğini öğrendik. Encümen teklifi yüksek mecliste aynen kabul edilirse; halen yardım gören 25 öğrenciye her ay 75 er lira borca para vermeye derneğimizin gücü yetmeyecektir. Yardım gören öğrenci sayısında bir indirme yapma ihtimali belirince; hiç olmazsa aksamaya başlayan kültürel faaliyetlerin muntazam gelişmesi için, bütün öğrenci yardımları ocak 1959 ayında muvakkaten durdurulmuştu.

Derneğimizin içinde bulunduğu müşkül durumu tekrar inceleyen; talebelerin yardımının kesilmesine ve kültürel faaliyetlerin aksamasını doğru bulmayan belediye başkanımız sayın necmi bayram ve muhterem encümen üyelerinin, yüksek şehir meclisinde kültür derneği teklifini savunacaklarını memnuniyetle öğrenmiş bulunuyoruz. Sayın belediye başkanımızın yeni teklifini yüksek meclis kabul ettiği takdirde, derneğimizin 25 üniversiteliye birden yardıma devam etmesi mümkün olacaktır.

Derneğimizin kurulduğu tarihten itibaren 12 yıl geçmiş bulunuyor. Derneğimizin bütün başarılarında en büyük hisse: Gaziantep belediyesi ile özel idaresinindir. Belediyemiz ile özel idaremizin maddi yardımı olmasaydı Kültür Derneği belki de çoktan tarihe karışmış olurdu. Bilhassa son yıllarda derneğimize karşı büyük yakınlık gösteren muhterem şehir meclisi üyeleri ve idarecilerinin hepsine ayrı ayrı teşekkür ederiz.

Merkez yönetim kurulu

Derneğimizin İstanbul Şubesi Kuruldu

İstanbulda bulunan hemşerilerimizin gaziantep hakkında bilgi ve fikirlerini toplayıp merkeze göndermek; gaziantep’te girişilen kültür ve fikir hareketlerine istanbuldaki hemşerilerin katılmalarını temin etmek, merkezin maddi yardımı ile istanbulda yüksek tahsil gençliğinin dertlerinin giderilmesine yardım etmek amacı ile İstanbulda şubat 1959 tarihinde Kültür Derneğinin şube müteşebbis heyeti kurulmuştur. Müteşebbis heyet üyeleri H. Uğurol Barlas’ı şube başkanlığına seçmiş ve şube kongresi hazırlığına girişmişlerdir. Yeni şube, istanbulda bulunan kardeş (gaziantep’i tanıtma ve yardımlaşma cemiyeti) ile birçok meselelerde iş birliği yapmayı arzu etmektedir.

Gaziantep Şeriye Mahkemesi Sicillerinin Fihristi Yapılacak

Gaziantep şehrinin son 400 yıllık tarihini aydınlatmak amacı ile kültür derneği bir komisyon kurmuştur. Komisyon başkanlığına şakir sabri yener, başkan vekilliğine Cemil Cahit Güzelbey seçilmişlerdir. Komisyon her hafta cuma günleri Gaziantep Müzesinde toplanacak ve Gaziantep Şer’iye Mahkemesi Sicillerinin fihristini yapacaktır. Fihrist yapılınca gaziantebin son 400 yıllık vakıflar, nüfus, yerli aileler tarihi, belediye teşkilatı, ticaret ve sanayii, tarihi hadiseleri aydınlanmış olacaktır. Fihristler kitap halinde yayınlanacaktır.

Mehmet Akif Anılacak

1 Mart 1959 pazar günü öğretmen okulu müsamere salonunda Mehmet Akif’i anma günü tertip edilmiştir. Çoğunluğunu liseli gençlerimizin teşkil ettiği tertip komitesi hazırlığını ilerletmiştir. Toplantıya bütün vatandaşlar davetlidir.

Maarif Vekaletinin Kültür Derneği Yayınlarına Olan İlgisi

1958 yılında maarif vekâleti Gaziantep Kültür Dergisi ile Gaziantep’in yakın tarihinden notlar kitabından satın almış ve adı geçen eseri tebliğler dergisinde tavsiye etmişti. Maarif vekâletinin 1959 bütçe yılında: Gaziantep'te derlenen türküler ve maniler, türkmenler ve baraklar, Gaziantep kitabeleri isimli eserleri de satın alacağını ve Gaziantep kitabelerini bütün tarih öğretmenlerine tavsiye edeceğini öğrenmiş bulunuyoruz.

Kültür Derneği Ankara Müteşebbis Heyeti Bir Dernek Kuruyor

Aralık 1959 ayında kurulduğunu bildirdiğimiz Kültür Derneği Ankara müteşebbis heyetinin, Kültür Derneği Tüzüğünü ve yıllık çalışma programını nazarı itibara almadan, dilediği şekilde bağımsız çalışmak arzusunda olduğu anlaşılmıştır. Ankara şubesi müteşebbis heyetinin teklifleri; derneğimizin tüzüğüne ve genel kurulumuzun kararlarına aykırı olduğundan kabul edilmesi imkansız görülmüştür. Müteşebbis heyete ayrı bir dernek kurmaları tavsiye edilmiştir. Yeni kurulacak kardeş derneğe başarılar dileriz.

Derneğimizin çalışma programına göre:

Gaziantep hakkında her türlü bilgi ve fikirler toplanıp yayınlanmadan; neşredilen yazılar üzerinde tenkit ve tartışma yapılarak işlenmeden; işbu fikri çalışmalar neticesinde Gaziantep’in mümeyyiz vasıfları ve dertlerini halletme çareleri anlaşılmadan; hülâsa; Gaziantep’i tanımadan, kırık dökük bilgi ile Gaziantep’i tanıtmaya ve dertlerini gidermeye çalışmayı doğru bulmuyoruz. Halbuki Ankara şubesi mevcut bilgi ile Gaziantep’i tanıtmaya çalışmak istemektedir. Bizler ise Ankara şubemizin, Ankara’daki hemşerilerimizi ziyaretle, onların Gaziantep hakkında bilgi ve fikirlerini toplayıp merkeze göndermelerini; fikir çalışmasına Ankara’daki hemşerilerimizin de ilgilerini çekmelerini dilemiştik. Müteşebbis heyet, fikri çalışmayı ve hesap vermeyi red etmiş: merkezin Ankara yurduna kayıtsız şartsız yardım etmesini istemiştir. Merkez ise dernek tüzüğündeki murakabe şartlarına riayet edilirse, Ankara yurdu için çalışacağını bildirmiştir.