Gaziantep C. H. P. Basımevi geçen ay sayın Vali Muavini Sabri Sözer’in “Köy idaresi ve Köycülük Meseleleri” adlı kitabını yayınladı. 13,5X20 Cm. boyutunda ve 420 sayfa kalınlığında olan bu kitap, 4 lira kıymetindedir.

Uzun ve dikkatli bir çalışma mahsulü olan bu eser, idari teşkilâtının çoğunu Köy teşkil eden güzel yurdumuzda büyük bir ihtiyacı karşılamış bulunuyor, idarecilerimizin görevleri esnasında her zaman karşılaştıkları meseleleri kolayca halledebilecek kıymetli bir kitap.

Müellif, kısa fakat özlü ön sözünde diyor ki:

“Köye ait hizmetlerin görülmesinde tesadüf edilen zorlukları mevzuatın prensiplerinde ve hükümlerinde değil, bunları icraya memur olanlarla köy halkının bilgi noksanlığında aramak lâzımdır. Köyü idare edenler, bilgi ve tecrübe sahibi olurlarsa görecekleri hizmetleri bu bilgi ve tecrübeleri derecesinde kolay yürütürler. Köy halkı köye ait mevzuatı ne kadar iyi bilirse, bunu köylerinde uygulamakla ödevli bulunanlara o derece kolaylık gösterirler ve bundan kendileri de fayda görürler.

Köy kanunun ve köye görevler veren diğer kanun, nizamname ve talimatnamelerin hükümlerini, lüzumlu Danıştay ve Yargıtay kararlarıyla birlikte bir araya toplayan bu kitap, köyü idare edenlere faydalı olabilecek bilgileri verebilmek için hazırlanmıştır. Köy halkı için de faydalıdır. Köy davası ile ilgilenmek isteyen münevverlerin emeklerine fayda katabilecek hususların da ihmal edilmediği zannedilmektedir.

İki bölümden ibaret bulunan kitabın birinci bölümünde köyü vasıflandıran ve köy idaresine ait bulunan hükümlerle bu hükümleri aydınlatmaya yarar bilgiler, ikinci bölümünde de köy idarelerinin yapmak ödevliğinde bulundukları iş ve hizmetlerden bahsedilmiştir. Bu iş ve hizmetlerden her birinin devlete ve köye ait olduğuna, köye ait olanların da yapılması mecburî veya köylünün isteğine bağlı bulunduğuna göre tasnif edilmesi bu bölümün ve kitabın hususiyetini teşkil eder.

Kitabın ilgililere küçük bir yardımı dokunması, görevini yapmış telâkki edilmesine yeter sayılır.

Kitap, başlıca şu mühim bahisleri ihtiva ediyor! Tarihî bilgi, Köy ve tarifi, Köy Kanununun uygulanmasında nüfusun önemi, Köy kurulması, Kaldırılması, Birleştirilmesi, Yerlerinin ve adlarının değiştirilmesi, Başka Merkezlere Bağlanması, Köy sınırları, Köy İdarelerine hâkim olan esaslar, Köyü İdare edenler, Köy işleri, Köy kalkınması, Ekonomi ve Tarım işleri, Malî İşler...

Bu yazılarımıza, kitabın sonuna faydalanılan yerlerin, Yanlış doğru cetvelinin de ihmal edilmeyerek eklendiğini ilâve edersek okuyuculara kitap hakkında kâfi derecede fikir verdiğimizi tahmin ediyoruz.

“Köy idaresinin çalışkan yazarını bu hizmetinden ötürü tebrik ederiz.

Ziya GÜNER