Bu sergi, Kız Öğretmen Okulu tarafından hazırlanmıştır.

Okulun hatıra defterine sergi, hakkındaki görüş ve kanılarımı şu satırlarla bildirmiştim:

“Şimdiye kadar gördüğüm okul sergilerinin en başarılısı ve en canlısı olduğunu samimiyetle belirtmek bir hakseverlik ifadesidir.”

Bu cümleleri, Okul İdarecilerinin ve Öğretmenlerinin sergi münasebetile yaptığım ziyaret sırasında gösterdikleri misafirperverlik ve nezaketin etkisi altında kalarak yazmış değilim. Takdir ve tebrik duygularım okuldan ayrıldıktan sonra daha da arttı.

Sergide tertip ve tanzim itibariyle ince ve san’atcı bir zevkin hâkim olduğu göze çarpan ilk özellikti. Dikkati çeken asıl taraf da ortaya konulan bazı eserlerdeki hayrete şayan başarıdır. Bu sebeple bir bölüm tablolar, ünlü birer ressam olarak bilinen kimselerin sergilerine karıştırılsaydı, bunların amatör eser olduklarının kimse farkına bile varamazdı.

Sergide köy kadınlarının çeşmeden su taşımaları, çamaşır yıkamaları, halay sekmeleri, bir köy kahvesinin hali bir de yürüyüş halinde olan deve kervanı gibi mücessem kompozisyonlar yer almıştı ki bunlar bir okul öğrencisini kutlamaya hak kazandıran eserlerdi.

Kaba, biçimsiz bir haylan kabağının işlenerek, süslenip birer san’at eseri haline getirilmiş olduğunu ilk defa bu sergide gördüm.

Sergide dikkatimizi çeken bir nokta da; Kilis Halkı’nın cinsiyet ve yaş farkı olmadan eserlere karşı gösterdikleri aşırı ilgidir. Orada bulunduğumuz bir kaç saat içinde ziyaretçilerin teşkil ettikleri insan şeridi eksilmedi. Belediye otobüsleri şehrin kenarında bulunan Öğretmen okuluna seyirci taşıdı. İfade edildiğine göre, serginin açıldığı günden beri durum böyledir.

Ziyaretçi sayısı onbinleri geçmiş… Bu hal, eseri yaratanlar için değerli bir manevi mükâfat olmuştur.

Okulun Müdürünü, Öğretmenlerini, Öğrencilerini ayrı ayrı tebrik etmek kadirbilirlik icabıdır.

CİM. CİM.

(SABAH Gazetesi’nden)