23 Ağustos 1959 Pazar günü saat 8:30 da Öğretmen Okulu bahçesinde derneğimizin yıllık genel kurulu toplandı. Mevcut 709 üyeden 601 üyenin yoklama neticesi mevcut olduğu anlaşıldığından kongre başkanlık seçimine geçildi. Ali Bilen 1’nci Başkanlığa, Ünal Süzgün ve Vehbi Dinçerler katipliklere seçildi.

Kongre gününden evvel çıkan birçok rivayetler derneğimizin samimi üyelerinin sinirlerini germişti. Siyasi partilerin seçimlere katılacağı bile iddia ediliyordu. Kongre başkanlığı seçimleri rivayetlerin aslı olmadığım ortaya koymuştu. Derneğin bugünkü gelişmesini durdurmak istiyen, şahsi kinlerle hareket eden veya çalışanları çekemiyen 20-25 kişilik bir muhalif gurupun mevcudiyeti anlaşıldı. Hiziplerin aslı yoktu.

Kongrenin dernek hayrına neticeleneceğine kanaat getiren samimi üyelerin çoğu seçimi beklemeden işlerine huzur içinde döndüler. Hatta 60-70 kişilik toplantı kolumuza mensup gençler bir arkadaşlarının cihaz merasiminde bulunmak üzere dernek başkanından izin alarak kongreden ayrılmışlardı.

Gündemin ikinci maddesine geçildi. 12’nci çalışma yılı idare heyeti başkanı Hulûsi Yetkin çalışma raporunu okudu. Dernek gelirinin geçen seneye nisbetle yüzde 37 artışla 47,610 lira 42 kuruşu çıkarak dernek tarihinde rekor kırıldığı açıklanıyordu. Öğrenciye yapılan yardım bir yıl içinde bir misli artarak yardım en yüksek seviyeye çıkmıştı. Yayın, Kitaplık, Toplantı kollarının başarılı çalışmaları, Gaziantep’te şimdiye kadar yapılan en geniş kültür hareketleri olduğu delillerle izah ediliyordu. Kültürel hareketler halkın derneğe olan sevgisini artırmıştı. Derneğin mevcutları bir yıl içinde yüzde 20 artarak 100.000 liraya yaklaşmıştı.

İdare heyeti çalışma raporundan sonra murakıpların raporu okundu. Mustafa Özsaraç murakıplar adına hesapların muntazam tutulduğunu açıkladı ve idare heyetinin ibrasını istedi.

Çalışma raporu üzerinde müzakerelere geçildi.

Üniversiteli gençlerimizden Yaşar Özen, Onat Kutlar, Ali Saygılı, Ülkü Tamer muhalif gurubun sözcülüğünü yaptılar. Yaşar Özen: Okullarımız Kültürel faaliyetlerle yeteri kadar uğraşıyor diye iddia etti ve kültürel faaliyetlerin durdurulmasını istedi. Onat Kutlar: Yayınlarımızın durdurulmasını talep etti. Ali Saygılı: Bütün paranın talebe yardımına aktarılmasını istedi. Ülkü Tamer: Toplantı kolunun faaliyetini tatil etmesi dileğinde bulundu ve yıkıcı tenkitler yaptı. Muhalif gurup temsilcileri konuşurken dernek hakkında en basit bilgilere dahi sahip olmadıkları derhal anlaşılıyordu. Bu gençler derneğin yayınlarını okumadan, toplantılarında bulunmadan, kulaktan dolma üstün körü bilgi ile konuştuklarını her halleri ile belli ediyorlardı. Bu yıkıcı tenkitlerin genel kurul üyelerine en ufak bir tesir icra etmediği üyelerin hareketinden anlaşılıyordu. Muhalifler kültürel faaliyetlerin aydınların ellerine teslim edilmesini istiyorlardı. Dernek başkanı haklı olarak: (kültürel faaliyetleri yapacak aydınların isimlerini bildirin seçelim, bir yılda derneği onlar idare etsinler) diye muhaliflere sordu. Muhalifler bir tek isim dahi veremediler. Kültürlü ve aydın insan olarak kendilerini kastetmek istiyorlarsa, Gaziantep halkı bu gençlerin henüz bir eserini görmemişti. Dernek idarecilerinin iki yıldan beri ısrarlı tekliflerine rağmen, bu gençler dernekte vazife almamışlar ve boş gezmeyi tercih etmişler, dergiye bir tek yazı dahi yazmamışlardı. Halkımıza iyi örnek olmamışlardı. Hatta birisi yazı mukabilinde hayır derneğinden telif ücreti istemişti.

Bu gençler: Aslı olmayan şeyleri derneğe mal edip, hakikatmiş gibi bunları tenkit ediyorlardı.

Dernek folklor temsillerini, Londra veya Devlet Tiyatrosuyla mukayese edecek kadar insafsız davranıyorlardı. Yazılarımızın kendi konusunda yazılmış ilk eserler olduğunu, ilk eserlerin müsamaha ile karşılanması gerektiğini unutuyorlardı. Muhaliflerin sözlerinden bilgi yayınlarının yurda sağlayacak büyük faydaları da henüz anlayamadıkları anlaşılıyordu.

Adil Dâi, Abdullah Özer, Hüseyin Fesligil, Reşat Güzelbey, Cemil Cahit Güzelbey, dernek çalışmalarında görülen müsbet gelişmeyi misallerle izah ettiler. Yapıcı tenkitlerde bulundular ve alkışlandılar.

Dernek başkanı, yıkıcı tenkitlerle çok gülünç iddialarda bulunan muhaliflere alaylı bir konuşma ile cevap verdi ve sarpımı üyelerin can sıkıntılarını giderdi.

İdare heyeti ibra edildikten sonra 13’ncü çalışma yılı bütçe müzakerelerine geçildi ve yeni bütçe kabul olundu.

Derneğin umumî menfaatlere hadim derneklerden olma teklifi, (muhalif sözcüler hariç) ittifaka yakın ekseriyetle kabul edildi.

13’ncü çalışma yılı idare heyeti, haysiyet divanı ve murakabe heyeti seçimlerine geçildi. Kongre saat 8:30 dan aralıksız olarak saat 15’e kadar devam etmişti. 225 üyenin oy kullandığı görüldü. 8 oy pusulasında isim yerine muhaliflerin yazdığı anlaşılan yersiz sözler çıktığından muteber sayılmadı. 217 oy pusulası tasnife tabi tutuldu: Alınan neticeler aşağıdadır:

Merkez Yönetim Kurulu Asil üyeleri:

205 oyla eski dernek başkanı Avukat Hulûsi Yetkin

194 oyla eski dernek başkan vekili Avukat Cemil Cahit Güzelbey

191 oyla eski dernek yönetim kurulu üyesi Emekli Öğretmen Şakir Sabri Yener

141 oyla Belediye Başkan Yardımcısı Ali Budak

138 oyla Lise öğretmeni Ali Bilgin

121 oyla Matbaacı Lütfü Güceylioğlu

87 oyla Lise Öğretmeni Adil Dai

Merkez Yönetim Kurulu yedek üyeliğine seçilenler:

59 oyla Bankacı Şahin Toprak

57 oyla Avukat Şefik Kargıner

52 oyla Yüksek Mühendis Hüsamettin Fadıloğlu

45 oyla Öğretmen Mehmet Solmaz

43 oyla Mustafa Güzelhan

37 oyla Tüccar Abdullah Edip Çitçi

27 oyla Meşale dergisi sahibi Yalçın Dai

Denetleme kuruluna seçilen asil üyeler:

144 oyla Sabun Fabrikatörü Sait Söylemez

124 oyla Muhasip Mustafa Özsaraç

Haysiyet divanına seçilen asil üyeler:

113 oyla Avukat Celâl Kadri Barlas

63 oyla Muhasip Burhan Elbeyi

51 oyla Tüccar terzi Reşat Zorbaş

Seçilen tasnif heyetleri seçim neticeleri üzerinde çalışırken dilek ve temennilere geçilmişti. Üyeler tarafından 493 tabak dondurma yenmiş, 105 bardak ayran içilmişti. Saat 16 ya doğru yeni idare heyeti üyeleri belli oldu. İdare heyeti asil üyeliğine eskiden beri dernek çalışmalarını yakın dan takip eden yeni dört üyenin seçilmiş olduğu anlaşıldı. Eski idare heyetinden ise üç üyenin tekrar asil üyeliğe seçildiği görülüyordu. Seçim neticeleri üyeler arasında memnuniyetle karşılandı. Kongreye hemşerilerimizin gönderdiği ve bilhassa İstanbul'dan Ali Diler tarafından gönderilen bağlılık telgrafı çok müsbet karşılanmıştı.