Ziraat beşeriyet kadar eskidir. Fakat kâr gayesi ile balık üretimi nispeten yenidir ve gerek Birleşik Amerika gerekse diğer memleketlerde gittikçe rağbet görmektedir.

Amerika’da birçok küçük çiftliklerin yavaş̧ yavaş̧ ortadan kalkmakta olduğu bir zamanda birçok çiftçiler, topraklarının bir kısmını balık gölleri de dahil, eğlenme ve dinlenme gayelerine hasretmek suretiyle geçimlerini sağlamakta ve topraklarında kalmaktadırlar.

Texas Tarım ve Makine Üniversitesinden Dr. Wallace G Klaussman, balık üretiminin ilk defa olarak milattan önce 500 yılında Çinliler tarafından uygulandığını söylemiş̧, mamafih yem kullanmak suretiyle mütekâsif bir şekilde balık üretiminin yeni ve gittikçe genişlemekte olan bir endüstri olduğunu söylemiştir.

Bugün Amerikan çiftliklerinde milyonlarca ılık su gölü mevcuttur. Son yıllara kadar bunların çoğu hayvanlara su vermek, sulama, yangınla mücadele için su kaynağı, su kuşlarını cezbetmek ailelerin balık avlayacakları yerler, yüzme kışın paten kaymak gibi gayelerde kullanılmaktaydı. Bugün iki milyona yakın bu şekilde göl sadece balık üretimi için kullanılmaktadır. Çiftlikler balık göllerinin, az bir yatırımla iyi kâr sağladığını öğrenmişlerdir.

Balık üretimi çok küçük çiftliklerde dahi kabili tatbiktir ve kâr sağlamaktadır. Hakikaten kâr sağlayacak bir proje için en az sekiz hektarlık bir araziye ihtiyaç̧ vardır. Bunu bir kişi idare edebilmektedir.

Birleşik Amerika’da tipik 8 hektarlık bir teşebbüs takriben 12,000 dolarlık bir yatırımı gerektirmektedir. Bunun yıllık bakım masrafı takriben 5000 doları bulmaktadır. Sekiz hektarlık arazi üzerindeki göllerden yılda 13,950 balık elde dilmektedir. Bu miktar balık 11 000 dolarlık brüt gelir sağlamaktadır. Bazen bu miktar daha da yüksek olabilmektedir.

Ticari mahiyette balık üretimine girişmek istemeyenler göllerini her türlü balıkla doldurmakta ve burada avlanmak isteyenlerden ücret almak istemektedirler. Birleşik Amerika’da son yıllarda bu şekilde balık gölleri büyük bir rağbet görmektedir.

Balık üreticisinin birçok önemli noktaları bilmesi gerekmektedir. Mesela bunlar arasında hastalıkların önlenmesi ve balıkların beslenme ihtiyaçları da bulunmaktadır.

Balık üretimi sadece Birleşik Amerika’ya münhasır değildir. Diğer birçok memlekette de rağbet görmektedir. Mesela Güney Vietnam’da Balıkçılık Servisi bu şekilde balık üreticilerine her hususta bilgi vermektedir. Güney Vietnam köylerinin çoğunda bu şekilde balık gölleri mevcuttur.

Gıda olarak balık üretimi, protein kıtlığı bulunan birçok geri kalmış̧ ülkede gittikçe rağbet görmektedir.

(USIS)