Öğretmen Okulları kuruluşlarının 115. yıl dönümü dolayısıyla bütün Öğretmen Okullarında olduğu gibi, Kilis Kız llköğretmen Okulunda da 16 Mart 1963 cumartesi bu mutlu gün heyecanla kutlanmış, tertiplenen zengin bir programla güzel ve neş’eli bir gün yaşanmıştır.

Program; güzide bir topluluğun hıncahınç doldurduğu okul salonunda saat 10.00 da başlamış ancak saat 14.30’da nihayete ermiştir.

İstiklal marşını müteakip darülmuallimin ve Öğretmen Okulu marşları okunmuştur. Okul müdürü Faruk Solakoğlu, eğitim şefi Fehmi Koçak ve bir öğrenci birer konuşma yaparak günün mana ve önemini belirtmişlerdir.

Fotoğraf: Okul Müdürü Faruk Solakoğlu açılış konuşmasını yaparken.

Fotoğraf: Okul Korosu Kısa zamanda meydana getirilmiş olmasına rağmen başarı kazanmıştır. Resimde koro ve müzik öğretmeni Sünel Kalyoncu görülmektedir.

Bundan sonra şiirler okunmuş, monologlar, fıkralar anlatılmış, Okul, mandolin ve halk türküleri koroları parçalar çalıp okumuş, “Meslekler geçidi’’ adlı bir perdelik tablo, “İbiş bacı alfabe öğreniyor’’ adlı bir perdelik komedi, polka, tefli ritmik hareketler ve milli oyunlar oynanmıştır.

Okul müdürünün konuşmasında, dört aylık bir devre içinde meydana getirildiği belirtilen korolarla sportif hareketler bilhassa dikkati çekmiş, çok Öğretmen tiplerini kıyafet ve araçlarıyle sahneye teker teker girerek kısa fakat özlü şekilde takdim edip canlandırmışlardır.

“İbiş bacı’’ da; alfabeyi A dan Z ‘ye öğreninceye kadar davetlileri kahkahadan kırıp geçirmiştir.

16 Mart günü bu şekilde büyük bir neş’e içinde kutlanmış, çok beğenilen ve umulmadık bir başarı sağlayan program akşam velilere, bir hafta sonra da - Umumi arzu üzerine – Hal- beğenilerek haklı bir taktir toplamıştır. Gerek müzik gerekse beden eğitimi öğretmenlerinin bu husustaki emek ve çabaları, her hal ve şekliyle kendini göstermekteydi.

Orijinal bir buluş olarak programa alınan “Meslekler geçidi’’s adlı bir perdelik tablo da gayet güzel olmuş ve çok beğenilmiştir. Öğrenciler; Mimar, Doktor, Asker, Hakim, Avukat, Terzi, Ressam, Kimyager, Hemşire, Müzisyen, Filozof, Şair, Balerin, ve ka tekrar edilmiştir.

Bir yıl önce tedrisata başlamış olan Kilis kız İlköğretmen Okulu daha şimdiden; yetiştiricilik fonksiyonu ile bir terbiye ve ideal ocağı olduğunu, sosyal ve kültürel çalışmalar konusunda çevreye ışık tutup önderlik edebileceğini en güzel örnekleriyle göstermiş bulunmaktadır.

Gaziantep Kültür

Fotoğraf: İbiş Bacı hanımının şiddetli metoduyla alfabeyi A’dan Z ye kadar öğrenirken hayli sıkıntı çekip ter dökmektedir. Resimde İbiş Bacı: Aysel Uz, evin hanımı: Nülifer Seyrek.

Fotoğraf: Bale Grubu: Çok beğinilmiş ve çok akıllanmıştır. Resimde grup öğretmenleriyle beraber. Sol başta: Okul müdürü Faruk Solakoğlu, Sağ başta: Eğitim şefi Fehmi Koçak, ortada: Beden eğitimi öğretmeni Yurdanür Bozkurt.

Fotoğraf: Meslekler Geçidi: Çeşitli mesleklerin tiplerini gayet güzel canlandıran öğrenciler bir arada. Soldan sağa: (Ayaktakiler) Mimar: ŞAZİMET GÖKÇE, Bahriyeli : Sariye Yanarateş, Subay: Sema İpekçioğlu, Öğretmen: Azize Efe, Terzi : Vuslat Zeyitçi, Okulun Resim Öğretmeni: Şükran Yazar, Avukat : İclal Alper, Kimyager: Yurdanur Çöldür, Ressam: Gürsel Kalyoncu, Şair: Zuhal Beşe, Filozof: Nuran Öner, Hakim: Gülay Yonucu. (Oturanlar): Hemşire: Aysel Geçkin, Doktor: Müzeyyen Nacaroğlu, Müzisyen: Suna Erginay, Balerin: Aliye Parlakgün.

Fotoğraf: Bir köşker dükkânının İçi (1963). Usta ve Kalfa kütük başında. Kütüğün altında önde görülen ayakkabılar kalıba çekilmiş postallardır